Finlands vetenskapspris till akademiprofessor Ilkka Hanski
Finlands vetenskapspris 2007 har beviljats akademiprofessor Ilkka Hanski. Akademiprofessor Hanski är professor i zoologi vid Helsingfors universitet och han leder spetsenheten för metapopulationsbiologi. Undervisningsminister Sari Sarkomaa överräckte priset på 85 000 euro på onsdagen i samband med Vetenskapsforumet, som ordnas av undervisningsministeriet och Finlands Akademi.
Finlands vetenskapspris utdelas vartannat år som erkänsla för högklassig och internationellt betydande vetenskaplig forskning. Priset utdelades i år för sjätte gången.
Prismotiveringar:
Akademiprofessor Ilkka Hanskis (f. 1953) forskningsområde är ekologi. Hanski avlade doktorsexamen vid Oxford universitet år 1979 och har fungerat som tf. professor i zoologi vid Helsingfors universitet (1988-1991), professor i zoologi (1993-) och som akademiprofessor vid Finlands Akademi (1996-). Han har även varit forskningsassistent, yngre forskare och längre hunnen vetenskapsidkare vid Finlands Akademi.
Akademiprofessor Ilkka Hanski är obestridligen en av de vetenskapligt mest meriterade ekologerna i världen och hans forskningsgrupp hör till de mest högklassiga forskningscentren inom teoretisk och experimentell populationsbiologi i världen. Forskningscentret är en mycket attraktiv forsknings- och utbildningsmiljö som forskare och forskarstuderade runt om i världen söker sig till. Hanskis forskningsgrupp är även en nationell spetsforskningsenhet inom forskning.
I början koncentrerade Ilkka Hanski sitt forskningsarbete på populationernas strukturer och inbördes relationer i en småskalig, heterogen boendemiljö samt på förändringar i organismernas populationer. Från och med början av 1980-talet har forskningen i allt högre grad riktats mot bredare regionala samband så som de ekologiska, genetiska och evolutionära konsekvenserna av fragmenterade populationsstrukturer.
Ilkka Hanski är nuförtiden en internationellt erkänd för banbrytande insatser inom sitt område och har förändrat tankesättet inom sitt forskningsområde. Hanski och hans forskningsgrupp har spelat en central roll både i metapopulationsforskningen och vid utvecklingen av metapopulationsbiologin till en viktig del av populationsbiologin. En metapopulation är en superpopulation som är indelad i delpopulationer och vars existens och tillväxt är beroende av delpopulationernas risk att dö ut och av deras återkolonisering. Hanskis långvariga, omfattande fältstudie om förändringarna i hökblomsternätfjärilpopulationen på Åland är ett internationellt känt modellsystem - en klassiker.
Ilkka Hanskis vetenskapliga produktion är exceptionell: han har skrivit över 200 vetenskapliga artiklar och flera samlingsverk, bl.a. har han tillsammans med sin amerikanska kollega Michael Gilpin skrivit två av de mest centrala och vitt lästa och refererade verk inom metapopulationsbiologin. Ilkka Hanskis Metapopulation ecology, som utkom 1999, är en ansedd syntesbok med forskningsresultat från ett par decennier om de splittrade ekosystemen. I sin bok har Ilkka Hanski genom exempel klarlagt metapopulationsforskningens betydelse inom naturskyddsbiologin och redogjort för sina synpunkter ur flera metapopulationsekologiska synvinklar. Verket är en hörnsten såväl för forskare inom fältet som för aktörer inom populationsbiologi, naturskyddsbiologi och landskapsekologi,
Hanski är den enda finländska forskare som inom sitt vetenskapsområde (ekologi och miljövetenskap, Thompson ISI) hör till de tio bästa i världen mätt i vetenskapligt inflytande och antalet referenser till vetenskapliga artiklar. Som ekolog är Hanski den fjärde mest refererade forskaren i världen.
Som ett tecken på omfattande och internationell erkänsla har Ilkka Hanski många internationella förtroendeuppdrag och han har fått ta emot flera utmärkelser för betydande vetenskapligt arbete. Senast år 2006 välkomnades han som utländsk hedersmedlem i The American Academy of Arts and Sciences, år 2005 välkomnades han som hedersmedlem på livstid i den brittiska vetenskapsakademin Royal Society och samma år belönades han med British Ecological Societys betydande ekologipris Marsh Award. Ilkka Hanski är den andra finländaren genom tiderna som välkomnats som medlem i Royal Society som grundades 1660.
Ilkka Hanskis populationsbiologiska forskning har även betydelse i praktiken. Det är viktigt att man inom den praktiska naturskyddsbiologin och vid planeringen av markanvändningen förstår arternas polymorfism och förändringarna i populationen. Man kan utnyttja de matematiska modeller Hanskis grupp har utvecklat när man samordnar människans och naturens behov.
Ilkka Hanski är även en modig debattör. Han förklarar i klarspråk forskningsresultaten och deras betydelse såväl för allmänheten som för beslutsfattarna. Enligt Hanski skall ekologsamfundet i varje situation värdera forskningsrönens beviskraft och göra de vetenskapliga resultaten vitt kända. Ilkka Hanski sprider forskningsinformation i olika medier, såväl i internationella som nationella tidningar, radio och television.
Ytterligare information:
– undervisningsrådet Annu Jylhä-Pyykönen (undervisningsministeriet), tfn (09) 160 77200