Det föreslås ändringar i lagen om småbarnspedagogik från och med augusti 2021
Det föreslås att personalen inom småbarnspedagogiken från och med augusti 2021 ska ha skyldighet att anmäla sådana missförhållanden eller risker för uppenbara missförhållanden som de upptäckt i genomförandet av småbarnspedagogiken.
Om en person som hör till personalen inom småbarnspedagogiken lägger märke till ett missförhållande eller en uppenbar risk för ett missförhållande som riktar sig mot genomförandet av småbarnspedagogiken, ska han eller hon i fortsättningen utan dröjsmål meddela den person som ansvarar för verksamheten vid verksamhetsstället för småbarnspedagogik om detta, för att missförhållanden eller risker för missförhållanden ska kunna åtgärdas effektivt och snabbt. Den person som gjort anmälan får inte bli föremål för negativa motåtgärder till följd av anmälan.
Anmälningsskyldigheten kompletterar befintliga metoder för tillsyn av småbarnspedagogiken och tidig intervention. Målet är att stärka de medel som personalen inom småbarnspedagogiken har för att ingripa i missförhållanden eller risker för missförhållanden inom småbarnspedagogiken, så att dessa snabbt ska komma till kännedom och kunna åtgärdas i tid där de förekommer. Den föreslagna anmälningsskyldigheten ska gälla både offentlig och privat småbarnspedagogisk verksamhet.
Avvikelser från dimensioneringen vid daghemmet
Lagen om småbarnspedagogik preciseras i fråga om bestämmelsen om avvikelser från dimensioneringen av personal vid daghemmet. Genomförandet av personaldimensioneringen är en garanti för kvaliteten på småbarnspedagogiken. Då lagen om småbarnspedagogik godkändes 2018 förutsatte riksdagen ”att man i fortsättningen bevakar och bedömer hur bestämmelsen om avvikelser från dimensioneringen av personal vid daghemmet fungerar och får genomslag och vid behov skyndsamt gör de lagstiftningsändringar som behövs för att garantera barnets bästa (RSv 67/2018 rd)”.
Enligt 36 § i den gällande lagen om småbarnspedagogik är det möjligt att avvika från dimensioneringen av daghemmets personal av enbart av orsaker som hänför sig till vårdtiden för barnet. Trots detta har paragrafen tillämpats i strid med dess syfte i situationer där personalen är frånvarande.
Det nya momentet preciserar tillämpningen av paragrafen och tryggar bättre genomförandet av den dimensionering av personalen som förutsätts i 35 § i lagen om småbarnspedagogik. I propositionen om ändring av lagen om småbarnspedagogik preciseras att det inte är tillåtet att avvika från det relationstal som avses i 35 § av orsaker som beror på frånvaro inom personalen.
Statsrådet lämnade lagförslaget som gäller detta på torsdagen. Lagen avses träda i kraft den 1 augusti 2021.
Ytterligare upplysningar:
- Laura Niemi, specialsakkunnig, tfn 050 432 0326
- Mervi Eskelinen, specialsakkunnig, tfn 02953 30160