Kysymyksiä ja vastauksia esittävän taiteen vos-uudistuksesta
Esittävän taiteen eli musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen ja performanssitaiteen valtionrahoitusta uudistetaan. Sivulle on koottu vastauksia esittävän taiteen vos-uudistukseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin. Tietoja päivitetään valmistelun edetessä.
Tavoitteena on säätää uusi laki esittävän taiteen edistämisestä. Uusi laki korvaisi nykyisen teatteri- ja orkesterilain. Uudistuksella lisätään järjestelmän joustavuutta. Lain soveltamisalaa laajennetaan siten, että se kattaa kaikki esittävän taiteen muodot.
Esittävällä taiteella tarkoitettaan yleisölle suunnattua, tietyssä hetkessä tapahtuvaa elävää taiteellista esitystoimintaa. Se pitää sisällään esimerkiksi puhe- ja musiikkiteatterin, sirkus- ja tanssitaiteen, orkesterit, kuorot, oopperan ja operetin. Muita kuin esittäviä taiteita ovat esimerkiksi kirjallisuus, kuvataide, arkkitehtuuri ja muotoilu sekä elokuva- ja videotaide.
Tarkoituksena on, että valtionosuusuudistus tulee voimaan 1.1.2022 siten, että valtionosuudet vuodelle 2022 myönnetään uuden lainsäädännön mukaan.
Valtionosuukelpoiseksi voi hakea kolmen vuoden välein ministeriön erikseen ilmoittamana ajankohtana. Ministeriö päättää valtionosuuden saamisen edellytyksen täyttävän toimijan hyväksymisestä lain piiriin määräajaksi tai toistaiseksi. Lausunnon hakijoiden valtionosuuskelpoisuudesta antaa Taiteen edistämiskeskus.
Valtionosuusjärjestelmän piiriin voidaan hyväksyä joko toistaiseksi tai kolmen vuoden määräajaksi. Kolmen vuoden määräajaksi hyväksyttäisiin yleensä esimerkiksi sellaiset toimintayksiköt, jotka tulevat uutena valtionosuuden piiriin. Valtionosuuden edellytysten täyttyminen arvioidaan kolmen tai kuuden vuoden välein. Hyväksyminen valtionosuuden piiriin voidaan myös muuttaa määräaikaiseksi.
Valtionosuus on laskennallinen järjestelmä, joka perustuu toteutuneiden kustannusten perusteella laskettavaan yksikköhintaan, vahvistettuun henkilötyövuosimäärään sekä valtionosuusprosenttiin.
Yksikköhinta määritellään vuosittain kustannuspohjan tarkistuksen yhteydessä. Yksikköhinta lasketaan taidelaitosmuodoittain erikseen musiikille ja muulle esittävälle taiteelle. Esimerkiksi vuonna 2020 orkestereiden yksikköhinta on 51 851 euroa ja teattereiden 58 248 euroa.
Valtionosuusprosentti on pääsääntöisesti 37 prosenttia. Valtionosuusprosentti voidaan myöntää harkinnanvaraisesti korotettuna (60 %) tiettyyn osaan henkilötyövuosia. Korotuksen voi saada, jos huomattava osa toimintayksikön toiminnasta on kiertue- tai vierailutoimintaa (sis. alueteatteritoiminnan), lapsille, kielellisille vähemmistöille tai erityisryhmille kohdistuvaa esitystoimintaa taikka jos tähän on muu toimintayksikön toimintaan liittyvä erityinen kulttuuripoliittinen syy. Korotettu valtionosuusprosentti korvaa aikaisemmat harkinnanvaraiset euromääräiset korotukset.
Yksittäisistä toimijoista Tampereen Työväen Teatteri ja Svenska Teatern säilyttävät nykyisen asemansa ja niiden valtionosuusprosentti on 60 prosenttia.
Lisätietoja
Joni Hiitola, hallitusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Strategisen ohjauksen vastuualue Puhelin:0295330108 Sähköpostiosoite: [email protected]
Katri Santtila, kulttuuriasiainneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Taiteen ja kulttuuriperinnön vastuualue (TAKU) Puhelin:0295330285 Sähköpostiosoite: [email protected]