Hoppa till innehåll

Kampanjen Jag dissar hatprat börjar 2.10.

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.10.2017 8.12 | Publicerad på svenska 2.10.2017 kl. 10.24
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet inleder kampanjen Jag dissar hatprat. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen och europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho utmanar alla aktörer inom det egna förvaltningsområdet att komma med och motarbeta hatprat. Kampanjen inleds den 2 oktober.

Kampanjen lanseras idag, måndagen den 2 oktober som är den internationella antimobbningsdagen och FN:s ickevåldsdag. Målet med kampanjen är att utmana människor att arbeta mot hatprat, att berätta om sitt engagemang och att få med alla andra i sociala medier.

Med i kampanjen är undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen, samt europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho. I arbetsgruppen bakom kampanjen finns förutom ministeriet även flera organisationer inom utbildning, kultur, idrott och motion samt ungdomsarbete.

Undervisningsminister Grahn-Laasonen vill fästa uppmärksamhet vid det tysta godkännandet av hatprat.

- Vi stöter på så mycket hatprat nu att det skrämmande nog verkar normaliseras. Men vi får inte ge vårt tysta godkännande till hatpratet. Vi måste alltid ingripa i det. Man kan lära sig att respektera andra, att fungera tillsammans med olika slags människor och att känna empati. Därför är det viktigt att detta tas upp i skolor och läroanstalter och på fritiden.

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho lyfter fram betydelsen av gott uppförande och en saklig samhällelig debatt i synnerhet under jubileumsåret för självständigheten.

- Vårt samhälle måste ha förmåga till saklig debatt som respekterar andra. Hatpratet skadar det finländska samhället och dess sammanhållning.

Kampanjen är en del av undervisnings- och kulturministeriets handlingsprogram Betydelsefull i Finland, som syftar till att motarbeta hatprat och rasism och att främja samhällelig delaktighet.

Mer information:

Tiina Kivisaari, direktör, tfn 0295 33 0178

Daniel Sazonov, minister Grahn-Laasonens specialmedarbetare, tfn 0295 33 0276

 

Sampo Terho Sanni Grahn-Laasonen