Hoppa till innehåll

Finlandspris till förtjänstfulla konstnärer och aktörer

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 27.4.2021 9.57
Pressmeddelande
Statssekreterare Tuomo Puumala och direktör Minna Karvonen delade ut priserna. Bild: Mari-Kaisa Brander

Årets Finlandspris har delats ut till förtjänstfulla konstnärer och andra aktörer. Prisen ges till sångaren och låtskrivaren Mikko Alatalo, skådespelaren Eero Aho, filmregissören Virpi Suutari, förläggaren Anna-Riikka Carlson, Ilosaarirock, barnmusikbandet Fröbelin Palikat samt miljökonstverket Stilla folk i Suomussalmi.

Varje pris uppgår till 17 100 euro. Priset har delats ut sedan 1993. Beslut om Finlandspriserna fattas av forsknings- och kulturminister Annika Saarikko.

Prismotiveringar:

Sångaren och låtskrivaren Mikko Alatalo

Sångaren och låtskrivaren Mikko Alatalos rika och djuplodande bana har pågått i 50 år. Hans mångsidiga produktion omfattar både rock, schlagrar, kupletter, ballader, barnvisor och countrymusik. Alatalos musik talar på ett rörande och naturligt sätt om kärlek, längtan, glädje, uppkäftighet och sorg. Hans expressiva berättelser om det förändrade samhället och flyttningsrörelsen i skivtrilogin Siirtomaasuomen laulut utgör ett centralt kapitel i Finlands populärmusikhistoria. 

Under sin långa karriär som riksdagsledamot 2003 –2019 blev han känd som en ihärdig och framgångsrik förespråkare för upphovsrätten. 

Skådespelaren Eero Aho

En imponerande karriär har fört Eero Aho från scenens tiljor till vita duken och olika tv-serier, och gett honom en plats i mångas hjärtan. Han har fått en mängd internationella och inhemska priser för sitt rollarbete både inom teater och film. Aho har uppträtt på teatrar runt om i landet och en del filmroller, såsom soldat Rokka i filmen Okänd soldat 2017, har inneburit att han med en gång gjort historia. Aho är en begåvad och mångsidig skådespelare, som är beredd att ge allt.

Filmregissören Virpi Suutari

Virpi Suutari har gjort dokumentärer om människor i marginalen, om rika, om företagare, om par, om kriget och om barn. Dokumentären Aalto, som hade premiär ut i fjol, gav ett nytt perspektiv på arkitektgeniets arbetssätt, och lyfte fram det lyhörda förhållandet mellan Alvar Aalto och hans första fru, Aino. Arkivmaterialet som införlivats i dokumentären bidrog till ett polyfont narrativ, som breddade bilden av denna särpräglade personlighet.

Suutari har blick för att fånga sådant på film som andra inte ens lägger märke till.  Hon har gett olika grupper och personer i samhället en röst, och gjort det på jämbördig fot – utan att förminska eller fördöma någon – och gjort det med stor värme.  

Förläggaren Anna-Riikka Carlson 

Anna-Riikka Carlson är en påverkare inom bokbranschen som tror på dialog och möten människor emellan. Hon besitter en vidsynthet som överbryggar varje gränsdragning mellan enskilda förlag eller olika kotterier. Hennes hjärta klappar för litteraturen – ny och äldre, den som utgör vår tradition och den framtida.  Hon har ett dynamiskt intresse för nya former av litteratur, för digitalisering och ljudböcker. Carlson har ägnat böcker flera årtionden av sitt liv. Först gav hon sig i kast med uppgiften via förlaget Avaimet som hon grundat och ledde, och längre fram som förläggare på WSOY. 

Carlson är en djärv och uppfinningsrik förläggare som snabbt inspireras av nya idéer och tror på böckernas och litteraturens inneboende kraft. 

Ilosaarirock

Ilosaarirock är ett kulturevenemang med många år på nacken, som bevarat sin egen stämning från decennium till decennium. Föreningen bakom festivalen, Joensuun popmuusikot ry, har fått betydande artister att komma till Finland, samtidigt som den stött musicerandet på hemmaplan.  
Ilosaarirock präglas av en sann talkoanda. Festivalen är av enorm betydelse lokalt, och det ger stämningen där uttryck för, så det både syns och känns. Det är ett ambitiöst, omfattande och högklassigt evenemang, som lockar musikvänner från olika håll i landet till scenen i Joensuu. 

Barnmusikbandet Fröbelin Palikat

Fröbelin Palikat, som spelar barnmusik med rock’n’roll, har underhållit och berört barn och föräldrar runtom i Finland i mer än tre årtionden. 
De har fått publiken att gunga med i takten i jumpa- och konstertsalar, i hem och skolor, ute på gårdar, i parker och på både fram- och baksätet i bilen. Musiken är rytmisk, svängig och berörande, men har också pedagogiska aspekter. Den visuella kommunikationen är både fräsch och uppfinningsrik. 

Stilla folk – ett miljökonstverk, Suomussalmi kommun och Työpaja Hanslankarit

Stilla folk är ett originellt och fängslande fenomen, berömt både nationellt och internationellt. Danskonstnären Reijo Kela skapade ett miljökonstverk, Stilla folk, för en dansföreställning han koncipierade 1988, och sedan 1994 har verket levt sitt eget liv på den nuvarande platsen invid riksväg fem i Suomussalmi.  Stilla folk har blivit ett alldeles eget miljökonstverk för Kajanaland, och ägs numera av Suomussalmi kommun. Verket är utmärkt exempel på levande talkoanda och byagemenskap. Työpaja Hanslankarit ( verkstaden hantlangarna) i Suomussalmi kommun sörjer för att hålla de 900 gestalterna i skick och få dem att trivas. Varje vår och höst byts kläderna ut, och deras frisyrer rättas till. 

Under årens lopp har området också varit en arena för evenemang och performancer av  varierande slag. På Valborgsmässoafton i fjol, mitt under coronapandemin, bjöd stilla folk på en glad överraskning: plötsligt dök det upp hundratals ballonger i olika färger i händerna på  gubbar och gummor.

Mer information: direktör Minna Karvonen, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330142

Annika Saarikko Kultur