Hoppa till innehåll

Allt fler grundskoleelever deltar i hobbyverksamhet i skolan

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 23.8.2017 13.51
Pressmeddelande

Men understöd av undervisnings- och kulturministeriet inleds 42 projekt där man ordnar konst- och kulturhobbyverksamhet på eftermiddagarna för grundskoleelever. Projekten sträcker sig över ett läsår och inleds i augusti-september. 20 000 elever från 485 skolor får möjlighet att delta. Den nya hobbyverksamheten inleds i 69 kommuner.

Att fortsätta skoldagen med hobbyverksamhet är en del av regeringsprogrammets treåriga spetsprojekt för konst och kultur med målet att förbättra tillgången till konst och kultur för unga. Nästan 8 miljoner euro har reserverats för hobbyhelheten. Understöden delades nu ut för andra gången, totalt 1,6 miljoner euro delades ut för projekten.

Verksamhetens inriktning baserar sig på de skolspecifika resultaten i den riksomfattande elevenkäten 2016 och 2017: i varje skola ordnas de hobbytimmar som önskats av eleverna i den skolan. Exempel på hobbyer som eleverna önskat är en fotograferings-, parkour-, bildkonst- och arkitekturklubb samt klubbar i konsthantverk.   Hobbytimmarna hålls oftast på eftermiddagarna, genast efter skoldagens slut. Yrkeskunniga inom konst och kultur leder timmarna.   

I flera kommuner erbjuds hobbytimmarna till en stor del, i visa fall till alla grundskoleelever i kommunen. Dessa kommuner är Esbo, Tavastehus, Jyväskylä, Kemi, Kittilä, Kuhmoinen, Lahtis, Lapinlax, Villmanstrand, S:t Michel, Uleåborg, Pemar, Pieksämäki, Björneborg, Rautavaara, Sastamala, Siilinjärvi, Sibbo, Seinäjoki, Tammela, Tammerfors, Tervo, Vasa, Vanda, Varkaus, Vieremä och Vesanto. Till skillnad från förra året ordnas hobbyverksamhet även i stor utsträckning för högstadieelever, vilket betonades i årets ansökningsrunda.

För projektet svarar oftast kommunen eller ett barnkulturcenter. Även riksomfattandekonst- och kulturorganisationer får understöd för att föra ut en specifik konst- och kulturverksamhet till skolor omkring i landet där det finns ett stort intresse för den specifika verksamheten men få möjligheter att hobbyn. Exempel på sådana riksomfattande aktörer är bl.a. Arkkitehtuurikeskus ry, Suomen Parkour ry, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry och Suomen muotoilukasvatusseura ry. 

 Undervisnings- och kulturministeriet delar ännu i år ut mera understöd för hobbyverksamhet. I september får hobbytimmar inom grundläggande konstundervisning understöd.

Ytterligare information:

- Iina Berden, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 3 30069
- specialmedarbetare Toni Kokko tfn 0295 3 30113