Utkastet till kulturpolitisk redogörelse har sänts på remiss
Utkastet till en kulturpolitisk redogörelse har färdigställts och sänts på omfattande remiss. Utkastet baserar sig på den beredning som gjorts av en arbetsgrupp med bred sammansättning. Vid beredningen har man fastställt fyra långsiktiga mål som sträcker sig till 2040-talet och förslag till åtgärder för att uppnå dem.
Redogörelsen behandlar den kulturella grundens bevarande, förnyelse och livskraft samt verksamhetsförutsättningarna inom de kulturella och kreativa branscherna i syfte att öka deras samhälleliga genomslag. Tidshorisonten för redogörelsen sträcker sig fram till 2040-talet, över flera regeringsperioder och årsbudgeteringar, i syfte att uppnå en positiv tillväxt inom branscherna på lång sikt.
I redogörelsen presenteras en gemensam vision för kulturpolitiken: på 2040-talet är kulturen en kraft som stärker och förenar Finland och som inspirerar till att bygga en hållbarare, livskraftigare och mänskligare framtid. Till följd av en lyckad kultur- och näringspolitik upplever människorna delaktighet och meningsfullhet, som ger upphov till bred bildning, välfärd och samhälleligt och ekonomiskt värde.
Den långsiktiga kulturpolitiken i Finland grundar sig på fyra mål:
- Kulturen är en drivkraft för förändring: Kulturen är den viktigaste drivkraften för mänskliga aktiviteter, eftersom den bestämmer hur vi förhåller oss till omvärlden och förändringarna i den.
- Kulturarbetarna och kulturinnehållen i nyckelposition: Kulturarbetarna utvecklar Finland till ett civiliserat och hållbart samhälle.
- Kulturen är en allemansrätt: En mångsidig och tillgänglig kultur är en allemansrätt. Kulturen tillhör alla oavsett bakgrund, språk, plats, ålder eller ekonomiska resurser.
- Internationellt inflytande genom kulturen: Finlands internationella inflytande uppstår genom styrkan i vår enastående kultur.
För att nuläget ska förbättras och visionens mål uppnås måste de kulturella och kreativa branscherna få kraft att förändras och branschernas strukturer och finansiering reformeras. De åtgärder som behövs gäller kultursektorn (de kulturella och kreativa branscherna, konst, kulturarv), myndigheterna och samarbetet mellan dem samt verksamheten på politisk nivå, men allmänheten, konsumenterna och företagen har en nyckelroll, i och med att de genom sina val på ett avgörande sätt inverkar på sektorns livskraft.
Utkastet till redogörelse har sänts på omfattande remiss. Efter att remissvaren har kommit in ska redogörelsen färdigställas, och statstådet överlämnar den till riksdagen för behandling under höstsessionen.
Remissbehandlingen pågår till den 14 oktober 2024. Utkastet till redogörelse har publicerats i utlåtandetjänsten.
Mer information: Liisa Suvikumpu, generalsekreterare, tfn 0295 330 040