Hoppa till innehåll

Finlandspris till åtta konstnärer och aktörer – 15 000 euro till varje pristagare

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 30.11.2022 15.00
Pressmeddelande

Årets Finlandspris för förtjänstfulla konstnärer och aktörer gick till samhällspåverkaren och människorättsaktivisten Ujuni Ahmed, filmregissören och manusförfattaren Alli Haapasalo, kurator Veikko Halmetoja, skulptören Kirsi Kaulanen, skådespelaren Kaija Pakarinen, kompositören Sanna Salmenkallio, låtskrivaren och folkkonstnären Jaakko Teppo och stadsfestivalen Yläkaupungin Yö.

Varje pris uppgår till 15 000 euro. Beslut om Finlandspriserna fattas av forsknings- och kulturminister Petri Honkonen. Priset har delats ut sedan 1993.

I sitt tal under prisutdelningen sade minister Honkonen att han vill hedra sådana skapare och möjliggörare av konst och kultur som representerar både professionella som gjort en betydande karriär och föregångare inom den yngre generationen. Enligt ministern ger pristagarna en mycket rik bild av den finländska konsten och kulturen.

– Ert arbete inom konst och kultur kännetecknas av uthållighet, värme och en vilja att föra kulturen närmare för att kunna upplevas. Just därför är ert arbete särskilt viktigt i år, som delvis har målats i dystra färger, sade minister Petri Honkonen.

Prismotiveringar:

Ujuni Ahmed, samhällspåverkare och människorättsaktivist

Ujuni Ahmeds arbete som samhällspåverkare och människorättsaktivist är unikt och värdefullt just i dagens Finland. Ahmed har i år tillsammans med Elina Hirvonen gett ut boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin.

Både denna bok och Ujuni Ahmeds arbete i allmänhet spelar en mycket viktig roll för att belysa maktutövning mot kvinnor och flickor och för att ge hopp och handlingskraft. Ujuni Ahmed är verksamhetsledare för Fenix Helsinki som stöder och undersöker kulturell mångfald och husförfattare vid Finlands Nationalteater.

Alli Haapasalo, filmregissör och manusförfattare

Alli Haapasalo har regisserat både tv-drama, kortfilmer och tre långfilmer. Haapasalos senaste regisserade film, Tytöt tytöt tytöt, har uppnått stor kritisk framgång såväl nationellt som internationellt. Filmen fick sin världspremiär på en av de viktigaste filmfestivalerna i Nordamerika, Sundance Film Festival, och var samtidigt den första finländska långfilmen att bli uttagen i festivalens tävlingssektion. Filmen vann publikpriset i sin tävlingskategori.

Tytöt tytöt tytöt skildrar unga kvinnors aktiva deltagande i sina egna liv på ett sätt som är sällsynt varmt, empatiskt och känslosamt för en inhemsk film. Regissörens skicklighet syns i den ovanligt autentiska bilden av ungdomar som filmen förmedlar.

Veikko Halmetoja, kurator

Kurator Veikko Halmetoja har bidragit till att göra den finländska bildkonsten känd i hela landet. Halmetoja har spelat en viktig roll i att man i Finland har fått uppleva bildkonst av hög kvalitet både på små och stora orter, från norr till söder och från väst till öst. Han har kuraterat utställningar vid konstmuseer, kulturhistoriska museer och konstgallerier, under bildkonstveckor, vid kulturcentrum och i höghus som håller på att rivas. Veikko Halmetojas kurerade konstutställningar utstrålar en bred bildning och en djup känsla av lekfullhet.

Kirsi Kaulanen, skulptör

Kirsi Kaulanen har under sin fyra decennier långa karriär som skulptör utvecklat en distinkt uttrycksstil där ornamentala och monumentala former är smidigt sammanlänkade med varandra.

Kaulanens skulpturkonst har en stark koppling till den nordiska naturen. Skulpturerna är skapade av tunga material, ofta laserskuret stål, och återskapar växtmotiv och sträcker sig mot rymden. Kaulanens skulpturer kännetecknas av deras variation av ljus och skugga.

