Understödet underställs prövning. Verksamheten som understöds ska vara allmännyttig. Verksamhetsunderstöd beviljas resultatbaserat utifrån organisationens verksamhetsplan och budget i enlighet med 10 § i statsrådets förordning om främjande av idrott. Resultatkriterierna bedöms utifrån den planerade och genomförda verksamheten.
Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av dem grundar sig på en helhetsbedömning där följande beaktas:
1. Ansökningsspecifika villkor för beviljande
Undervisnings- och kulturministeriet beviljar allmänt understöd till idrottsfrämjande organisationer i enlighet med idrottslagen (390/2015) och statsrådets förordning om främjande av idrott (550/2015). Understödstagaren ska i sin verksamhet uppfylla syftena och utgångspunkterna i 2 § i idrottslagen.
Undervisnings- och kulturministeriet bedömer beloppet på understödet när ministeriet beaktar respektive organisationers verksamhet med stöd av 12 § i idrottslagen och i enlighet med 10 § i den förordning som utfärdats med stöd av denna paragraf. I enlighet med 12 § i idrottslagen beaktas vid bedömningen av storleken på statsunderstödet följande:
- hur syftena i idrottslagen förverkligas
- verksamhetens omfattning, art och samhälleliga verkningar
- hur de etiska principerna, jämställdheten mellan könen och likvärdigheten inom motion och idrott beaktas
- verksamhetens regionala täckning
- organisationens ekonomiska läge
Organisationen kan uppfylla ett eller flera av målen i 2 § i idrottslagen. Oberoende av om organisationen uppfyller ett eller flera av målen kan verksamheten bedömas lika värdefullt kvantitativt och kvalitativt .
Som miniminivå för allmänt understöd har fastställts 10 000 euro.
Bedömningskriterierna delas in i två kategorier:
- ansvarskriterier som är gemensamma för alla
- andra kriterier som är organisationsspecifika
OBS!
I fråga om anslagen för 2021 gjordes en grundlig bedömning av ansvarskriterierna (15% av anslaget) och de organisationsspecifika kriterierna (85% av anslaget). Nästa gång görs en lika grundlig bedömning i fråga om anslagen för 2024. Under åren 2022 och 2023 följer ministeriet hur utfallet av och ändringarna i verksamheten och ekonomin, men gör ingen detaljerad bedömning. Ett undantag är bedömningen av miljöansvaret, som genomförs första gången 2022. Även om det inte görs en grundlig bedömning under mellanåren, kan understödsnivåerna ändras.
1.1. Ansvarskriterier
Arten av verksamheten och den samhälleliga verkningsfullheten, uppfyllandet av målen i idrottslagen samt etiska principer inom idrotten, jämställdhet mellan könen och likvärdighet i alla ansökande organisationer bedöms utifrån följande ansvarskriterier. Dessutom bedöms hur organisationen följer internationella bestämmelser som är bindande för Finland.
- God förvaltning. I organisationens verksamhet iakttas och främjas principerna för god förvaltning. Verksamhetskulturen är öppen och alla medlemmar i organisationen har möjlighet att aktivt delta i verksamheten och beslutsfattandet. Organisationens ekonomi och medelsanskaffning är ordnade på ett ansvarsfullt sätt. För grenförbundens del beaktas och förebyggs risken för matchmanipulation aktivt.
- Jämställdhet mellan könen och likvärdighet. Verksamheten främjar jämställdhet mellan könen och likvärdighet. Verksamheten är jämställd, tillgänglig och öppen för alla befolkningsgrupper. Jämställhet mellan kvinnor och män och likvärdighet beaktas i organisationens förvaltning, beslutsfattande, i personvalen till beslutande organ och i den verksamhet som är riktad till organisationens medlemmar och andra intressentgrupper. Organisationerna förutsätts ha en uppdaterad likabehandlings- och jämställdhetsplan (som innehåller mål, åtgärder, uppföljning och utvärdering).
- Säker och hälsosam verksamhetsmiljö. Verksamheten är trygg och hälsosam. Verksamhetsmiljön, verksamhetens arbetssätt och kultur främjar fysisk och mental hälsa och hälsosamma levnadsvanor. Alla som deltar i verksamheten ska vara skyddas från mobbning och trakasserier.
- Miljöansvar. Organisationen identifierar och bedömer verksamhetens miljökonsekvenser till exempel i fråga om tävlingsverksamhet, evenemang, idrottsanläggningar, resor och anskaffningar. Organisationens verksamhet planeras och genomförs så att den minskar verksamhetens negativa miljökonsekvenser och främjar ekologisk hållbarhet. Organisationen främjar hållbarhet även genom strukturer, kommunikation och utbildning. Organisationerna förutsätts ha en uppdaterad miljöansvarsplan eller ett miljöansvarsprogram (som innehåller miljöansvarets utgångspunkter, mål, åtgärder, uppföljning och bedömning).
- Antidopningsverksamhet. De organisationer som har tävlingsverksamhet ska ha ett antidopningsprogram. För andra organisationer bedöms antidopningsverksamheten i relation till verksamhetens art. Om antidopningsverksamheten inte är väsentlig för sökandens verksamhet lämnas den utanför bedömningen.
Ansvarskriterierna poängsätts. Bedömningen av antidopningsverksamheten görs av Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI rf. De andra ansvarskriterierna bedöms av undervisnings- och kulturministeriet i samarbete med sakkunniga.
Av anslaget delas 15 procent ut baserat på ansvarskriterierna. Det anslag som delas ut baserat på ansvarsbedömningen sätts i relation till den bedömning som görs baserat på organisationsspecifika kriterier.
