Prövningsbaserad statlig finansiering för att öka studerandenas flexibla överflyttningar och högskolornas undervisningssamarbete
Avustus
Undervisnings- och kulturministeriet utlyser prövningsbaserad statlig finansiering för högskolorna för åtgärder som syftar till att öka flexibla övergångar för studerande och högskolornas undervisningssamarbete. Åtgärderna stöder högskolornas profilering och höjning av utbildningsnivån samt minskar anhopningen av högskoleutbildning.
Finansiering kan anvisas högst 4,9 euro för universiteten och högst 1,1 miljoner euro för yrkeshögskolorna.
Ansökningstiden börjar den 15 augusti 2024 och slutar den 30 september 2024 kl. 16.15.
Avsikten är att besluten ska fattas före utgången av 2024. De sökande får skriftligt besked om beslutet.
Finansieringen är avsedd för yrkeshögskolor och universitet för gemensamma projekt och åtgärder som stöder kvalitet och flexibilitet i utbildningen vid flera högskolor och som främjar
Branschspecifik utveckling av utbildningens innehåll, läroplanssamarbete och profilering,
Minskning av onödiga överlappningar i det inledande skedet eller grundstudierna och utveckling av det gemensamma innehållet,
Arbetsfördelningen mellan högskolorna i utbudet av fördjupade studier,
Mer omfattande och flexibla program som leder till kandidat-/yrkeshögskoleexamen än idag och som minskar behovet av att ansöka om flera studierätter,
Förfaranden för ansökningar om överflyttning vid högskolor
Målet är projekt som är gemensamma för hela högskolesektorn och/eller som förenar högskolorna inom en specifik bransch. Även projekt som överskrider högskolesektorsgränserna är önskvärda. Om både yrkeshögskolor och universitet är sökande i ett projekt, ska det utöver en huvudsökande också finnas en ansvarig högskola inom en annan sektor för att finansiering ska kunna beviljas per moment.
Den statliga prövningsbaserade finansieringen för högskolor stöder genomförandet av regeringsprogrammet.
Enligt regeringsprogrammet fortsätter regeringen att stödja högskolornas profilering så att resurserna används så ändamålsenligt som möjligt. Högskolorna uppmuntras till nationellt samarbete. Regeringen har inlett ett åtgärdsprogram för att höja utbildningsnivån och minska ackumuleringen av högskoleutbildning. Genom åtgärderna främjas smidiga övergångar inom och mellan högskolorna samt påskyndas tiden för avläggande av examen.
Med finansieringen stöds också högskolornas genomförande av Digivision genom att främja högskolornas arbetsfördelning i utvecklingen av utbudet och utbildningsinnehållet.
Du kan ansöka om understöd via undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst. Om det inte är möjligt ska du kontakta tjänstemannen som ger mer information om understödet.
Sökanden ska beakta att ansökan inte kan sändas i e-tjänsten efter ansökningstiden. Sökanden ansvarar för att ansökan lämnas in inom utsatt tid.
Bruksanvisning för e-tjänsten
För att sammanslutningar ska kunna använda tjänsten måste de ha ett FO-nummer, använda Suomi.fi-identifiering samt Suomi.fi-fullmakter. Inloggning i tjänsten sker med Suomi.fi-identifiering via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, och för det behövs personliga bankkoder, ett mobilcertifikat eller ett certifikatkort.
Sökanden ska fylla i ansökningsblanketten i e-tjänsten, bifoga de bilagor som anges på blanketten och lämna in ansökan till ministeriet via tjänsten. Ministeriet skickar beslutet till den sökande via tjänsten.
Eventuella kompletteringar till ansökan och begäranden om omprövning av beslutet lämnas också in via e-tjänsten. Även redovisningarna lämnas in via tjänsten.
Undervisnings- och kulturministeriet beslutar om vilka projekt som finansieras. Finansieringen är beroende av prövning. Bedömningen av ansökningar och den inbördes jämförelsen av ansökningarna grundar sig på en helhetsbedömning där följande grunder beaktas:
Projektet motsvarar syftet och målet med understödet.
Projektets genomförandeplan i sin helhet: I bedömningen fästs särskild uppmärksamhet vid planens tydlighet, genomförandekapacitet samt en ekonomisk och effektiv genomförandemodell.
Planen ska beskriva arbetsfördelningen och samarbetet vid genomförandet av projektet och hur projektet leds.
Projektet ska ha en tydlig plan för hur projektets verksamhet och konsekvenser följs upp under hela projektets gång.
I planen ska för hur resultaten och erfarenheterna av projektet sprids och etableras och hur det informeras om dem.
Planen ska innehålla en kostnadskalkyl och en finansieringsplan.
Vid bedömningen av ansökningarna prioriteras projekt där;
Högskolornas profil stärks och kompletterar andra högskolors profiler och kompetens och motsvarar därmed bättre arbetslivets kompetensbehov.
Grunden för ett lyckat undervisningssamarbete är högskolornas gemensamma planeringsprocess och läroplansarbete.
Man kan erbjuda studerandena bästa möjliga expertis genom ett nätverkssamarbete för att dela undervisningsansvaret.
I ett branschspecifikt samarbetsprojekt ska antalet högskolor som deltar i projektet vara betydande i förhållande till antalet högskolor som ger utbildning inom branschen.
Man presenterar konkreta mål för att utveckla ansökningsförfarandena för överflyttning och övergångar (inkl. kommunikation) och för att öka det faktiska antalet överflyttade studerande via överflyttningsansökningarna.
Högskolornas möjligheter att i större utsträckning än i nuläget utnyttja andra högskolors utbud främjas.
Resultatet är nya och innovativa verksamhetsmodeller, nya utbildningsinnehåll och/eller utbildningshelheter.
Finansieringen får användas endast för sådana ändamål som det har beviljats för.
Finansieringen beviljas i form av ett understöd enligt prövning enligt yrkeshögskolelagen eller universitetslagen.
De läromedel som eventuellt produceras inom projektet ska licensieras med en lämplig öppen licens och publiceras i tjänsten för öppna läromedel (http://aoe.fi). Licensen ska väljas bland alternativen i aoe.fi-tjänsten I praktiken ska man avtala och besluta om licensen redan när produktionen av läromedel inleds.
En redovisning av hur finansieringen använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet.
Beviljad finansiering som ansökts via den elektroniska ärendehanteringstjänsten kan redovisas i undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst.
För högskolornas projekt med finansiering efter prövning finns särskilda anvisningar som bifogas projektbeslutet.