Hankkeessa kehitetään valtakunnallisesti kattava ja pysyväksi tarkoitettu osaamisen täydentämisen toimintakokonaisuus, joka sisältää osaamistason arvioinnin, tarvittavan yksilölähtöisen osaamisen täydentämisen sekä teoria- ja käytännön osaamisen varmistamisen siten, että se vastaa suomalaista sairaanhoitajan tehtävän edellyttävää osaamista. Kokonaisuus sisältää myös osaamisen täydentämisen tarjonnan löydettävyyteen ja saatavuuden parantamiseen liittyviä kehittämistoimia hyödyntäen jo olemassa olevia tai kehitteillä olevia kansallisia digitaalisia ratkaisuja. Lisäksi hankkeessa tehdään ehdotus osaamisen täydentämisen pysyvistä käytännöistä niin, että erilaisia osaamisen täydentämisen mahdollisuuksia olisi saatavilla valtakunnallisesti ja tarvelähtöisesti, ja että ne olisi hankittavissa niin yksilön kuin yksityisen tai julkisen organisaation toimesta myös hankkeen jälkeen.
Hankkeessa kehitetään EU/ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajan tehtäviin pätevöityneiden osaamisen täydentämisen skaalautuvia malleja. Kehitettäviin malleihin tulee sisältyä erilaisia yksilöllisiä toteutusvaihtoehtoja, joista pakollisina kehittämiskohteina kuulustelut ja niihin valmentavat opinnot sekä kieliopinnot. Lisäksi tulee esittää muita toteutusvaihtoehtoja, joita voivat olla mm. näytöt ja simulaatiot sekä muut hankkeen esittämät yksilölliset ja joustavat tavat osaamisen täydentämiseen. Osana hanketta suunnitellaan osaamisen täydentämiseen kuuluva kielikoulutus sekä tarvittavat harjoittelumahdollisuudet.
Hanketoimijaksi valitaan yksi ammattikorkeakoulujen yhteishanke, jolle rakentuu vastuu osaamisen täydentämisen mallien ja toteutuksen koordinoinnin kehittämisestä. Kyseisen toimijan tulee varmistaa, että toimintakokonaisuuden pilotointia* voidaan toteuttaa siten, että erilaisia osaamisen täydentämisen mahdollisuuksia on saatavilla valtakunnallisesti ja tarvelähtöisesti.
*) Hankkeessa kehitetyn osaamisen täydentämisen toimintakokonaisuuden pilotointia ja siihen liittyviä kieliopintoja sekä hakevaa ja tukevaa toimintaa voidaan rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen valtionavustuksella. Jotpan valtionavustus voidaan myöntää samalle ammattikorkeakoululle tai ammattikorkeakoulujen yhteishankkeelle, jolle myönnetään opetus- ja kulttuuriministeriön harkinnanvarainen rahoitus osaamisen täydentämisen toimintakokonaisuuden kehittämiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeessa kehitetyn toimintakokonaisuuden toimintamalleista ja toteutustavasta tulee käydä säännöllistä ja riittävää vuoropuhelua opetus- ja kulttuuriministeriön sekä muiden tarvittavien sidosryhmien kanssa tarkoituksenmukaisen toteutuksen varmistamiseksi, ennen kuin pilotointi Jotpan rahoituksella voidaan aloittaa. Eri vaiheiden kehitys ja pilotointi voi alkaa portaittain.
Valtion vuoden 2022 IV lisätaloustalousarvion momentille 29.40.55.3 on varattu ammattikorkeakoulujen toimintaan yhtensä enintään 500 000 euron rahoitus EU/ETA-maiden ulkopuolella sosiaali- ja terveysalan koulutuksen suorittaneiden sairaanhoitajien ammatinharjoittamisoikeuteen liittyvän pätevöitymiskoulutuksen kehittämiseen
Rahoitus on suunnattu opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluville ammattikorkeakouluille, joiden toimiluvassa määrätään sairaanhoitaja (AMK) –tutkintonimikkeeseen johtavan koulutuksen koulutusvastuusta. Rahoituksella rahoitetaan yhtä ammattikorkeakoulujen yhteishanketta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää rahoitettavan hankkeen tekevän valtakunnallisen toimintakokonaisuuden kehittämisessä yhteistyötä muiden sairaanhoitajakoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen, lääkäreiden ja hammaslääkäreiden kuulusteluihin valmentavaa koulutusta ja kuulusteluja tarjoavien yliopistojen, Valviran sekä sosiaali- ja terveysministeriön sekä mahdollisten muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi mallien kehittämisessä tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön tammikuussa 2023 asettaman asiantuntijaryhmän työ.
