Valtiosihteeri Johansson: Sananvapaudessa korostuvat myös valinnanmahdollisuudet

Julkaisuajankohta 29.4.2008 10.30
Tyyppi:Tiedote -

- Sananvapaus käsitetään usein vain median vapaudeksi sensuurista ja valtion painostuksesta. Yhtä olennaisia vapaudelle ovat kuitenkin valinnanmahdollisuudet eli tasapuolisuus relevantin, luotettavan ja läpinäkyvän tiedon saantiin, valtiosihteeri Stefan Johansson korosti avatessaan kansainvälisen lehdistönvapauden päivän seminaarin Helsingissä.

Lehdistönvapauden päivän vietolla halutaan tuoda esiin sitä, kuinka tärkeää oikeus tietoon ja lehdistönvapaus ovat. Medialla on keskeinen rooli myös kansalaisuuden vahvistamisessa.

- Joukkotiedotusvälineet jakavat tietoa, tarjoavat foorumin yhteiskunnalliselle keskustelulle ja myös muokkaavat asenteita. Moniäänisyys sisällössä ei voi olla vain julkisen palvelun tehtävä. Laatujournalismi on oiva kilpailuvaltti myös yksityiselle medialle, Johansson sanoi.

- Media on myös noussut merkittäväksi vallan käyttäjäksi ja sen toiminnasta pitää voida keskustella yhtä lailla avoimesti, kriittisesti ja julkisesti kuin muidenkin vallanpitäjien toiminnasta.

Valtiosihteeri Johansson nosti puheessaan esiin myös lehdistönvapaudenpäivän erityisteeman, sananvapauden Kiinassa.

- On tärkeää, että Kiinan hallituksen kanssa jatketaan keskustelua maan ihmis¬oikeustilanteesta, mikä liittyy kiinteästi sanan- ja lehdistönvapauteen. Avoimuutta on edistettävä jatkuvan vuoropuhelun kautta.

- Kiina on hyvin tietoinen siitä, että sen tekemiset ja varsinkin tekemättä jättämiset joutuvat suurennuslasin alle ja olympiakisojen myötä koko maailman tietoisuuteen. Kiina lienee juuri nyt herkempi kuulemaan muun maailman ääntä kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

- Kiina on kisoja hakiessaan luvannut, että se edistää sananvapautta. Näin sopii muistuttaa, että annetut lupaukset toteutuvat ja samalla toivoa, että Tiibet avataan toimittajille; että kiinalaisten toimittajien työtä ei sensuroida; ja sananvapaus taataan.

Valtiosihteeri totesi myös kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin selkeästi ilmaisseen kantanaan, ettei Tiibetin ihmisoikeustilannetta voi hyväksyä.
- Emme kuitenkaan kannata olympiakisojen boikottia vastalauseena. Se ei tarjoaisi ratkaisua ihmisoikeustilanteeseen eikä edistäisi maan kehitystä kohti oikeusvaltiota.

- Ihmisoikeuspolitiikkaa on parempi hoitaa neuvottelupöydissä, ei juoksuradoilla. EU:n urheiluministerit ja kansalliset olympiakomiteat ovat ilmoittaneet vastustavansa kisaboikottia. Urheilijoille olympialaiset ovat uran huippukohta, eikä sitä tilaisuutta pidä ottaa heiltä pois. Kisoista poisjäänti rankaisee urheilijoita, ei Kiinan hallitusta.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström (OPM), puh (09) 160 77386, 040 768 1284