Universitetens mål och anslag för perioden 2025–2028 har fastställts
Förhandlingarna mellan undervisnings- och kulturministeriet och universiteten om universitetens avtalsperiod för 2025–2028 har slutförts. Vid förhandlingarna i september-oktober behandlades hur de överenskomna utvecklingsåtgärderna för 2021–2024 har framskridit samt avtalades om universitetsspecifika mål och anslag för perioden 2025–2028.
Genomförandet av universitetens strategier stöds genom den strategifinansiering som anvisades vid förhandlingarna. Strategifinansieringen utgör 10 procent av universitetens statliga finansiering. Vid förhandlingarna fastställdes också universitetens riksomfattande uppgifter, som man tidigare fattat preliminärt beslut om, och den statliga finansiering som på basis av dem anvisas till universiteten (9 procent). Resten, det vill säga 81 procent, av den statliga finansieringen anvisas till universiteten enligt en kalkylerad finansieringsmodell. Den kalkylerade finansieringen beräknas årligen med hjälp av den senaste statistiken över utbildning och forskning.
Under avtalsperioden 2025–2028 syftar strategifinansieringen i synnerhet till att stödja de åtgärder vid universiteten som stärker forskningsverksamheten och forskningsinfrastrukturerna och som stöder utbildningens kvalitet i arbetet med att uppnå det mål för utbildningsnivån som fastställts i regeringsprogrammet, enligt vilket minst 50 procent av de unga vuxna ska ha avlagt högskoleexamen.
Med finansieringen stöder man dessutom sådana åtgärder som främjar välbefinnandet och den fysiska aktiviteten inom högskolesamfunden, som stöder högskolornas internationalisering och sysselsättningen av internationella studerande i Finland och som främjar samarbetet och profileringen mellan olika högskolor.
Den fleråriga planen som styr användningen av statens ökade finansiering av forsknings- och utvecklingsverksamhet betonar vikten av att stärka samarbetet mellan företag och andra aktörer inom forskning och utveckling och sporra företag att öka forsknings- och utvecklingsverksamheten i Finland. En central fråga under avtalsförhandlingarna mellan universiteten och undervisnings- och kulturministeriet var universitetens forskningsförutsättningar och förmåga att uppnå internationell excellens och genomslag inom varje spetskompetensområde. Med strategifinansieringen stöder undervisnings- och kulturministeriet åtgärder genom vilka universiteten till exempel förbättrar sina förutsättningar att klara sig i konkurrensen om i synnerhet internationell forskningsfinansiering samt stärker livskraften och kunskapsbasen inom sitt verkningsområde.
Samtliga universitet har under avtalsperioden 2025–2028 förbundit sig att höja sina examensmål och på så sätt främja målet i regeringsprogrammet om att höja utbildningsnivån för att trygga högskoleutbildningens kvalitet. Vid förhandlingarna kom man med alla universitet överens om åtgärder för att främja högskolesamfundets välbefinnande, även när det gäller fysisk aktivitet. Om studerandena och personalen mår kan också utbildningen fungera smidigt och hålla hög kvalitet.
Undervisnings- och kulturministeriet stöder en ansvarsfull internationalisering inom forskning och utbildning vid universiteten. Alla universitet har en stark vilja att trygga tillgången på kompetent arbetskraft genom att också öka antalet internationella studerande. Som bäst utvecklas det bland annat ett funktionellt tvåspråkigt utbildningsutbud och fungerande partnerskap för att stödja integreringen och sysselsättningen av internationella studerande i Finland. Helsingfors universitet och Aalto-universitetet utvecklar tillsammans samarbetet inom forskning och innovation med Förenta staterna (Finnish-American Research & Innovation Accelerator, FARIA).
En trovärdig global verksamhet bygger på en stark internationell verksamhet i hemlandet och på satsningar på arbets- och utbildningsrelaterad invandring. Det samhälleliga behovet av att i hög grad integrera internationella experter i det finländska samhället och arbetslivet förutsätter betydande stöd för lärandet av de inhemska språken. En viktig enskild åtgärd i detta arbete är det nya projektet Språkboost, som genomförs i samarbete mellan högskolorna i metropolområdet.
Med universitetens strategifinansiering stöder ministeriet också högskoleorienterade samarbetsprojekt såväl mellan universiteten som i form av bredare ekosystemsamarbete. Möjligheterna att fördjupa samarbetet mellan universiteten och yrkeshögskolorna utreds utgående från högskolorna.
Dessutom har man understött universitetens gemensamma projekt för att inrätta ett nationellt institut inom det europeiska nätverket för artificiell intelligens ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), med syftet att utvidga Finlands AI-verksamhet och höja kompetensnivån i nätverket. AI-kompetensen är livsviktig för Finlands ekonomiska tillväxt och hållbara utveckling, eftersom dess betydelse sträcker sig brett till olika vetenskaps- och industriområden. I initiativet deltar alla universitet som omfattas av undervisnings- och kulturministeriets styrningsområde. Stärkandet av kompetensen och forskningen inom AI förväntas inte bara stödjas med statlig finansiering, utan också med betydande privata donationer som främjar utvecklingen av kompetenskluster vid högskolorna.
Förhandlingarna fördes utifrån universitetens egna strategier. I strategiarbetet har universiteten engagerat sina studerande, anställda och berörda grupper.
Yrkeshögskolornas avtalsförhandlingar för perioden 2025–2028 fördes i maj-juni 2024 (pressmeddelande 20.6.2024).
- Universitetens strategifinansiering och finansieringen av universitetens riksomfattande uppgifter under avtalsperioden 2025–2028 (på finska)
- Universitetens riksomfattande uppgifter under avtalsperioden 2025–2028 (på finska)
- Finansieringsmodell som används vid fördelningen av statlig finansiering till universiteten från och med 2025 (på finska)
Mer information:
- Jorma Karhu, undervisningsråd, tfn 0295 330 139
- Ulla Mäkeläinen, undervisningsråd, tfn 0295 330 223