Sänkta klientavgifter inom småbarnspedagogiken för låginkomsttagare
Statsrådet lämnade på torsdagen till riksdagen en regeringsproposition med förslag till en ny lag om klientavgifter inom småbarnspedagogiken. I lagen föreskrivs det om de avgifter som tas ut för kommunalt ordnad daghems- och familjedagvård.
Enligt förslaget ska klientavgiften inom småbarnspedagogiken fortfarande bestämmas utifrån familjens storlek och inkomster samt hur lång tid barnet deltar i småbarnspedagogiken. Det föreslås att de inkomstgränser som ligger till grund för avgiften höjs så att klientavgiften för de familjer med två eller tre personer som har låga inkomster blir lägre.
Genom ändringen blir klientavgifterna för småbarnspedagogiken mindre betungande särskilt för de ensamförsörjare med ett eller två barn som har låga inkomster samtidigt som incitamenten för ensamförsörjare att ta emot arbete förbättras. Det föreslås att avgiften för det andra barnet alltid är högst 90 procent av avgiften för det första barnet dvs högst 261 euro. Avgiften för de följande barnen ska fortfarande vara 20 procent av avgiften för det yngsta barnet dvs högst 58 euro. Den högsta avgiften ska fortfarande vara 290 euro.
Avgiften för småbarnspedagogik på deltid differentieras så att avgiften är 60 procent av avgiften, dvs högst 174 euro för småbarnspedagogik på heltid, om barnet deltar i småbarnspedagogiken i genomsnitt högst 20 timmar per vecka. Om ett barn deltar i småbarnspedagogik i genomsnitt minst 35 timmar per vecka, kan avgiften för småbarnspedagogik på heltid tas ut som månadsavgift. Om ett barn deltar i småbarnspedagogik mer än 20 timmar men mindre än 35 timmar per vecka, kan kommunen ta ut en avgift i relation till den tid barnet deltar i småbarnspedagogiken. Det föreslås att de bestämmelser som gäller den avgiftsfria småbarnspedagogiken ska förbli oförändrade. Den lägsta avgiften som kan uppbäras ska fortfarande vara 27 euro.
Klientavgifterna för småbarnspedagogiken ska enligt förslaget bindas till prisindex för undervisningsverksamheten. De inkomstgränser som ligger till grund för avgiften ska fortfarande följa det allmänna inkomstnivåindexet.
Den föreslagna lagen uppskattas minska kommunernas inkomster av avgifterna med 9 miljoner euro från och med 2018. År 2017 uppskattas effekterna för kommunernas ekonomi vara ca 7,5 miljoner euro.
Lagarna avses träda i kraft den 1 mars 2017.
Tabell över ändringarna (pdf, på finska)
Avgifter inom småbarnspedagogiken (pdf, på finska)
Mer information:
- Anne-Marie Brisson, regeringsråd (UKM), tfn 02953 30079
Tarja Kahiluoto, konsultativ tjänsteman (UKM), tfn 02953 30386
- ekonomiska verkningar: Emmi Virtanen, undervisningsråd (UKM), tfn 02953 30389