Ett nytt riktgivande dokument för idrottsforskning har publicerats
Det nya riktgivande dokumentet för idrottsforskning innehåller riktlinjerna för temaområdena och kriterierna för de idrottsvetenskapliga forskningsprojekt under de kommande åren som stöds av undervisnings- och kulturministeriet. I det riktgivande dokumentet granskas också nuläget och utvecklingen inom idrottsforskningen i Finland samt den idrottsvetenskapliga forskning som under de senaste åren fått understöd av undervisnings- och kulturministeriet. Det riktgivande dokument som nu publicerats är det tolfte i ordningen.
Undervisnings- och kulturministeriet har årligen understött idrottsvetenskapliga forskningsprojekt i enlighet med de mål för idrottsväsendets samhälleliga verkningar som fastställts i statsbudgeten. Tyngdpunktsområdena inom den idrottsvetenskapliga forskning som undervisnings- och kulturministeriet finansierar har angetts genom de riktgivande dokumenten sedan början av 1970-talet.
Undervisnings- och kulturministeriets statsunderstöd för idrottsvetenskapliga forskningsprojekt delas ut från och med år 2024 från Finlands Akademis akademiprogram för idrottsforskning ACTIVE. Programmets teman fastställs i ministeriets riktgivande dokument för idrottsforskning.
Från och med 2025 finansierar undervisnings- och kulturministeriet idrottsvetenskapliga forskningsprojekt inom följande temaområden:
- En fysiskt aktiv livsstil och fysisk kondition samt effekterna och verkningsmekanismerna av fysisk aktivitet och motion.
- Lika tillgång till fysisk aktivitet, motion och idrott, delaktighet och gemenskap samt ansvarsfullhet och ekologisk hållbarhet.
- Tävlings- och elitidrottens resultatrikhet och etik.
Dessutom beaktas forskningens relevans för att främja de temaområden som finansieras, forskningens höga vetenskapliga nivå, lämplighet för planering av och beslutsfattande som gäller fysisk aktivitet, motion och idrott samt det praktiska arbetet för att främja dessa temaområden, forskningens innovativitet och nyhetsvärde, forskargruppens kompetens för genomförande av forskningen samt forskningens kommunikationsplan.
Därtill är det till fördel om forskningen beaktar framtida förändringsfaktorer samt omfattar en tvärvetenskaplig dimension och samarbete mellan olika vetenskapsområden. Dessutom räknas samverkan med aktörer som är centrala med tanke på utnyttjandet av forskningsresultaten som merit.
Riktgivande dokument för idrottsforskning.
Mer information: specialsakkunnig Samuli Rasila, [email protected], tfn 0295 330 057