Hoppa till innehåll

12 miljoner euro för att stärka den generellt inriktade elevhälsan

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2023 14.15
Pressmeddelande

Undervisningsminister Anna-Maja Henriksson har beviljat 12 miljoner euro för att stärka den generellt inriktade elevhälsan. Understödet är avsett för åren 2024–2025 och gäller förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen, gymnasier och yrkesläroanstalter samt läroanstalter inom fritt bildningsarbete som ordnar utbildning för läropliktiga.

Med generellt inriktad elevhälsa avses skolans eller läroanstaltens verksamhetskultur och åtgärder som främjar elevernas och de studerandes lärande, hälsa, välbefinnande, växelverkan och delaktighet samt en sund, trygg och tillgänglig skol- och studiemiljö.

- Budskapen om det försämrade välbefinnandet bland elever är mycket oroväckande. Barns och ungas bekymmer kan till exempel handla om upplevelser av ensamhet, svåra familjesituationer eller oro för världens framtid. Understödet hjälper anordnarna av undervisning och utbildning att stärka den generellt inriktade elevhälsan, säger undervisningsminister Anna-Maja Henriksson.

Statens specialunderstöd kan användas för att utveckla den generellt inriktade elevhälsan och det förebyggande arbetet samt för att stödja elevernas och de studerandes psykiska hälsa. Med understödet kan man anställa personal med kompetens i synnerhet inom psykisk hälsa och välbefinnande som stöd för lärare och undervisningsgrupper.

Understödet kan också användas för att utveckla verksamhetsmodeller och metoder för den generellt inriktade elevhälsan.

Understöd beviljades 218 utbildningsaktörer till ett belopp av sammanlagt 12 000 000 miljoner euro.

Utlysning av understöd
Beviljade understöd

Mer information:
•    Jari Rutanen, specialsakkunnig, tfn 0295 330 011
•    Merja Mannerkoski, specialsakkunnig, tfn 0295 330 325 (förskoleundervisning och grundläggande utbildning)
•    Kaisa Räty, specialsakkunnig, tfn 0295 330 061 (gymnasieutbildning och yrkesutbildning)

Allmänbildande utbildning Utbildning