År 2022 bedöms ansvarskriterierna endast i fråga om miljöansvaret, eftersom den inte bedömdes 2021. Tre procent av anslaget delas ut baserat på miljöansvarskriteriet. I fråga om de andra ansvarskriterierna ska den sökande i sin ansökan beskriva ändringar och framsteg.
1.2. Organisationsspecifika kriterier
1.2.1 Grenförbund
Vid prövningen av statsunderstödets belopp beaktas arten av den verksamhet som grenförbundet bedriver, verksamhetens omfattning och samhälleliga verkningar samt hur organisationen uppfyller syftena i idrottslagen och följer de internationella bestämmelser som Finland är bundet av.
Bedömningskriterierna med betoningar (riktgivande):
- Antalet medlemmar som betalar medlems-, tränings- eller licensavgift eller medlemsantal som konstaterats på annat sätt 35 %
- Antalet av dessa som är under 18 år 15 %
- Antalet personmedlemmar i medlemsföreningarna 14
- Antalet medlemsföreningar i grenförbundet 6%
- Grenförbundets totala utgifter förra året, minus erhållet statsunderstöd 15 %
Det understöd som grenförbunden erhåller är baserat på summan som bildats enligt bedömningskriterierna som sätts i relation till det tillgängliga anslaget. Ett enskilt grenförbund kan i understöd få högst nio procent av det anslag som riktas till statsunderstödet för grenförbunden.
1.2.2. Andra idrottsfrämjande organisationer
Omfattningen, arten, verkningsfullheten och de samhälleliga verkningarna av organisationens verksamhet bedöms enligt följande kriterier:
1a) Medlemsantal eller
1b) Om en bedömning av medlemsantalet är irrelevant eller inte är möjlig för en organisation som har bedömts ha rätt till statsbidrag enligt den särskilda motiveringen i 8 § i statsrådets förordning om främjande av idrott (=organisationens verksamhet betjänar en specialgrupp som är idrottspolitiskt och verksamhetsmässigt betydande) görs bedömningen enligt ett annat tillämpbart kriterium än medlemsantalet
2) Mängden utbildningsverksamhet
3) Mängden praktisk motions- och idrottsverksamhet och idrottsevenemang
4) Antalet seminarier och nätverksmöten
5) Mängden och arten av kommunikation, påverkansarbete och samhälleligt påverkansarbete
6) Mängden och arten av internationell verksamhet
7) Uppföljning och utvärdering av organisationens egen verksamhet
I bedömningen beaktas dessutom verksamhetens regionala täckning, ekonomiska läge och det tväradministrativa och tvärsektoriella arbete som utförs i organisationen. I bedömningen av organisationens regionala täckning beaktas verksamhetens geografiska omfattning.
1.2.3. Regionala idrottsorganisationer
Omfattningen, arten, verkningsfullheten och de samhälleliga verkningarna av organisationens verksamhet bedöms enligt följande kriterier:
1) Medlemsantal
2) Områdets verksamhetsmiljö (invånarantal, antal kommuner, antal förbund)
3) Mängden utbildningsverksamhet
4) Mängden praktisk idrottsverksamhet och idrottsevenemang
5) Antalet seminarier och nätverksmöten
6) Mängden och arten av kommunikation, påverkansarbete och samhälleligt påverkansarbete
7) Uppföljning och utvärdering av organisationens egen verksamhet
I bedömningen beaktas dessutom verksamhetens regionala täckning, ekonomiska läge och det tväradministrativa och tvärsektoriella arbete som utförs i organisationen. I bedömningen av organisationens regionala täckning beaktas organisationens verksamhetsmiljö och verksamhetens geografiska omfattning.
1.2.4. Serviceorganisationer inom idrott
Finlands Olympiska Kommitté och Finlands Paralympiska Kommitté räknas som serviceorganisationer inom idrott i den här ansökningsomgången. Serviceorganisationerna ansöker om understöd och för diskussioner med ministeriet om målstyrningen varje år.
1.3 Andra uppgifter som samlas in
Med ansökningsblanketten samlas det utöver de ovannämnda uppgifter som används vid bedömningen även in andra uppgifter om de sökande organisationerna. Dessa uppgifter är antalet anställda i organisationen, antalet medlemmar i styrelsen och könsfördelningen samt antalet lokala medlemsföreningar i organisationen. För grenförbundens del insamlas dessutom uppgifter om föreningarnas anställda, utbildningsverksamhet samt landslag och träningsgrupper. Andra uppgifter som samlas in har märkts ut med en asterisk på ansökningsblanketten (*).
Uppgifterna samlas in för uppföljning och bedömning av det nuvarande läget, utvecklingen och förändringarna idrottsorganisationernas verksamhet. Uppgifterna används som stöd för ledningen av idrottspolitiken, beslutsfattandet och styrningen av sektorn. Uppgifterna kan också komma att användas i forskningssyfte.
2. Grunder samt allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen och föreningslagen
I enlighet med sin strategi arbetar undervisnings- och kulturministeriet för att allas förmågor och kompetens stärks, för att samhället förnyas genom kreativ, utforskande och ansvarsfull verksamhet och för att förutsättningarna för ett meningsfullt liv tryggas på lika villkor. Undervisnings- och kulturministeriets strategi finns att läsa här.
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också vid beslut om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som ställts upp för användningen av statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt när man beaktar annat offentligt stöd som den sökande erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
- Beviljandet av statsunderstöd bedöms inte orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet hänför sig till lönekostnader, kan understödet endast beviljas av särskilt vägande skäl om stödtagaren har straffats för att ha anlitat utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen).
Enligt 11 § i föreningslagen ska en förening föra en förteckning över medlemmarna.
3. Hinder för beviljande av understöd
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödsbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om den sökande väsentligt försummat sin skyldighet att ge ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.