Statsandelarna för scenkonst och museer har fastställts för 2025
Undervisnings- och kulturministeriet har fastställt statsandelsfinansieringen för scenkonst och museer för 2025. Scenkonsten beviljas närmare 95 miljoner euro i statsandelar och museerna över 52 miljoner euro i statsandelar. Anslaget påverkas av de besparingar som fastställts i regeringsprogrammet och vid ramförhandlingarna samt av de ändringar som följer av justeringarna av kostnadsbasen och indexhöjningen.
År 2025 har cirka 94,95 miljoner euro reserverats för statsandelarna för scenkonst. Av detta är musikens andel 24,2 miljoner euro och den övriga scenkonstens andel 70,75 miljoner euro. Anslagsminskningen påverkas av de besparingar på cirka 7,9 miljoner euro som riktas till statsandelarna för scenkonst. Den minskade kostnadsbasen är också en bidragande faktor.
Beslut om antalet årsverken för de verksamhetsenheter som tills vidare har rätt till statsandel har fattats utifrån ministeriets finansieringsplan, som omfattar åren 2023–2027. På grund av de rådande sparkraven har finansieringsplanen dock inte kunnat iakttas som sådan år 2025.
Nästa år beviljas sammanlagt 1 093 årsverken för musik och 2 664 årsverken för annan scenkonst. Detta innebär en minskning på 62 årsverken inom musik och 112,5 årsverken inom annan scenkonst jämfört med 2024. Det mervärdesskattefria priset per enhet är 58 318 euro per årsverke för musik och 65 274 per årsverke för annan scenkonst. I priserna per enhet per årsverke ingår en indexhöjning på 3,4 procent.
I enlighet med riktlinjerna i regeringsprogrammet har minskningarna av antalet årsverken inte riktats till bland annat barnteatrar, barnmusikaktörer eller enheter som bedriver eller står värd för turnéverksamhet för att tillgången till tjänsterna ska kunna tryggas. I fråga om andra verksamhetsenheter uppgår minskningarna i regel till cirka 5–12 procent av statsandelsbeloppet.
En ny aktör får rätt till statsandel för scenkonst
Sammanlagt 16 verksamhetsenheter godkändes såsom berättigade till statsandel för scenkonst för en viss tid på tre år, av vilka fem bedriver musikverksamhet och 11 annan scenkonstverksamhet. Verksamhetsenheterna inom musikbranschen består av 13 symfoniorkestrar samt 14 kammar- och stomorkestrar, av vilka två fokuserar på barockmusik och två är underhållningsorkestrar. En barnmusikorkester, en folkmusikgrupp, en kammarkör och en jazzgrupp/produktionsplattform beviljades också statsandel. Samtliga ovannämnda aktörer inom musikbranschen fick statsandel redan under perioden 2022–2024.
Verksamhetsenheterna för annan scenkonst omfattar 53 talteatrar, 14 dansteatrar, en verksamhetsenhet för cirkuskonst och en verksamhetsenhet för opera. Av dessa är sex svenskspråkiga och nio tydligt specialiserade på barnföreställningar. Alla verksamhetsenheter som fick statsandel 2022–2024 och en ny verksamhetsenhet godkändes som berättigade till statsandel för tre år. Som ny aktör med rätt till statsandel godkändes Greta Tuominen Oy, som producerar musikteater- och operaföreställningar året om.
Statsandelar till museer 2025
Museernas statsandelar för 2025 uppgår till sammanlagt cirka 52,1 miljoner euro, vilket är cirka 1,8 miljoner euro mindre än 2024. Anslagets storlek påverkas av justeringen av kostnadsbasen för priset per enhet, indexhöjningen och besparingarna i statsandelarna.
Museerna har beviljats sammanlagt 1 214,4 årsverken, vilket är 80,9 färre än år 2024. Det mervärdesskattefria priset per enhet är 86 847 euro per årsverke. I priserna per enhet per årsverke ingår en indexhöjning på 3,4 procent. Museer med riksansvar beviljas tilläggsfinansiering enligt prövning till ett belopp av 5,9 miljoner euro, vilket är samma belopp som 2024.
För museernas del uppgår minskningarna av antalet årsverken till cirka 4–7,6 procent. Det görs inga besparingar i tilläggsfinansieringen till museer med regionalt ansvar och museer med riksansvar, eftersom uppgifterna som ansvarsmuseum har fastställts i museilagen. Enligt museilagen kan antalet årsverken som fastställs för basfinansieringen uppgå till minst två årsverken, varvid minskningen inte har riktats till museer med två fastställda årsverken.
Närmare information om statsandelarna för scenkonst finns på undervisnings- och kulturministeriets webbplats.
Närmare information om museernas statsandelar, årsverken och finansieringsplaner finns på undervisnings- och kulturministeriets webbplats.
Mer information:
Musik: Laura Norppa, kulturråd, tfn 0295 330 017
Annan scenkonst: Katri Santtila, kulturråd, tfn 0295 330 285
Museer: Eeva Teräsvirta, kulturråd, tfn 0295 330 082