85 ansökte om att få delta i försöket med verksamhetsstyrning inom yrkesutbildningen

Inom utsatt tid ansökte 85 utbildningsanordnare om att få delta i försöket med verksamhetsstyrning inom yrkesutbildningen. Ansökningstiden gick ut fredagen den 28 mars. Försöket med verksamhetsstyrning är en del av reformen av yrkesutbildningen enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Syftet med försöket med verksamhetsstyrning är bland annat att förbättra yrkesutbildningens genomslagskraft och kvalitet med hjälp av en ny styrningsmodell och att öka dialogen mellan utbildningsanordnaren, förvaltningen och regionen.
Ansökningarna utvärderas under våren 2025. Utvärderingen och poängsättningen av ansökningarna utförs av en utvärderingsgrupp som består av experter från Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) och utomstående experter. Undervisnings- och kulturministeriet kommer att höra dem som ansökt om försökstillstånd om NCU:s poängsättning i början av hösten 2025.
Hösten 2025 fattar ministeriet beslut om vilka anordnare som väljs till försöket utifrån NCU:s poängsättning av ansökningarna. När ministeriet fattar sitt beslut är avsikten också att säkerställa att de utbildningsanordnare som väljs till försöket bildar ett tillräckligt mångsidigt nätverk av anordnare i fråga om regional spridning, studerandeantal, nationalspråk, examensutbud och ägarbas.
Till försöket väljs högst 40 utbildningsanordnare. De utbildningsanordnare som väljs till försöket beviljas försökstillstånd som ger dem möjlighet att friare än för närvarande ordna nästan alla yrkesexamina och utbildningar. Våren 2026 ska undervisnings- och kulturministeriet föra förhandlingar med de utbildningsanordnare som väljs till försöket, där man kommer överens om målen och åtgärderna för att säkerställa matchningen mellan utbildningsutbudet och arbetsmarknaden samt kvaliteten. Dessutom kommer man överens om vilka åtgärder utbildningsanordnaren ska vidta för att arbeta mot de uppställda målen.
Mer information: Ville Heinonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 330 105
Mer information om utvärderingen av ansökningarna finns på NCU:s webbplats