Budgetförslag för undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde 2025
Undervisnings- och kulturministeriet föreslår ett anslag på 8,3 miljarder euro för sitt förvaltningsområde 2025. De viktigaste anslagsändringarna beror på de tillägg som ingår i regeringsprogrammet och de anpassningsåtgärder som riktar sig till förvaltningsområdet. De anslag som föreslås för förvaltningsområdet är cirka 305 miljoner euro mer än i den ordinarie budgeten för 2024.
Budgetförslaget för undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde för 2025 har under våren beretts utifrån regeringens gemensamma riktlinjer och rambeslutet för statsfinanserna. Regeringen kommer att behandla budgetförslaget vid sina budgetförhandlingar i början av september, så det som står skrivet om anslagen är fortfarande preliminärt.
Viktiga tillägg och prioriteringar: föresatserna i regeringsprogrammet iakttas
I enlighet med regeringens riktlinjer görs det, trots det strama ekonomiska läget, satsningar på kompetens och forskning.
Småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen stärks så att anslagsnivån höjs med 200 miljoner euro fram till 2027. Tillägget gör det möjligt att öka minimiantalet lektioner inom den grundläggande utbildningen i syfte att stärka elevernas grundläggande färdigheter samt förnya stödet för lärande och införa en fast anslagsnivå för jämställdhetsfinansieringen.
Regeringen stärker stödet för lärandet och studiehandledningen även inom yrkesutbildningen och gymnasieutbildningen, inklusive utbildningen som handleder för examensutbildning (Hux). En permanent tilläggsfinansiering på 20 miljoner euro anvisas från och med 2025 för detta ändamål.
Av det förvaltningsövergripande ungdomspaketet på 5 miljoner euro anvisas en miljon euro till ungdomsarbetet i skolor och vid läroanstalter.
Regeringen håller fast vid de ytterligare satsningarna på forskning och utveckling. Finlands Akademis bevillningsfullmakt för forskningsprojekt höjs och Akademin inleder en ny typ av tematisk finansiering av forskningsinfrastrukturer. År 2025 satsas det 50 miljoner euro på att ersätta EuroHPC-superdatorn LUMI med en ny superdator som fokuserar på artificiell intelligens (totalt åtagande 250 miljoner euro).
Staten bereder sig på att finansiera inrättandet av ett design- och arkitekturmuseum med 28 miljoner euro. Indexhöjningarna i fråga om statsandelarna för konst och kultur och de nationella konstinstitutionerna, indexhöjningarna av de extra konstnärspensionerna samt lönegranskningarna av konstnärsstipendierna uppgår till sammanlagt cirka 11 miljoner euro.
I undervisnings- och kulturministeriets förslag reserveras 20 miljoner euro för 2025 för finansiering av programmet Finland i rörelse. Programmet stärker motionen i vardagen och förutsättningarna för fysisk aktivitet.
På basis av bedömningen av behovet av studiepenning och bostadstillägg, höjningarna av ränteunderstöden för studielån och studielånskompensationerna och det ökade borgensansvaret stiger anslagsnivån med cirka 33 miljoner euro.
Anpassningsåtgärder: besparingar i statsandelarna, understöden och omkostnaderna
Under undervisnings- och kulturministeriets huvudtitel ingår besparingar i statsunderstöden till ett belopp av sammanlagt 65 miljoner euro för 2025. Av dessa besparingar i statsunderstöden ingår 15 miljoner euro i ministeriets budgetförslag. Beslut om de återstående besparingarna på 50 miljoner euro fattas vid regeringens budgetförhandlingar i början av september.
Undervisnings- och kulturministeriets budgetförslag innehåller också ett avdrag på 100 miljoner euro i finansieringen av yrkesutbildningen i enlighet med regeringens rambeslut.
Inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde genomförs 2025 de omkostnadsbesparingar på 15,2 miljoner euro som det beslutats om vid ramförhandlingarna. Av besparingarna uppnås 10 miljoner euro genom att de anslag som ministeriet anvisar Utbildningsstyrelsen för vidarefördelning minskas och en del av besparingarna riktas till ministeriets och ämbetsverkens omkostnader. Ämbetsverken fattar självständigt beslut om hur besparingarna ska fördelas på det sätt som de anser vara ändamålsenligt. Dessutom uppgår den tidigare produktivitetsbesparingen inom förvaltningsområdet i enlighet med regeringsprogrammet till 14,6 miljoner euro.
Den begränsning av avgiftsfriheten för läromedel på andra stadiet som det beslutades om vid ramförhandlingarna genomförs inte. Undervisnings- och kulturministeriet har lagt fram ett förslag till alternativ besparing som ingår i finansministeriets budgetförslag.
I det budgetförslag som undervisnings- och kulturministeriet beredde i våras saknas ännu förslag om att överföra de studerande från det allmänna bostadsbidraget till studiestödets bostadstillägg samt om att begränsa rätten till stöd för skolresor till att gälla endast studerande som omfattas av avgiftsfri utbildning. Till dessa delar är avsikten att lägga fram förslagen i samband med den kompletterande budgetpropositionen.
Även spareffekten av de förslag som gäller avvecklingen av normer i kommunerna kommer att kompletteras i propositionen i ett senare skede.
Undervisnings- och kulturministeriet finansierar bland annat utbildning, forskning, studiestöd, konst och kultur, idrott och ungdomsfrågor med medel ur statsbudgeten. Nästa steg är att regeringen behandlar budgetförslaget vid sina budgetförhandlingar den 3–4 september. Därefter färdigställer finansministeriet regeringens budgetproposition, som överlämnas till riksdagen och offentliggörs den 23 september. Riksdagen godkänner statsbudgeten i december.
Mer information:
Anita Lehikoinen, kanslichef, tfn 0295 330 182
Eeva-Riitta Pirhonen, överdirektör (grundläggande utbildning, småbarnspedagogik och fritt bildningsarbete), tfn 0295 330 258
Petri Lempinen, överdirektör (yrkesutbildning, gymnasieutbildning), tfn 0295 330 180
Sirkku Linna, överdirektör (högskoleutbildning och forskning), tfn 0295 330 515
Riitta Kaivosoja, överdirektör (kultur- och konstpolitik, grundläggande konstundervisning, kyrkliga ärenden och ärenden som gäller andra religiösa samfund), tfn 0295 330 129
Esko Ranto, överdirektör (ungdoms- och idrottspolitik, studiestöd), tfn 0295 330 115
Pasi Rentola, ekonomichef, tfn 0295 330 211