Informationsmöte om ansökan om statsunderstöd för ungdomsverkstadsverksamhet 2025
Tisdag 27.5.2025 kl. 13.00 – 13.50
undervisnings- och kulturministeriet
Undervisnings- och kulturministeriet har uppdaterat kriterierna för statsunderstödsberättigande för ungdomsverkstäder och ordnar ett informationsmöte om ändringarna i Teams-miljön tisdagen den 27.5.2025 kl. 13.00–13.50.
För tillfället krävs anmälan. Teams-länken skickas till de anmälda dagen innan.
Tillfället ordnas på finska.
Till kriterierna har bland annat lagts till möjligheten att bilda en nätverksbaserad ungdomsverkstad. En nätverksbaserad ungdomsverkstad är antingen 1) ett samarbete mellan två eller flera kommuner eller 2) ett samarbete mellan en eller flera regionala eller lokala föreningar och minst två kommuner. Syftet med en nätverksbaserad ungdomsverkstad är att möjliggöra ungdomsverkstadsverksamhet även i mindre kommuner genom samarbete. En nätverksbaserad ungdomsverkstad ska ha minst 0,5 årsverken ungdomsverkstadscoachning per kommun.
Informationsmötet spelas inte in, men materialet kommer att publiceras på vår webbplats.
Vad är statsunderstödsberättigande?
Ansökan om statsunderstödsberättigande för ungdomsverkstadsverksamhet är avsedd för de organisationer som ordnar ungdomsverkstadsverksamhet och planerar att ansöka om statsunderstöd för sin verksamhet, men som ännu inte har statsunderstödsberättigande.
Om ni planerar att omvandla en befintlig verkstad till en nätverksbaserad ungdomsverkstad, vänligen kontakta specialsakkunnig Anu Mäkinen (kontaktuppgifter nedan).
För att få ett prövningsbaserat understöd krävs att undervisnings- och kulturministeriet har godkänt ungdomsverkstaden som statsunderstödsberättigad. Ansökan öppnar den 19.5.2025 och stänger den 1.9.2025 kl. 16.15. Ansökningsinformationen uppdateras den 19.5.2025 på vår webbplats.
Undervisnings- och kulturministeriet beviljar statsunderstödsberättigande utifrån ansökan. En ungdomsverkstad kan godkännas som statsunderstödsberättigad om den uppfyller de uppgifter och syften som anges i ungdomslagen (1285/2016), målen och utgångspunkterna i § 2 i lagen samt kriterierna i § 11 i statsrådets förordning om ungdomsarbete och ungdomspolitik (211/2017).
Statsunderstödsberättigandet beviljas tills vidare. Det beviljas per ort. Om en organisation bedriver verksamhet på flera orter, ska statsunderstödsberättigande sökas separat för varje ort.
Ansökan görs via undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst.
Mer information: specialsakkunnig Anu Mäkinen, fö[email protected], tfn 0295 330 050