Johansson: Yttrandefrihet innebär också valmöjligheter
- Ofta uppfattas yttrandefriheten bara som massmediernas frihet från censur och statlig påtryckning. Lika väsentligt är att man med friheten avser också rätten att få relevant, pålitlig och transparent information, sade statssekreterare Stefan Johansson då han öppnade vid seminariet för internationella pressfrihetsdagen i Helsingfors.
Genom att fira pressfrihetsdagen vill man föra fram hur viktig rätten till information och pressfrihet är. Medierna har en central roll även i att stärka medborgarsamhället.
- Massmedierna distribuerar information, erbjuder ett forum för samhällsdebatt och formar också attityder. Att flera röster hörs i innehållet kan inte vara en uppgift bara för public service. Kvalitetsjournalistik är en ypperlig trumf i konkurrensen också för privata massmedier, sade Johansson.
- Medierna har också blivit betydande makthavare, och man måste kunna diskutera deras verksamhet lika öppet, kritiskt och offentligt som andra makthavares verksamhet.
Statssekreterare Johansson lyfte i sitt tal fram också pressfrihetsdagens specialtema, yttrandefriheten i Kina.
- Det är viktigt att man fortsätter diskussionen med Kinas regering om landets människorättsläge, vilket i hög grad hör ihop med yttrande- och pressfriheten. Öppenheten måste främjas genom kontinuerlig dialog.
- I Kina är man mycket medveten om att allt som görs och, framför allt, inte görs granskas under lupp och kommer till hela världens kännedom i och med de olympiska spelen. Kina lyssnar nu mer än kanske någonsin tidigare på vad resten av världen har att säga.
- Då Kina ansökte om att få ordna de olympiska spelen lovade man att främja yttrandefriheten. Det är därför på sin plats att påminna om att detta löfte samtidigt innebär en önskan om att Tibet öppnas för journalister; att kinesiska journalisters arbete inte censureras och att yttrandefriheten säkras.
Statssekreteraren konstaterade också att kultur- och idrottsminister Stefan Wallin klart har uttryckt sin ståndpunkt i saken: människorättsläget i Tibet kan inte tolereras.
- Vi understöder dock inte en protest i form av bojkott av de olympiska spelen. Det löser inte människorättsproblemet och främjar inte landets utveckling mot en rättsstat.
- Det är bättre att sköta människorättspolitiken vid förhandlingsbordet än på löparbanorna. EU:s idrottsministrar och nationella olympiakomittéer har meddelat att de motsätter sig en bojkott av spelen. De olympiska spelen är höjdpunkten i en idrottares karriär, och det skall inte tas ifrån dem. Att utebli från de olympiska spelen straffar idrottarna, inte Kinas regering.
Ytterligare information: kulturrådet Zabrina Holmström (UVM), tfn (09) 160 77386, 040 768 1284