11 miljoner euro för utveckling av kompetensen hos personalen inom småbarnspedagogiken och undervisningsväsendet samt hos lärarutbildarna – Stöd även till nätverk för högskoleutbildning inom tillväxtbranscher
Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat över 11 miljoner euro för högskoleutbildning och utveckling av nätverk inom tillväxtbranscher. Genom projekten stöds specialiseringsutbildningarna för personalen inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken och universitetens och yrkeshögskolornas nätverk för nya tillväxtbranscher. Därtill förnyas lärarutbildarnas kompetens i synnerhet i fråga om digitala miljöer. Med finansieringen svarar man vidare på lärarbristen inom småbarnspedagogiken.
De 27 utvecklingsprojekt som finansieras stöder de riktlinjer i regeringsprogrammet som gäller jämlikhet och kvalitet i utbildningen samt kontinuerligt lärande. Projekten som gäller lärarutbildarnas kompetens verkställer riktlinjerna i utvecklingsprogrammet för lärarutbildningen.
För genomförande av specialiseringsutbildning för personalen inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken beviljades 225 000 euro. Lärarutbildningen inom småbarnspedagogiken beviljades 2,8 miljoner euro. I de finansierade projekten möjliggörs genomförande av yrkesinriktade studier och undervisningspraktik inom småbarnspedagogik och förskoleundervisning i form av flerformsutbildning. Även behoven av svenskspråkig utbildning har beaktats.
Det behövs fortfarande fler yrkesutbildade personer för uppgifter inom småbarnspedagogiken. Läget är svårt särskilt i huvudstadsregionen trots att man under de senaste åren systematiskt satsat på extra platser i lärarutbildningen inom småbarnspedagogiken.
Lärarutbildarnas kompetens stärks
Kompetens i digital pedagogik finns med i alla lärarutbildningsprojekt som finansieras. I projekten stöds dessutom lärarutbildarnas kompetens i specialpedagogik. Det finns ett stort samhälleligt behov av kompetens som gäller emotioner, interaktion och välbefinnande hos lärarutbildare. Finansiering riktas också till lärarutbildningar inom konstområden och idrottsfostran. För utveckling av lärarutbildarnas kompetens beviljades sammanlagt 2,7 miljoner euro.
– Utvecklingen av småbarnspedagogiken, lärarutbildningen och lärarnas kompetens samt stödandet av barns och ungas välbefinnande och ett ändamålsenligt utnyttjande av digitaliseringen har en nyckelroll. Med dessa åtgärder stärker vi jämlikheten inom utbildningen, höjer Finlands utbildnings- och kompetensnivå och verkställer riktlinjerna för kontinuerligt lärande i praktiken. Det är också viktigt att beakta alla och att samarbetet mellan olika yrkesgrupper fungerar, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko.
– På grund av coronaepidemin har det talats mycket om distansundervisning och särskilt om dess kvalitet. Stärkandet av den digitala pedagogiska kompetensen och handledningskompetensen är ett av målen för den finansiering som beviljas. Vi behöver gedigen kompetens på detta område och pedagogiskt ändamålsenliga sätt att undervisa på webben. Satsningen påskyndar pågående reformer, såsom utvidgningen av läroplikten, reformen av det kontinuerliga lärandet och även verkställandet av högskolornas digitala vision, fortsätter Saarikko.
Stöd för att skapa nätverk inom tillväxtbranscherna
5,4 miljoner euro beviljades i synnerhet till nätverksprojekt som syftar till att stärka tillväxtbranscherna. Utvecklingsprojekten inom tillväxtbranscherna fokuserar bland annat på utnyttjande av artificiell intelligens och nätverk för utbildningssamarbete inom biodiversitetsutbildning och geovetenskaper. Också kompetensen kring etisk hållbarhet främjas i samarbete mellan arbetslivet och högskolorna. Dessutom stöds skapandet av ett nätverk för högskoleutbildning inom autonom sjöfart.
– Med tanke på genomförandet av FUI-färdplanen är det viktigt att i initialskedet stöda nätverkssamarbetet inom nya tillväxtbranscher. Den rätta riktningen är att man i besluten betonar byggandet av allt starkare nätverk och ett starkt samarbete mellan högskolorna, konstaterar minister Saarikko.
Finansiering beviljades till totalt 27 projekt. Sammanlagt lämnades det in 61 ansökningar om understöd. De understödda projekten har omfattande nätverk både regionalt och nationellt med högskolor och andra aktörer.
Mer information
- Specialmedarbetare Markus Ylimaa, tfn 0295 530 277
- Undervisningsrådet Sanna Hirsivaara, tfn 0295 330 111
- Specialsakkunnig Sanna Vahtivuori-Hänninen, tfn 0295 330 134
- Undervisningsrådet Marjo Vesalainen, tfn 0295 330 352
- Undervisningsrådet Aija Töytäri, tfn 0295 330 197
- Undervisningsrådet Päivi Bosquet, tfn 0295 330 375