Nivån på hemkommunsersättningen till privata anordnare av grundläggande utbildning höjs
Lagen om statsandel för kommunal basservice och lagen om grundläggande utbildning ändras. Det föreslås att hemkommunsersättningen till privata anordnare av grundläggande utbildning ska höjas till 100 procent från nuvarande 94 procent. Statsrådet lämnade torsdagen den 10 oktober regeringspropositioner om detta.
En höjning av hemkommunsersättningens procentandel för privata utbildningsanordnare ökar kommunernas utgifter för hemkommunsersättningar. Den årliga kostnaden för ändringen är uppskattningsvis 10,4 miljoner euro för kommunerna och 0,5 miljoner euro för staten, det vill säga sammanlagt cirka 10,9 miljoner euro.
I fortsättningen ska även privata anordnare av grundläggande utbildning ha lagstadgad skyldighet att ordna särskilt stöd enligt lagen om grundläggande utbildning. Genom reformen förenhetligas ordnandet av stödet med kommunerna.
Propositionen bedöms få positiva konsekvenser för eleverna i privata skolor, eftersom de i fortsättningen ska ha rätt till särskilt stöd och de stödåtgärder som ingår i det. Eleverna ska även garanteras undervisning som ges av speciallärare och specialklasslärare.
Enligt förslaget ska statliga skolor och universitetens övningsskolor inte heller i fortsättningen ha någon lagstadgad skyldighet att ordna särskilt stöd.
Reformen ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den.
Lagändringarna avses träda i kraft den 1 augusti 2025. Vid riksdagsbehandlingen beaktas även regeringens proposition om en reform av stödet för den grundläggande utbildningen, som avses träda i kraft samtidigt.
Mer information: Marjaana Larpa, regeringsråd, tfn 0295 330 480