Från goda till utmärkta resultat genom att stärka jämlikheten
Enligt den internationella vuxenundersökning (PIAAC 2012) som publicerades idag är finländska vuxnas grundläggande färdigheter på en utmärkt nivå. Ministrarna gläder sig över resultaten som visar det finländska utbildningssystemets starka sidor. Samtidigt syns också framtidens utvecklingsbehov.
- Som helhet klarar sig Finland mycket bra och jag gläder mig särskilt åt de unga finländarnas förstklassiga kunskaper inom undersökningens alla områden. Det som dock är bekymmersamt är att resultaten visar hur utbildning, och därigenom kunskap och kompetens, fortsättningsvis går i arv. Det här framkommer av att den egna och föräldrarnas utbildningsbakgrund så starkt påverkar kompetensen – personer med en svagare utbildningsbakgrund som utgångsläge befinner sig i en ojämlik position. Undersökningen visar att man även inom vuxenutbildningen bör arbeta för att främja jämlikheten, säger undervisningsminister Krista Kiuru.
Att de unga åldersklasserna placerar sig i världstoppen är en viktig signal till arbetsgivaren. De finländska ungdomarna står för kompetent arbetskraft och affärsverksamhet som satsar på kunskap har utmärkta förutsättningar för tillväxt i Finland.
- Förutom yrkeskompetens har finländarna goda grundläggande färdigheter i fråga om informationsbehandling och –förvaltning samt inlärnings- och samarbetsfärdigheter. Dessa färdigheter är grunden för uppbyggandet av hållbara karriärer i en snabbt föränderlig värld, om det så gäller att hålla sig kvar på arbetsplatsen, att flytta till en ny arbetsplats eller att helt övergå till en ny bransch, säger arbetsminister Lauri Ihalainen.
Undersökningens resultat pekar på det finländska samhällets styrka och svagheter i en internationell kontext och hjälper till att styra beslutsfattandet så att det grundar sig på undersökningsdata. Särskilt de arbetslösas svaga grundläggande färdigheter i förhållande till personer i arbetslivet orsakar bekymmer. Färdigheterna är i fara att försvagas ytterligare i takt med att arbetslösheten ökar och färdigheterna därför inte utövas.
- I en tid av utmanande ekonomiska strukturförändringar gäller det att satsa på arbetstagarnas kompetens för att trygga framtiden. Av de arbetslösa saknar 40 procent en grundläggande yrkesutbildning. Rätten till tre dagars utbildning samt kompetensprogrammet för unga vuxna är åtgärder som regeringen vidtagit för att ta itu med problemet. Det står dock klart att behovet av åtgärder är större än tidigare särskilt då det gäller att kraftigt minska antalet vuxna med svag kompetensnivå. Vi måste överväga kraftigare åtgärder än de nuvarande, säger ministrarna.
Ytterligare information:
- undervisningsministerns specialmedarbetare Esa Suominen, tfn 043 824 5668
- arbetsministerns specialmedarbetare Olli-Pekka Koljonen, tfn 050 337 4651