Behovsprövad finansiering för att utveckla möjligheterna för sjukskötare som avlagt sin examen utanför EU- och EES-området att komplettera sin kompetens så att de kan beviljas rätt till yrkesutövning
Avustus
Undervisnings- och kulturministeriet utlyser behovsprövad finansiering för yrkeshögskolorna.
Finansieringen är avsett för att utveckla möjligheterna för sjukskötare som avlagt sin examen utanför EU- och EES-området att komplettera sin kompetens så att de kan beviljas rätt till yrkesutövning. Med hjälp av finansieringen ska riksomfattande verksamhet för komplettering av kompetensen utvecklas.
Ansökningstiden börjar den 13 oktober 2023 och löper ut den 17 november 2023 kl. 16.15.
Beslut fattas före utgången av 2023. Sökandena meddelas skriftligen om beslutet.
På understödet tillämpas följande lagar: yrkeshögskolelagen (932/2014).
Inom projektet ska riksomfattande och bestående verksamhet för komplettering av kompetensen utvecklas. Verksamheten ska inbegripa utvärdering av kompetensnivån, komplettering av den kompetens som behövs på individnivå samt säkerställande av de teoretiska och praktiska färdigheterna så att de motsvarar de färdigheter som krävs för uppgiften som sjukskötare i Finland. Verksamheten ska också inbegripa utvecklingsåtgärder som gör det lättare att hitta och få tillgång till kompetenskompletterande utbildning med hjälp av nationella digitala lösningar som redan existerar eller som håller på att utvecklas. Inom ramen för projektet ska det dessutom läggas fram ett förslag om bestående praxis för kompetenskomplettering som innebär att olika möjligheter till komplettering är tillgängliga i hela landet och utifrån behovet och kan utnyttjas såväl av enskilda individer som av privata och offentliga organisationer även när projektet har avslutats.
Inom projektet ska det utvecklas skalbara modeller för komplettering av kompetensen hos personer som fått behörighet som sjukskötare utanför EU- och EES-området. De modeller som utvecklas ska innehålla olika individuella genomförandealternativ, där obligatoriska utvecklingsobjekt är förhör och förberedande studier samt språkstudier. Även andra genomförandealternativ ska föreslås. Dessa kan vara till exempel yrkesprov och simuleringar samt andra individuella och flexibla sätt att komplettera kompetensen. Som en del av projektet ska det planeras språkutbildning som hör till kompetenskompletteringen och nödvändiga praktikmöjligheter.
Till projektaktör väljs ett samprojekt för yrkeshögskolor, som ansvarar för att utveckla samordningen av modellerna för och genomförandet av kompetenskompletteringen. Aktören i fråga ska säkerställa att pilotförsök* med verksamheten kan genomföras på ett sådant sätt att olika möjligheter att komplettera kompetensen finns tillgängliga i hela landet och utifrån behovet.
*) Pilotförsök med den verksamhet för kompetenskomplettering som utvecklas inom projektet och språkstudier i samband med den samt uppsökande och stödjande verksamhet kan finansieras med statsunderstöd via Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning. Detta statsunderstöd kan beviljas samma yrkeshögskola eller samprojekt för yrkeshögskolor som beviljas behovsprövad finansiering av undervisnings- och kulturministeriet för att utveckla verksamheten för kompetenskomplettering. Innan pilotförsök med hjälp av finansiering via Servicecentret kan inledas bör det i syfte att säkerställa ett ändamålsenligt genomförande föras en regelbunden och tillräcklig dialog med undervisnings- och kulturministeriet samt andra nödvändiga intressentgrupper om de verksamhetsmodeller och den metod för genomförande av verksamheten som utvecklats inom ramen för undervisnings- och kulturministeriets projekt. Utvecklingen och testningen av olika skeden kan inledas stegvis.
Under moment 29.40.55.3 i IV tilläggsbudgeten för 2022 har reserverats en finansiering på yrkeshögskolors verksamhet som syftar till att utveckla den behörighetsgivande utbildning som gäller rätten till yrkesutövning för sjukskötare som genomgått utbildning inom social- och hälsovården i ett land utanför EU- och EES-området. Undervisnings- och kulturministeriet kan använda sammanlagt högst 500 000 euro för understödet i fråga.
Finansieringen riktas till yrkeshögskolor som hör till undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och vars verksamhetstillstånd inbegriper utbildningsansvar för utbildning som leder till examensbenämningen sjukskötare (YH). Med hjälp av Finansieringen finansieras ett samprojekt för yrkeshögskolor.
