Barn och unga förhåller sig positivt till språkstudier i skolan

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 15.5.2025 11.01
Typ:Nyhet

Hösten 2024 och vintern 2025 genomförde Nuorten Akatemia på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet ett samråd med barn och unga i årskurs 3–9 om språkundervisningen i skolorna. Huvudbudskapet i samrådet är att barn och unga förhåller sig positivt till språkstudier och är intresserade av att lära sig flera olika språk. En utmaning ansågs dock vara språkstudiernas belastning. Många önskade också ett bredare utbud av språk i skolan.

När det gäller språkstudier motiveras barn och unga framför allt av ett behov av språkkunskaper, både nu och i framtiden. Studiemotivationen upprätthålls också av en vilja av att lära sig nytt och upplevelsen av att göra framsteg. Dessutom anser i synnerhet svenskspråkiga barn och unga att språkkunskaper i sig är något viktigt och eftersträvansvärt.

Enligt projektkoordinator Maria Aikio framgick det av de ungas svar att den bästa språklektionen är en sådan där man både får höra och använda språket aktivt. En lugn och trivsam lärmiljö ansågs också vara viktig.

Under samrådet kom det fram att unga önskar få öva mer muntliga språkkunskaper och arbeta parvis eller i smågrupper. Den arbetsmängd och tid som språkstudierna kräver och schemaläggningen av lektionerna i de valfria språken ansågs vara belastande.

Skolan den bästa miljön att lära sig språk – spel och sociala medier på andra plats

Många unga anser att skolan är den bästa platsen att lära sig språk, även om digitala miljöer, till exempel sociala medier eller spel som spelas på fritiden, också har en viktig roll för barns och ungas språkinlärning. De barn och unga som deltog i samrådet tyckte att olika videor och inlärningsspel som används som stöd för undervisningen i skolan underlättar språkstudierna.

Ungdomarna drömmer om att få studera många olika språk. De populäraste språken att studera i skolorna var engelska, spanska, tyska och franska, men det finns också ett intresse för studier i bland annat japanska, kinesiska och koreanska. Många unga ville också lära sig bättre de språk som de redan kan.

Nuorten Akatemia genomförde samrådet i form av spelbaserade workshoppar och intervjuer. I utredningen deltog nästan 300 barn och unga i årskurs 3–9 i den grundläggande utbildningen på finska och svenska. 

Utredningarna (finsk- och svenskspråkiga elever) finns på Nuorten Akatemias webbplats.

Mer information: 

  • Maria Aikio, projektkoordinator, Nuorten Akatemia, [email protected], tfn 040 847 0862
  • Sini Keinonen, specialsakkunnig, undervisnings- och kulturministeriet, [email protected], tfn 0295 330 298