Understöden underställs prövning. Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av dem grundar sig på en helhetsbedömning där följande beaktas:
1. Ansökningsspecifika villkor för beviljande av understöd
Den verksamhet som understöds ska fullgöra verksamhetsidén och målen enligt organisationens stadgar samt de mål för understöd som anges i denna utlysning.
- Bedömningen görs resultatbaserat utifrån planerad och genomförd verksamhet. Vid bedömning av verksamheten under 2024 fästs uppmärksamhet vid att åtgärderna är konkreta och helheten fungerande. Dessutom beaktas i bedömningen hur den verksamhet som understöds stöder uppnåendet av de mål som anges i undervisnings- och kulturministeriets strategi 2030 och riktlinjer för hållbar utveckling inom ministeriets förvaltningsområde senast 2030.
- Ansökan ska beskriva den verksamhet som finansieras med understödet. Om sökanden även har annan verksamhet, såsom projektverksamhet eller verksamhet som finansieras med statsandelar, ska dessa inte beskrivas. I fråga om centralorganisationer för fritt bildningsarbete ska man beskriva verksamheten som bedrivs av centralorganisationen. Verksamhet som bedrivs av läroanstalter för fritt bildningsarbete beskrivs inte, om centralorganisationen inte har till exempel deltagit i ordnandet av verksamheten i samarbete med läroanstalterna eller stött den genom att ordna utbildning för läroanstalterna.
- I en separat bilaga ska man presentera målen för den verksamhet som understöds för 2024, åtgärder för att uppnå dem samt kvantitativa och kvalitativa indikatorer och ansvar för uppföljning och utvärdering av hur målen har uppnåtts. Då ministeriet senare rapporteras om verksamhetens resultat ska rapporteringen utgå från de mål och indikatorer som presenterats i ansökan. Därtill ska till ansökan fogas ett ifyllt bokslut/budgetsammandrag som finns i utlysningens bilagor.
Vid prövningen av statsunderstödets belopp beaktas kvaliteten på den verksamhet som understöds samt dess omfattning, effekt som främjar delaktighet, samhälleliga verkningar samt organisationens ekonomiska situation. Vid prövningen av beloppet på understödet beaktas därtill hur organisationen i sin verksamhet främjar likabehandling, jämställdhet och hållbar utveckling. Bedömningen görs utifrån följande beskrivningar:
- Verksamhetens kvalitet. Organisationens verksamhet är målinriktad och den utvecklas långsiktigt. Uppnåendet av de mål som fastställts för verksamheten och kvaliteten på resultaten följs upp noggrant och utvärderas ingående. Organisationen har metoder och åtgärder för att utveckla den interna kontrollen och riskhanteringen samt för bedömning och säkerställande av god lednings- och förvaltningssed. Organisationens verksamhet iakttar och främjar principerna för god förvaltning.
- Verksamhetens omfattning. Organisationen har mycket mångsidig verksamhet, och verksamheten är riksomfattande. I verksamheten deltar många människor i proportion till de resurser som är tillgängliga för organisationen och till verksamhetens syfte. Organisationen deltar i internationellt samarbete med intressentgrupper som är centrala för den verksamhet som understöds.
- Främjande av delaktighet. Verksamhetskulturen är öppen, och alla organisationens medlemmar har möjligheten att aktivt delta i verksamheten och beslutsfattandet. I organisationens verksamhet får olika befolkningsgrupper kunskaper och färdigheter som de kan använda för att vara aktiva i samhället. Verksamheten når marginaliserade och utsatta människor, varvid ensamhet, känslan av utanförskap, otrygghet och psykisk ohälsa minskar. Genom verksamheten åstadkoms upplevelser av ett betydelsefullt liv och ömsesidig respekt genom mångkulturella möten. Genom tväradministrativt och -sektoriellt samarbete med intressentgrupper och genom nätverk främjar organisationen välbefinnande, delaktighet och ett aktivt medborgarskap.
