Understödet är avsett för att trygga motions- och idrottsföreningars fortsatta verksamhet med hänvisning till de ekonomiska konsekvenser som coronavirusepidemin har medfört. Understöd kan beviljas för att täcka förluster som coronaepidemin har medfört, till exempel kostnader och förluster för tillfälliga avbrott i verksamheten eller för inställda, flyttade eller omorganiserade evenemang. Understödet fokuserar på hobbyverksamhet och målinriktad verksamhet för barn och unga inom föreningar.
Covid-19 pandemiunderstöd för motions- och idrottsföreningar 2021, nr.2 (specialunderstöd)
AvustusUnderstöd kan sökas av motions- och idrottsföreningar för att trygga hobbyverksamhet och tävlings- och elitidrottsverksamheten för barn och unga under coronavirusepidemin.
Understöd kan sökas för kostnader som uppstått 1.6–31.8.2021.
Till ansökan ska fogas bl.a. en resultaträkning för den ovan nämnda granskningsperioden, dvs. för perioden 1.6–31.8.2021.
Dessutom kan föreningar som pga. avsaknad eller fördröjd Suomi.fi-fullmakt inte kunde ansöka i vårens utlysning (Covid-19 pandemiunderstöd för motions- och idrottsföreningar 2021), varvid 1.2–31.5.2021 var granskningsperiod, nu ansöka om understöd också för denna tidigare granskningsperiod 1.2–31.5.2021 och lämna en resultaträkning för tiden 1.2–31.8.2021.
En sökande som har ansökt om eller fått understöd i samband med den föregående utlysningen av ”Covid-19 pandemiunderstöd för motions- och idrottsföreningar 2021” kan nu ansöka om understöd i enlighet med denna utlysning och som bilaga till ansökan lämna in en resultaträkning för perioden 1.6–31.8.2021.
Ansökningstiden börjar 15.9.2021.
Ansökningstiden upphör 20.10.2021 kl. 16:15.
Sökanden ska omedelbart försäkra sig om att sammanslutningens fullmakter att uträtta ärenden är i ordning, eftersom ansökan inte kan lämnas in utan behövliga fullmakter.
Undervisnings- och kulturministeriet kan använda högst 5 200 000 euro för understöden.
Besluten fattas i november.
Idrottslagen (390/2015)
Statsrådets förordning om främjande av idrott (550/2015)
Statsunderstödslagen (688/2001)
Syftet med understödet är att lindra de ekonomiska förluster som coronapandemin orsakat samt att trygga motions- och idrottsföreningarnas verksamhet för att hobbyverksamheten samt den målinriktade tävlings- och elitidrottsverksamheten för barn och unga ska kunna fortsätta. Understödet är riktat till förluster som uppkommit under granskningsperioden, högst 70 % av förlusterna beaktas dock.
Understöden beviljas på basis av prövning.
Ansökan om understöd görs i undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst. Om detta inte är möjligt ska organisationen kontakta den tjänsteman som ger mer information om understödet.
Sökanden ska beakta att ansökan inte kan sändas via e-tjänsten efter utsatt tid. Sökanden ansvarar för att ansökan inkommer inom utsatt tid.
Bruksanvisning för e-tjänsten
Den som uträttar ärenden för en sammanslutning loggar in i ärendehanteringstjänsten via Suomi.fi-identifikation med en personlig bankkod, ett mobilcertifikat eller ett certifikatkort.
För att sammanslutningar ska kunna använda ärendehanteringstjänsten måste de ha ett FO-nummer och Suomi.fi-fullmakter som berättigar användaren att uträtta ärenden för sammanslutningen. Dessa fullmakter beviljas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Suomi.fi-fullmakterna i ärendehanteringstjänsten garanterar att den person som bereder och sänder en ansökan om statsunderstöd har rätt att företräda sammanslutningen.
Sökanden ska fylla i ansökningsblanketten i ärendehanteringstjänsten, bifoga de bilagor som anges på blanketten och lämna in ansökan till ministeriet via ärendehanteringstjänsten. Ministeriet skickar beslutet till sökanden via tjänsten.
