Yliopistojen tavoitteet ja määrärahat kaudelle 2025–2028 sovittu
Yliopistojen sopimuskauden 2025–2028 neuvottelut opetus- ja kulttuuriministeriön ja yliopistojen välillä on saatu päätökseen. Syys-lokakuussa käydyissä neuvotteluissa käsiteltiin vuosille 2021–2024 sovittujen kehittämistoimien etenemistä sekä sovittiin kauden 2025–2028 yliopistokohtaisista tavoitteista ja määrärahoista.
Yliopistojen strategioiden toimeenpanoa tuetaan neuvotteluissa kohdennetulla strategiarahoituksella, joka on 10 prosenttia yliopistojen valtionrahoituksesta. Neuvotteluissa vahvistettiin myös aiemmin alustavasti päätetyt yliopistojen valtakunnalliset tehtävät ja niiden perusteella yliopistoille kohdennettu valtionrahoitus (9 prosenttia). Loppuosa, 81 prosenttia, valtionrahoituksesta kohdennetaan yliopistoille laskennallisella rahoitusmallilla. Laskennallinen rahoitus lasketaan vuosittain käyttäen tuoreimpia koulutuksen ja tutkimuksen tilastoja.
Sopimuskaudella 2025–2028 strategiarahoituksella tuetaan erityisesti yliopistojen toimia, jotka vahvistavat tutkimustoimintaa ja tutkimusinfrastruktuureja sekä tukevat koulutuksen laatua edettäessä kohti hallitusohjelmassa asetettua koulutustasotavoitetta, jonka mukaan vähintään 50 prosentilla nuorilla aikuisista on korkeakoulututkinto.
Rahoituksella tuetaan lisäksi toimia, jotka edistävät korkeakouluyhteisöjen hyvinvointia ja liikunnallisuutta, tukevat korkeakoulujen kansainvälistymistä ja kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä Suomeen sekä edistävät korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja profiloitumista.
Valtion tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksen lisäyksen käyttöä ohjaava monivuotinen suunnitelma painottaa yritysten ja muiden T&K-toimijoiden yhteistyön vahvistamista ja yritysten kannustamista lisäämään tutkimus- ja kehittämistoimintaa Suomessa. Yliopistojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisissä sopimusneuvotteluissa keskiöön nousivat yliopistojen tutkimusedellytykset ja kyvykkyydet tavoiteltaessa kansainvälistä huippua ja vaikuttavuutta kunkin osaamiskärjillä. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee strategiarahoituksella toimia, joilla yliopistot esimerkiksi parantavat edellytyksiään pärjätä erityisesti kansainvälisessä kilpaillussa tutkimusrahoituksessa sekä vahvistavat vaikutusalueensa elinvoimaa ja osaamisperustaa.
Kaikki yliopistot ovat sitoutuneet sopimuskaudella 2025–2028 nostamaan tutkintotavoitteitaan ja edistämään näin hallitusohjelman mukaista tavoitetta koulutustason nostosta korkeakoulutuksen laatu turvaten. Neuvotteluissa sovittiin kaikkien yliopistojen kanssa toimista, joilla edistetään korkeakouluyhteisön hyvinvointia, liikunta mukaan lukien. Opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointi on perusta myös koulutuksen sujuvuudelle ja laadulle.
Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee yliopistojen vastuullista kansainvälistymistä tutkimuksessa ja koulutuksessa. Kaikilla yliopistoilla on vahva tahtotila turvata osaavan työvoiman saatavuus lisäämällä myös kansainvälisten opiskelijoiden määrää. Rakentumassa on muun muassa toiminnallisesti kaksikielistä koulutustarjontaa sekä toimivia kumppanuuksia, jotka tukevat kansainvälisten opiskelijoiden integroitumista ja työllistymistä Suomeen. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto kehittävät yhdessä Yhdysvaltoihin suuntautuvaa tutkimus- ja innovaatioyhteistyötä (FARIA).
Uskottavan globaalin toiminnan pohjana on vankka kansainvälinen toiminta kotimaassa sekä panostus työ- ja koulutusperäiseen maahanmuuttoon. Yhteiskunnallinen tarve integroida kansainväliset osaajat vahvasti suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään edellyttää merkittävää tukea kotimaisten kielten oppimiseen. Tässä tärkeä yksittäinen toimi on uuden Kielibuustin toteutus metropolialueen korkeakoulujen yhteistyönä.
Yliopistojen strategiarahoituksella ministeriö tukee myös korkeakoululähtöisiä yhteistyöhankkeita niin yliopistojen kesken kuin laajemminkin ekosysteemiyhteistyönä. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välisen yhteistyön syventämismahdollisuuksia selvitetään korkeakoululähtöisesti.
Lisäksi on tuettu yliopistojen yhteistä hanketta valtakunnallisen ELLIS-instituutin perustamiseksi Suomen tekoälytoiminnan laajentamiseksi ja osaamisen tason nostamiseksi eurooppalaisessa verkostossa. Tekoälyosaaminen on elintärkeää Suomen talouskasvulle ja kestävälle kehitykselle, sillä sen merkitys ulottuu laajasti eri tieteen- ja teollisuudenaloille. Aloitteessa ovat mukana kaikki opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksen piirissä olevat yliopistot. Valtion rahoituksen lisäksi tekoälyosaamisen ja -tutkimuksen vahvistamiseen odotetaan merkittäviä yksityisiä lahjoituksia, jotka tukevat osaamiskeskittymien rakentumista korkeakouluihin.
Neuvottelut käytiin yliopistojen omien strategioiden pohjalta. Yliopistot ovat osallistaneet strategiatyöhönsä opiskelijat ja henkilöstön sekä sidosryhmiään.
Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvottelut kaudelle 2025–2028 käytiin touko-kesäkuussa 2024 (tiedote 20.6.2024).
- Yliopistojen strategiarahoitus ja valtakunnallisten tehtävien rahoitus sopimuskaudella 2025–2028
- Yliopistojen valtakunnalliset tehtävät sopimuskaudella 2025–2028
- Yliopistojen valtionrahoituksen jaossa käytettävä rahoitusmalli vuodesta 2025 alkaen
Lisätietoja:
- opetusneuvos Jorma Karhu, puh. 0295 330 139
- opetusneuvos Ulla Mäkeläinen, puh. 0295 330 223