Under det senaste årtiondet har Kirsi Kaulanen uppfört sina verk på flera offentliga platser och på så vis gjort dem allmänt tillgängliga och möjliga att uppleva. Kirsi Kaulanen vann tävlingen om formgivningen av minnesmärket över president Mauno Koivisto med verket Välittäjä (Förmedlaren), som ska monteras på sin plats i Lilla parlamentets park år 2023.

Kaija Pakarinen, skådespelare

Skådespelaren Kaija Pakarinen har gjort en lång och mångsidig karriär och lämnat ett outplånligt avtryck i den finländska scenkonsten. Hennes tillägnade, intelligenta och känslofulla skådespeleri skapar starka, känslomässiga upplevelser hos åskådaren.

Utan Kaija Pakarinens 40 år långa karriär skulle den finländska filmen, televisionen och teatern utan tvekan vara fattigare. Hennes stillsamma men stora karisma är både bekant och kär för hela folket. Kaija Pakarinen har haft ikoniska roller i allt från Matti Ijäs film Katsastus och Aki Kaurismäkis olika filmer till Risto Räppääjä, och även idag fortsätter hon med nya roller bl.a. i tv-serien Transport och filmen Häät ennen hautajaisia. Kaija Pakarinen har varit med och fört den inhemska televisionen och filmen in i en ny fantastisk tid.

Sanna Salmenkallio, kompositör

Sanna Salmenkallio är en mångsidig kompositör och musiker som genom sitt innehållsinriktade, konstnärliga arbete har berikat den finländska musik-, film- och teaterkonsten.

Salmenkallios filmkompositioner har vunnit Jussi-priset för bästa musik fyra gånger. I år tilldelades hon det nordiska filmmusikpriset Harpa för sin musik i filmen Aalto.

När det gäller scenkonst förenas Sanna Salmenkallios självständiga konstnärliga tänkande smidigt med det övergripande verket och ger det ofta ett ovärderligt innehållsmässigt tillägg. Salmenkallio har också deltagit i att skapa olika konstnärliga projekt med en samhälleligt betydande social dimension, till exempel gemenskapsteatern Porttiteatteri för fångar som är i frigivningsskedet eller som redan frigivits. Salmenkallio är också känd för sitt arbete inom gemenskapsteater med flyktingar, till exempel produktionen Toinen Koti på Nationalteaterns turnerande scen.

Jaakko Teppo, låtskrivare och folkkonstnär

Jaakko Teppo är en låtskrivare, kuplettsångare och folkkonstnär. Med sin musik och sina roliga låttexter har han skapat glädje i många finländares liv i över tre decennier. Under sin karriär har Jaakko Teppo haft mer än 5 000 spelningar, lagt 2 miljoner kilometer bakom sig under turnéspelningar och sålt mer än 600 000 album.

Jaakko Teppos skarpsinniga samhällsreflektioner, träffande humor, personliga sätt att berätta och sjunga och medryckande melodier är receptet för hans fortsatta popularitet bland folket. Redan på 1980-talet blev Jaakko Teppo hela folkets kuplettmästare. Työttömän laulu, Hilma ja Onni och Pamela lär vara hans mest kända låtar. Samma glädjeämnen, sorger och erfarenheter av utanförskap är aktuella än i dag. Under de senaste åren har Jaakko Teppos musik spelats på såväl musikaliska turnéer som på sommarteaterscener i Finland.

Stadsfestivalen Yläkaupungin Yö

Yläkaupungin Yö är en av Finlands mest långlivade och största stadsfestivaler. Festivalen ordnas varje år i Jyväskylä, och i år firade den sitt 30-årsjubileum.

Yläkaupungin Yö ry som ordnar festivalen har på ett föredömligt sätt bidragit till att främja tillgången och tillgängligheten till kultur. Festivalen är öppen för alla. Det högklassiga och ovanligt mångsidiga festivalprogrammet har under de senaste åren omfattat bland annat dans, teater, performanser, filmer, livemusik, ordkonst, bildkonst, barnprogram, spel och motion och idrott.

Festivalens framgång bottnar till stor del i samarbetet mellan Yläkaupungin Yö ry, olika kulturaktörer, företag, Jyväskylä stad och Jyväskylä universitet samt i arbetsinsatsen från festivalens volontärer.

Foton från prisutdelningen publiceras på UKM:s Flickr-sida.

Mer information: Minna Karvonen, direktör, tfn 0295 330 142

Kultur Petri Honkonen