Hoppa till innehåll

Tillväxtpotentialen inom den audiovisuella branschen har identifierats – branschen offentliggjorde sitt förslag som den offentliga sektorn och den audiovisuella branschen ska genomföra med hjälp av ett tillväxtavtal

arbets- och näringsministerietundervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 1.9.2022 9.14
Pressmeddelande
Av ala

Representanter för den audiovisuella branschen överlämnade näringslivets syn på målen och nödvändiga åtgärder till företrädare för arbets- och näringsministeriet samt undervisnings- och kulturministeriet vid evenemanget Screen Helsinki den 31 augusti 2022. Målet är att tillsammans skapa ett tillväxtavtal som baserar sig på öppen dialog, dvs. en ny verksamhetsmodell som syftar till tillväxt och internationalisering i företag inom den audiovisuella branschen.

”I framtiden kommer utvecklingen av tillväxtmiljön för Finlands kreativa ekonomi att ske i en stark dialog med företagen i branschen. Företagen skapar tillväxt, verksamhetsmiljön måste stödja den så väl som möjligt", säger överdirektör Ilona Lundström vid arbets- och näringsministeriet. 

Tillväxtavtalet är en handlingsplan där den offentliga sektorn och företagen i de förnybara ekosystemen fastställer gemensamma tillväxt- och utvecklingsmål och framtida affärsmöjligheter. De viktigaste temana i tillväxtavtalet för den audiovisuella branschen är utbildning, ansvarstagande, internationalism och finansiering. Anteckningarna i anslutning till dessa stöder beredningen av det kommande regeringsprogrammet. 

Bakom tillväxtavtalet ligger den globala tillväxten på den audiovisuella marknaden. Den audiovisuella branschen i Finland strävar efter att bli en del av den växande internationella marknaden, varvid både branschen och den offentliga sektorn måste förbinda sig till en kontinuerlig, långvarig utveckling av branschen.

"Den kreativa ekonomins potential för Finlands samhällsekonomi och kultur är stor. Den inhemska audiovisuella branschen har varit på väg uppåt redan i några års tid och det är viktigt att vi hittar åtgärder genom vilka vi kan stärka aktörernas verksamhet också i fortsättningen", konstaterar överdirektör Riitta Kaivosoja vid undervisnings- och kulturministeriet. 

”Byggandet av tillväxtavtalet fortsätter inom den audiovisuella branschen och ett gott tillvägagångssätt börjar förankras också i andra sektorer inom den kreativa ekonomin från och med nästa år”, säger Lundström. 

Arbets- och näringsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet inledde processen med tillväxtavtal inom den audiovisuella branschen vid ingången av 2022. Arbetet har finansierats av EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) som är ett av de största programmen inom EU:s återhämtningsinstrument av engångsnatur. Ministerierna gav projektet till de aktörer som de styr, Business Finland och Finlands filmstiftelse. Till styrgruppen inbjöds Audiovisual Producers Finland - APFI ry att representera näringslivet. Det praktiska utvecklingsarbetet faciliteras av Tammerfors stadsregions närings- och utvecklingsbolag Business Tampere Oy:s näringspolitiska program Film med undervisnings- och kulturministeriets projektfinansiering. Alla centrala aktörer inom branschen, närmare 200 personer, deltog i tillväxtavtalsprocessen inom den audiovisuella branschen. Företagens sammanräknade omsättning är över 600 miljoner. 

Ytterligare information: 
Petra Tarjanne, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3691
Laura Mäkelä kulturråd, UKM, tfn 029 533 0224