Understöden underställs prövning. Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av dem grundar sig på en helhetsbedömning där följande beaktas:
1. Ansökningsspecifika villkor för beviljande av understöd
De projekt som får understöd ska ha riksomfattande och/eller internationell betydelse. Projektets betydelse granskas med avseende på hur aktuellt det är, behovet av det, vilken geografisk omfattning det har och hur stor dess målgrupp är.
Ministeriet kan också stödja en nationell förankring av tidigare utvecklade verksamhetsmodeller och verksamhetsformer, men då måste man i ansökan kunna motivera den befintliga verksamhetsformens betydelse och effekter för motion och idrott. Förankringen av redan utvecklade verksamhetsformer ska ha riksomfattande betydelse.
Vid genomförandet av de projekt som understöds ska tillgängligheten och förverkligandet av lika möjligheter beaktas.
Sökanden ska ha tillräckliga ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar för att genomföra projektet. Till ansökan fogas en budget där projektets totala kostnader och intäkter (även andra understöd som sökts) framgår.
Om sökanden får allmänt understöd från undervisnings- och kulturministeriet för sin verksamhet, ska det av ansökan klart framgå de omständigheter på grund av vilka det planerade utvecklingsprojektet inte kan täckas med det allmänna understödet.
Understödet kan i regel täcka högst 90 procent av de totala kostnaderna för projektet. Övrig finansiering får vara vilka andra intäkter som helst som framgår av bokföringen. Sökanden ska dock beakta att specialunderstödet täcker endast det understödda projektets underskott. Understödet får inte överföras till någon annan aktör för användning, om inte annat anges i beslutet.
I bedömningen av projektplanerna tas, beroende på projektets art, följande aspekter i beaktande:
- projektet grundar sig på ett tydligt visat behov
- projektplanen innefattar konkreta åtgärder
- i projektet ingår sådana samarbetsparter som är av väsentlig betydelse med tanke på genomförandet av det
- i projektet beaktas sådant arbete som andra aktörer eventuellt redan utfört och verksamhet som redan fått understöd
- projektplanen innehåller metoder för att utvärdera projektets resultat
- projektplanen innehåller en tydlig plan för hur projektet eventuellt kan etableras och hur resultaten ska spridas, antingen som en del av projektfinansieringen eller därefter.
I bedömningen beaktas dessutom följande:
- planen för att sprida resultaten (t.ex. kommunikationen) är konkret och genomförbar
- planen för en eventuell etablering av projektet efter att projektfinansieringen har upphört är tydlig och genomtänkt i sin helhet.
De projekt som får understöd ska vara av riksomfattande betydelse. Projektets riksomfattande betydelse bedöms utifrån hur aktuellt det är, behovet av det och vilken geografisk omfattning det har. I ansökan ska organisationen presentera hur den i projektplaneringen beaktat sådant arbete som eventuellt redan utförts av andra.
Utvecklingsunderstöd beviljas inte för den sökande organisationens grundläggande verksamhet eller för enskilda evenemang av engångskaraktär, med undantag för värnande om idrottskultur och idrottshistoria. Utvecklingsunderstöd beviljas inte för ändamål för vilka det riktats ett separat understöd ur undervisnings- och kulturministeriets anslag (t.ex. utvecklingsstöd för föreningsverksamhet, utvecklingsunderstöd för en motionsinriktad livsstil, stora motions- och idrottsevenemang).
2. Allmänna grunder
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningarna kan det anses vara till fördel om verksamheten eller projektet främjar ett eller flera av följande allmänna mål, som grundar sig på strategier eller åtaganden som ministeriet har godkänt:
- främjande av kulturell mångfald, gemenskap och delaktighet, se handlingsprogrammet Betydelsefull i Finland UKM 2017
- främjande av jämställdhet och likabehandling, se lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) samt diskrimineringslagen (1325/2014), vars principer gäller all verksamhet och alla projekt som ministeriet finansierar
- främjande av hållbar utveckling, se En målbild för Finland 2050 – Samhälleligt åtagande för hållbar utveckling (pdf)
3. Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut fattas om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som ställts upp för användningen av statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd bedöms inte orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
4. Hinder för beviljande av understöd
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödsbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om den sökande väsentligt försummat sin skyldighet att ge ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.