Yhteistyörakenne on vapaasti sovittavissa hankkeeseen osallistuvien korkeakoulujen välillä, kuitenkin niin että osaamisen täydentämisen mahdollisuuksia on tarjolla valtakunnallisesti kattavasti. Kunkin ammattikorkeakoulun tehtävät tulee kuvata hakemuksessa selkeästi.
Sujuvoittaa EU- ja ETA-maiden ulkopuolella tutkintonsa suorittaneiden sairaanhoitajien osaamisen täydentämistä Valviran laillistuksen saamiseksi.
Kehittää valtakunnallinen ja pysyväksi tarkoitettu osaamisen täydentämisen toimintakokonaisuus.
Rahoitusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön asiointipalvelussa. Jos se ei ole mahdollista, ota yhteyttä avustuksesta lisätietoja antavaan virkamieheen.
Hakijan tulee huomioida, ettei hakemusta pysty lähettämään asiointipalveluun määräajan umpeutumisen jälkeen. Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla.
Asiointipalvelun käyttöohjeet
Asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta, Suomi.fi-tunnistusta sekä Suomi.fi-valtuuksien käyttöä. Palveluun kirjaudutaan Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-tunnistuksen kautta henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Hakija täyttää asiointipalvelussa olevan hakulomakkeen, liittää siihen lomakkeen yhteydessä pyydetyt liitteet ja toimittaa hakemuksen asiointipalvelun kautta ministeriölle. Ministeriö lähettää päätöksen hakijalle asiointipalveluun.
Hakija tekee asiointipalvelussa mahdolliset hakemuksen täydennykset ja päätöksen muutospyynnöt. Hakija tekee myös selvitykset asiointipalvelussa.
Rahoitus on harkinnanvarainen. Opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi hakemukset. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
Tavoitteiden edistäminen
Toteutussuunnitelman selkeys ja tarkoituksenmukaisuus suhteessa avustuksen tavoitteeseen
Yhteistyörakenteen ja mallien toteuttamiskelpoisuus
Lisäksi:
Hankkeessa tulee hyödyntää ammattikorkeakoulujen jo olemassa olevia pätevöitymiskoulutusmalleja.
Hankkeen tulee tuottaa hyötyä mahdollisimman usealle osaamisen täydentäjälle.
Hankkeella tulee olla konkreettisia tavoitteita, joiden tuloksia tulee voida seurata ja arvioida.
Hankkeen tulee käynnistyä viimeistään vuoden 2024 alussa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus voi kattaa 100% avustettavan hankkeen kokonaiskustannuksista.
Rahoitusta voi käyttää hankintoihin. Hankintojen osuus hankkeen kokonaiskustannuksesta tulee ilmetä hakemuksesta.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.
Rahoitusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Rahoitus myönnetään ammattikorkeakoululain mukaisena harkinnanvaraisena rahoituksena.
Hankkeessa mahdollisesti tuotettavat oppimateriaalit tulee lisensoida sopivalla avoimella lisenssillä ja julkaista avoimen oppimateriaalin kirjastossa. Lisenssi tulee valita aoe.fi-palvelun vaihtoehdoista. Käytännössä lisenssistä tulee sopia ja päättää jo aloitettaessa oppimateriaalin tuottamista.
Rahoituksen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä.
Jos rahoituksen saaja täyttää julkisoikeudellisen laitoksen tunnusmerkit (esim. rahoituksesta yli puolet on julkista rahoitusta), avustuksen saajan tulee noudattaa hankintalakia kaikissa hankinnoissaan.
Jos rahoituksen saaja saa avustusta tiettyyn hankintaan yli 50 % hankinnan arvosta, saajan on tässä hankinnassa noudatettava hankintalakia. (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016).
Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut, että rahoituksen saajan tulee pyytää tarjous useammalta kuin yhdeltä toimittajalta sellaisissa tavara- ja palveluhankinnoissa, jotka alittavat kansallisen kynnysarvon mutta joiden arvo ilman arvonlisäveroa ylittää 20 000 euroa.
Tuloksista raportoidaan erillisen, päätöksiin liitettävän ohjeen mukaisesti.