Lapset ja nuoret suhtautuvat myönteisesti kieltenopiskeluun kouluissa

Nuorten Akatemia toteutti 3.–9. luokkalaisten lasten ja nuorten kuulemisen koulujen kieltenopetuksesta opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiantona syksyllä 2024 ja talvella 2025. Kuulemisen pääviestinä on, että lapset ja nuoret suhtautuvat kieltenopiskeluun pääosin positiivisesti ja ovat kiinnostuneita oppimaan useita eri kieliä. Haasteena nähtiin kuitenkin kieltenopiskelun kuormittavuus, ja moni toivoi kouluun laajempaa kielivalikoimaa.
Lapsia ja nuoria motivoi kielten opiskeluun ennen kaikkea tarve kielitaidolle, sekä nykyhetkessä että tulevaisuudessa. Opiskelumotivaatiota pitävät yllä myös halu oppia uutta sekä kokemus omasta edistymisestä. Erityisesti ruotsinkieliset lapset ja nuoret pitävät kielitaitoa myös itsessään tärkeänä ja tavoiteltavana asiana.
Projektikoordinaattori Maria Aikion mukaan nuorten mielestä paras kielten tunti on sellainen, jossa kieltä kuulee ja käytetään aktiivisesti. Tärkeänä pidetään myös rauhallista ja viihtyisää oppimisympäristöä.
Kuulemisessa nousi esiin nuorten toive saada harjoitella enemmän suullista kielitaitoa ja mahdollisuuksia työskennellä pareittain tai pienryhmissä. Kuormittavaksi koettiin kielten opiskeluun liittyvä työmäärä, opiskeluun kuluva aika sekä valinnaisten kielten oppituntien ajankohta lukujärjestyksessä.
Koulu on paras paikka oppia kieliä, pelit ja sosiaalinen media kakkosena
Koulu on monen nuoren mielestä paras paikka oppia kieltä, vaikka digitaaliset ympäristöt, kuten sosiaalinen media tai vapaa-ajalla pelattavat pelit ovatkin tärkeässä roolissa kielen oppimisessa. Kuulemisessa vastanneet lapset ja nuoret kokevat, että erilaiset kouluissa opetuksen tukena käytettävät videot ja oppimispelit auttavat kielten opiskelussa.
Nuoret haaveilevat opiskelevansa monenlaisia kieliä. Suosituimpia kouluissa opiskeltavia kieliä olivat englanti, espanja, saksa ja ranska, mutta kiinnostusta löytyy myös esimerkiksi japanin, kiinan ja korean opiskeluun. Moni nuori toivoi myös voivansa kehittyä paremmaksi niissä kielissä, joita jo osaa.
Nuorten Akatemia toteutti kuulemisen pelillistettyinä työpajoina ja haastatteluina. Selvitykseen osallistui lähes 300 lasta ja nuorta suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen 3.–9. vuosiluokilta.
Selvitykset (suomenkieliset oppilaat ja ruotsinkieliset oppilaat) luettavissa Nuorten Akatemian sivustolla
Lisätietoja:
- projektikoordinaattori Maria Aikio, Nuorten Akatemia, [email protected], p. 040 847 0862
- erityisasiantuntija Sini Keinonen, opetus- ja kulttuuriministeriö, [email protected], p. 0295 330 298