Två nya brott och skärpta straff föreslås för att trygga en störningsfri larmverksamhet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 27.6.2025 11.53
Typ:Pressmeddelande

Regeringen föreslår att det till strafflagen fogas bestämmelser om försvårande och störande av polis- eller larmverksamhet. Bestämmelsen om försvårande av polis- eller larmverksamhet ska tillämpas på våld och hot som riktas mot poliser, räddningspersonal och personal inom den prehospitala akutsjukvården i samband med tjänsteutövning. Brottet som gäller störande av polis- eller larmverksamhet avser lindrigare gärningar.

Propositionen grundar sig på regeringsprogrammets skrivningar om att stärka det straffrättsliga skyddet för personalen inom den prehospitala akutsjukvården och kriminalisering av så kallat blåljussabotage. I Sverige kriminaliserades blåljussabotage år 2020. Finlands strafflag inte har innehållit någon särskild bestämmelse om blåljussabotage. De nya bestämmelserna innebär att samhället kan reagera effektivare på våld och hot om våld mot personer som arbetar inom polis- och larmverksamheten.

– Våld, hot och annat väsentlig störning av verksamheten i samhälleligt viktiga arbetsuppgifter är inte acceptabelt. Lagändringen säkerställer att polis- och larmverksamheten kan utföras störningsfritt. Vår lagstiftning om den inre säkerheten måste vara på nordisk nivå, säger justitieminister Leena Meri.

Enligt propositionen ska bestämmelsen om försvårande av polis- eller larmverksamhet tillämpas på våld och hot som riktas mot personal inom polisen, den prehospitala akutsjukvården och räddningsverksamheten och på gärningar som riktar sig mot dessa aktörers utrustning och fordon, till exempel olovligt tillägnande. Den som gör sig skyldig till brottet ska dömas till fängelse i högst fyra år.

Till strafflagen fogas dessutom en straffbestämmelse om störande av polis- eller larmverksamhet.  Det är en lindrigare gärningsform än försvårande av polis- eller larmverksamhet. Den som gör sig skyldig till brottet döms enligt förslaget till böter eller fängelse i högst sex månader.

Lagen avses träda i kraft i början av 2026.

Mer information: 
Markus Liesegang, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 150 359, [email protected]
Julia Höyhtyä, sakkunnig, tfn 0295 150 527, [email protected]

Bild: inrikesministeriet

Lagförslag på remiss: Regeringen vill ingripa kraftigare i våld mot blåljuspersonal i samband med larmuppdrag, pressmeddelande