Undervisnings- och kulturministeriet förutsätter att det projekt som finansieras vid utvecklingen av den riksomfattande verksamheten samarbetar med andra yrkeshögskolor som erbjuder sjukskötarutbildning, universitet som erbjuder förberedande utbildning inför förhör för läkare och tandläkare och som ordnar sådana förhör, Valvira, social- och hälsovårdsministeriet samt eventuella andra aktörer. Vid utvecklingen av modellerna ska aktören dessutom beakta arbetet inom den sakkunniggrupp som inrättades av social- och hälsovårdsministeriet i januari 2023.
De högskolor som deltar i projektet får fritt komma överens om samarbetsstrukturen, dock på så sätt att möjligheter till kompetenskomplettering ska erbjudas i hela landet. I ansökan ska det tydligt redogöras för varje yrkeshögskolas uppgifter.
Att göra det smidigare för sjukskötare som avlagt examen utanför EU- och EES-området att komplettera sin kompetens så att de kan beviljas legitimation av Valvira.
Att utveckla riksomfattande och bestående verksamhet för kompetenskomplettering.
Du kan ansöka om prövningsbaserade finansiering via undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst. Om det inte är möjligt ska du kontakta tjänstemannen som ger mer information om understödet.
Sökanden ska beakta att ansökan inte kan sändas i e-tjänsten efter ansökningstiden. Sökanden ansvarar för att ansökan lämnas in inom utsatt tid.
Bruksanvisning för e-tjänsten
För att sammanslutningar ska kunna använda tjänsten måste de ha ett FO-nummer, använda Suomi.fi-identifiering samt Suomi.fi-fullmakter. Inloggning i tjänsten sker med Suomi.fi-identifiering via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, och för det behövs personliga bankkoder, ett mobilcertifikat eller ett certifikatkort. Sökanden ska fylla i ansökningsblanketten i e-tjänsten, bifoga de bilagor som anges på blanketten och lämna in ansökan till ministeriet via tjänsten. Ministeriet skickar beslutet till den sökande via tjänsten.
Eventuella kompletteringar till ansökan och begäranden om omprövning av beslutet lämnas också in via e-tjänsten. Även redovisningarna lämnas in via tjänsten.
Finansieringen är behovsprövat. Undervisnings- och kulturministeriet bedömer ansökningarna. Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av dem grundar sig på en helhetsbedömning där följande beaktas:
Främjandet av målen.
Genomförandeplanens tydlighet och ändamålsenlighet i förhållande till understödets syfte.
Projektets innovativa karaktär, genomslag och kvalitet.
Ett kostnadseffektivt genomförande av projektet.
Projektaktörernas kompetens och engagemang (tidigare erfarenhet av att ordna kompletterande studier med legitimering som mål).
Projektaktörernas riksomfattande täckning.
Samarbetsstrukturens och modellernas genomförbarhet.
Dessutom:
I projektet bör yrkeshögskolornas redan befintliga modeller för behörighetsutbildning utnyttjas.
Projektet bör gynna så många som möjligt som vill komplettera sin kompetens.
Projektet ska ha konkreta mål, och resultaten ska kunna följas upp och utvärderas.
Projektet ska inledas senast i början av 2024.
Den finansiering som undervisnings- och kulturministeriet beviljar kan täcka 100% av de totala kostnaderna för det projekt som finansieras.
Finansieringen kan användas för anskaffningar. Anskaffningarnas andel av projektets totala kostnader ska framgå av ansökan.
Ansökan avslås också om den lämnas in i pappersform efter utsatt tid.
Finansieringen får användas endast för sådana ändamål som det har beviljats för.
Finansieringen beviljas i form av prövningsbaserad finansiering enligt yrkeshögskolelagen. De läromedel som eventuellt produceras inom projektet ska licensieras med en lämplig öppen licens och publiceras i tjänsten för öppna läromedel. Licensen ska väljas bland alternativen i aoe.fi-tjänsten. I praktiken ska man avtala och besluta om licensen redan när produktionen av läromedel inleds.
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödets mottagare uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska mottagaren i all upphandling iaktta upphandlingslagen.
Om understödets mottagare får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, bör mottagaren i den här upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Undervisnings- och kulturministeriet har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Resultaten rapporteras i enlighet med en separat anvisning som fogas till besluten.