- Samhälleliga verkningar. Den verksamhet som understöds är betydelsefull utbildningspolitiskt och för kulturella rättigheter. Organisationen är sakkunnig på sitt område, avger utlåtanden, deltar i ministeriers och centrala intressentgruppers arbetsgrupper, kommunicerar och bedriver samhälleligt påverkansarbete för att främja fritt bildningsarbete, vuxenpedagogik och bildning. Den verksamhet som understöds stärker människors förmågor och kunnande, bidrar till att förnya samhället på ett kreativt, undersökande och ansvarsfullt sätt samt tryggar jämlikt förutsättningarna för ett betydelsefullt liv.
- Jämställdhet mellan könen och likabehandling. Jämställdhet och likabehandling främjas långsiktigt och högklassigt genom konkreta åtgärder i organisationens inre och yttre verksamhet. Verksamheten är tillgänglig, åtkomlig och öppen för alla befolkningsgrupper och den främjar språkliga och kulturella rättigheter samt minoriteters rättigheter. Jämställdhet mellan könen och likabehandling beaktas i organisationens förvaltning, beslutsfattande och vid val av personer till beslutsfattande organ samt i den verksamhet som riktas till organisationens medlemmar och andra intressentgrupper. Verksamhetsmiljön, -sätten och -kulturen främjar fysisk och psykisk hälsa och en hälsosam livsstil. Alla som deltar i verksamheten är skyddade mot mobbning och trakasserier.
- Hållbar utveckling. Hållbar utveckling främjas långsiktigt och högklassigt genom konkreta åtgärder i organisationens inre och yttre verksamhet. Organisationen identifierar och utvärderar miljökonsekvenserna av sin verksamhet till exempel i fråga om utbildningar, evenemang, resor och inköp. Vid planeringen och genomförandet av verksamheten minskar man verksamhetens negativa miljökonsekvenser och främjar ekologisk hållbarhet. Organisationen främjar hållbar utveckling också med hjälp av strukturer och kommunikation. Tack var den inre och yttre verksamheten förändras attityder, konsumtionsvanor och andra levnadssätt blir hållbarare, kunnande uppdateras och förnyas, cirkulär ekonomi och viljan att trygga naturens mångfald stärks samt det uppstår ny slags företagsamhet som utgår från hållbarhet och välfärdsekonomi.
- Organisationens ekonomiska situation. Kostnaderna för den verksamhet som understöds är välproportionerade i förhållande till verksamhetens nationella omfattning och kvalitet. Organisationens ekonomi och kapitalanskaffning är ansvarsfulla, och ekonomin är i balans. Organisationer som får understöd kan inte vara i konkurs eller väsentligt försumma sina skatter eller socialskyddsavgifter, och sökandens representant eller den ansvariga personen för den verksamhet som understöds kan inte tidigare ha gjort sig skyldig till brott vid ansökan om eller användning av understöd. Inte heller kan en person som meddelats näringsförbud representera sökanden eller svara för den verksamhet som understöds.
Om understödet används till att utarbeta material som lämpar sig som läromedel ska de publiceras med öppen licens i Biblioteket för öppna lärresurser.
Om understödet stöder genomförande av forskningar eller utredningar ska de iaktta tillvägagångssätten för öppen vetenskap och forskningsetiska delegationens anvisningar om god vetenskaplig praxis (GVP-anvisningarna).
Understödet får inte överföras vidare.
Understödet får inte användas eller överföras till ekonomisk verksamhet eller verksamhet som snedvrider konkurrensen. Detta gäller också egendom som anskaffats eller personal som anställts med understödet. Sådan verksamhet som avses är t.ex. utbildnings- eller kulturtjänster som i första hand finansieras genom studerande-, besöks- eller användaravgifter, kommersiella intäkter eller andra kommersiella medel.
Understödet kan i regel täcka högst 90 procent av de faktiska totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Den nedre gränsen för allmänt understöd är 10 000 euro.
2. Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också vid beslut om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som har ställts upp för användningen av statsunderstöd.
- Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd orsakar endast ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet är riktat till lönekostnader kan det i ovan nämnda fall beviljas endast av synnerligen vägande skäl om understödets mottagare har dömts till straff för anlitande av utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (statsunderstödslagen 7 § 2 mom.).
3. Hinder för beviljande av understöd
Den som tidigare beviljats understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar av användningen av understöd som förutsätts i understödsbesluten har lämnats inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om den ansökande parten väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den lämnas in i pappersform efter utsatt tid.