Utbudet av grundläggande yrkesutbildning allokeras enligt regionernas och branschernas behov
Undervisnings- och kulturministeriet har publicerat sitt förslag om regionala och branschmässiga mål för den grundläggande yrkesutbildningen för åren 2013-16. Utbildningsutbudet dimensioneras på lång sikt på basis av nationens bildningsbehov och arbetsmarknaden.
- De kommande åren är avgörande och viktiga för att alla unga skall få en studieplats efter grundskolan. För att förverkliga ungdomsgarantin förbättras nu utbudet i hela landet. Platserna allokeras också till de platser där behovet är störst så att regionala skillnader i ungdomarnas möjligheter förminskas, säger undervisningsminister Jukka Gustafsson.
Ett tillräckligt utbud av yrkesutbildning tryggas och allokeras enligt regionala behov. Målet är att ca 2 200 färre studerande inleder sina studier inom den grundläggande yrkesutbildningen år 2016 än 2009. Fram till 2016 kommer den genomsnittliga åldersgruppen 16-18 –åringar att minska med nästan 7 800, vilket betyder att utbudet av och tillgången till yrkesutbildning i förhållande till ungdomsåldersgruppen trots minskningsmålen kommer att förbättras såväl nationellt som inom landets stora områden. Nationellt sett kommer 81,3 procent av åldersgruppen att hitta en plats inom läroplansbaserade yrkesutbildningen år 2016. Andelen var 75,2 procent 2009.
Av de stora områdena riktas de mest betydande förbättringarna i tillgången till utbildning i förhållande till åldersgruppen till metropolområdet och sydvästra kusten där tillgången till utbildning har varit särskilt knapp jämfört med landets genomsnittliga nivå. Den minsta proportionella förbättringen sker i Österbottens storområde där tillgången till utbildning var den bästa 2009.
Tillgången till yrkesutbildning i förhållande till åldersgruppen förbättras i 13 landskap. Tillgången till utbildning förbättras särskilt i sådana landskap där utbildningsutbudet har varit knappt och där det har varit vanligare än genomsnittet att bli utan studieplats och examen. De största proportionella förbättringarna sker i Kajanaland där tillgången förbättras med 18,4 procentenheter i förhållande till åldergruppen. I Södra Karelen stiger tillgången till utbildning med 17 procentenheter i förhållande till åldersgruppen.
Efter de ändringar som nu föreslås skulle det rikligaste utbudet av yrkesutbildning i förhållande till åldersgruppen finnas i landskapen Mellersta Österbotten, Lappland och Mellersta Finland. Det knappaste utbudet i förhållande till åldersgruppen skulle fortfarande finnas i Nyland. Skillnaderna i lanskapens utbud av utbildning minskar betydligt. 2009 var utbudet i landskapen förhållande till åldersgruppen 62,7-99,4 procent. 2016 skulle andelen i lanskapen vara 76,1-88,2 procent.
En förutsättning för att uppnå målet är att studerandeantalet inom den grundläggande yrkesutbildningen minskas med ca 7 350 studerande fram till 2016. Det här motsvarar en minskning på knappt fem procent jämfört med studerandeantalet 2013.
- Tillgången till utbildning förbättras på alla håll i landet, men det betyder också att en betydande minskning av studerandeplaster kommer att ske i flera områden. Trots att bakrunden till dessa minskningar är mindre ungdomsåldersgrupper, ställs anordnare av utbildning inför betydande utmaningar. Jag hoppas och tror att man trots dessa utmaningar i hela landet kan se att det i ekonomisktkärva tider är nödvändigt att rikta utbudet av utbildningsplatser enligt regionala behov och att alla områden bör vara i samma läge i förhållande till varandra, betonade ministern.
Utbudet av yrkesutbildning bör ökas betydligt inom social- och hälsovårdsbranschen, förutom inom skönhetsvård. Också inom fordons- och transportteknik samt maskin-, metall- och energiteknik bör utbudet ökas. Utbildningsutbudet bör märkbart minskas inom kultur-, rese- och restaurangbranschen samt inom databehandling och vissa teknik- och trafikområden.
Ett centralt kriterium i fråga om utbildningsplatser och hur de riktas regionalt är att utbildningsgarantin förverkligas som en del av ungdomsgarantin. I detta syfte ökade ministeriet i juni 2012 antalet studieplatser för anordnare av utbildning i metropolområdet och vissa tillväxtområden med totalt 1 700 studieplatser. Den här ökningen av studerandetantalet hör ihop med utbildningsgarantin och är en del av hur yrkesutbildningen allokeras på ett nytt sätt.
Undervisnings- och kulturministeriets förslag om mål för det regionala utbudet av grundläggande yrkesutbildning grundar sig på regeringsprogrammet och de riktlinjer för utbildningsutbud som finns i den av statsrådet godkända utvecklingsplanen för utbildning och forskning 2011-2016 samt på de ramar för statsbudgeten som slagits fast av statsrådet för 2013-2016 och på det prognostiseringsarbete som beretts i samband med utvecklingsplanen och på ett brett indikatormaterial.
- Förslaget har beretts grundligt. Det baserar sig på en omfattande prognostisering av utbildningsbehovet, vilket man har diskuterat med landskapen redan tidigare. Nu granskas landskapen mera detaljerat och i den fortsatta beredningen är den regionala feedbacken oerhört viktig. De regionala behoven tas i beaktande så långt som möjligt, dock så att man också beaktar bl.a. kraven för ungdomsgarantin, säger Gustafsson.
Anordnare av utbildning och övriga intressentgrupper inom yrkesutbildning kan skicka in kommentarer om ministeriets förslag fram till utgången av 2012. Senast i början av februari 2013 skall beredningen av de utbildningsanordnarspecifika målen för studerandeantalen vara färdiga. Ministeriet kommer också att be om omfattande feedback om detta förslag. Undervisnings- och kulturministeriet har som mål att fatta beslut om studerandeantalet inom den grundläggande yrkesutbildningen för 2014-2016 samt om åtgärderna för strukturell utveckling under maj-juni 2013.
Ministeriets förslag samt bakgrundsmaterial
Ytterligare information:
- direktör Mika Tammilehto, tfn 0400 425 522