Häiriötöntä hälytystoimintaa halutaan turvata säätämällä kaksi uutta rikosta ja kiristämällä rangaistuksia

Hallitus esittää, että rikoslakiin lisätään poliisi- tai hälytystoiminnan vaikeuttamista ja haittaamista koskevat erilliset säännökset. Vaikeuttamisena rangaistavaa olisi esimerkiksi ensihoitajiin, pelastajiin ja poliiseihin työtehtävissä kohdistuva väkivalta ja uhkailu. Haittaamisrikos koskisi lievempiä poliisi- ja hälytystoimintaan kohdistuvia tekoja.
Esitys perustuu hallitusohjelmakirjauksiin ensihoitohenkilöstön rikosoikeudellisen suojan vahvistamisesta ja ns. sinivilkkusabotaasin kriminalisoinnin toteuttamisesta. Ruotsissa sinivilkkusabotaasi kriminalisoitiin vuonna 2020. Suomen rikoslaissa ei ole ollut erillistä sinivilkkusabotaasia koskevaa säännöstä. Uudet säännökset tehostaisivat yhteiskunnan reagointia poliisi- ja hälytystoiminnassa työskenteleviin henkilöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja sillä uhkailua vastaan.
– Yhteiskunnallisesti merkittävissä työtehtävissä koettu väkivalta, uhkaaminen ja muu toiminnan olennainen haittaaminen ei ole hyväksyttävää. Lakiuudistus turvaa poliisi- ja hälytystoiminnan häiriötöntä hoitamista. Sisäistä turvallisuutta koskevan lainsäädäntömme on oltava pohjoismaisella tasolla, oikeusministeri Leena Meri sanoo.
Esityksen mukaan poliisi- tai hälytystoiminnan vaikeuttamisena rangaistavaa olisi poliisin, ensihoidon tai pelastustoiminnan henkilökuntaa kohtaan kohdistuva väkivalta ja uhkaaminen sekä näiden toimijoiden välineistöön ja ajoneuvoihin kohdistuvat teot, kuten anastaminen. Rikoksesta tuomittaisiin vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.
Lisäksi rikoslakiin lisättäisiin poliisi- tai hälytystoiminnan haittaamista koskeva rangaistussäännös. Se olisi vaikeuttamista lievempi tekomuoto. Haittaamisrikoksesta tuomittaisiin sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2026 alussa.
Lisätietoa:
ministerin erityisavustaja Markus Liesegang, p. 0295 150 359, [email protected]
asiantuntija Julia Höyhtyä, p. 0295 150 527, [email protected]
Kuva: sisäministeriö
Lakiehdotus lausunnoilla: Hälytystehtävissä kohdattuun väkivaltaan puututtaisiin ankarammin, tiedote