Via tjänsten kan sökanden göra eventuella kompletteringar i ansökan och söka ändring i beslutet. Även redovisningarna lämnas in via e-tjänsten.
Bruksanvisning för ärendehanteringstjänsten för sammanslutningar
Anvisning om att ge fullmakter i tjänsten Suomi.fi-fullmakter (på finska)
Mer information på UKM:s webbplats
Suomi.fi-anvisningar och stöd
Understöden beviljas efter prövning. Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av dem baserar sig på en helhetsbedömning där man beaktar följande:
1. Ansökningsspecifika grunder för beviljande
Understödet är avsett för att trygga idrottsföreningars fortsatta verksamhet med hänvisning till de ekonomiska konsekvenser som coronavirusepidemin har medfört.
Understöd kan beviljas motions- och idrottsföreningar inom individuella grenar eller laggrenar som är i behov av tilläggsfinansiering för att lindra sådana förluster inom hobbyverksamheten och tävlings- och elitidrottsverksamheten för barn och unga som föranletts av coronavirusepidemin.
I bedömningen fästs särskild vikt vid bland annat följande faktorer:
- Föreningens verksamhets omfattning, genomslag och nivå.
- Direkta kostnader för föreningsverksamhet och evenemang.
- Ekonomiska förluster till följd av att verksamheten utvecklats, minskats, förändrats eller avbrutits.
- Övriga erhållna understöd för verksamheten.
Observera att sökanden i samband med ansökan ska lämna in en resultaträkning för perioden 1.6.2021–31.8.2021. (Eller på motsvarande sätt för tiden 1.2–31.8.2021, om det är fråga om en sökande som inte hade Suomi.fi-fullmakt eller vars fullmakt fördröjts och sökande därför inte kunde ansöka om understöd i samband med utlysningen av coronastöd i våras.
Om föreningen är en allmän förening, söks understöd med endast en ansökan antingen för hela föreningens verksamhet eller för flera sektioners verksamhet.
2. Allmänna grunder
I enlighet med sin strategi arbetar undervisnings- och kulturministeriet för att stärka allas förmågor och kompetens, för att förnya samhället genom kreativ, utforskande och ansvarsfull verksamhet och för att trygga förutsättningarna för ett meningsfullt liv på lika villkor. Undervisnings- och kulturministeriets strategi finns på adressen.
I bedömningen och jämförelsen av ansökningarna är det därmed till fördel om verksamheten eller projektet bidrar till att främja jämlikhet, likabehandling, delaktighet, ömsesidig respekt och hållbar utveckling i enlighet med verksamhetslöftet i undervisnings- och kulturministeriets strategi.
3. Allmänna förutsättningar för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också vid beslut om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- Beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som ställts upp för användningen av statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt när man beaktar annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
- Beviljandet av statsunderstöd orsakar endast obetydlig snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet hänför sig till lönekostnader, kan understödet endast beviljas av särskilt vägande skäl om stödtagaren har straffats för att ha anlitat utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen).
4. Hinder för beviljande av understöd
Sökande som tidigare har beviljats understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödsbesluten lämnas in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om den sökande väsentligt försummat sin skyldighet att ge ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Undervisnings- och kulturministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de faktiska totalkostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Som godtagbara kostnader räknas löner eller arvoden som för varje löntagare utgör högst ett belopp som motsvarar en årslön på 80 000 euro jämte lagstadgade lönebikostnader. Lönen kan betalas ut som penninglön eller naturaförmån.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på tillbörligt sätt.
En redogörelse för användningen av understödet ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet.
Av understödsmottagaren förutsätts rapportering på kostnadsplatsnivå om det handlar om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Undervisnings- och kulturministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av användningen av understödet utföra nödvändiga granskningar av understödstagarens ekonomi och verksamhet (16 § i statsunderstödslagen).
Stödmottagaren ska utreda sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta den i sin verksamhet Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar i enlighet med förfarandena i upphandlingslagen.
- Om understödstagaren uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (till exempel om över hälften av finansieringen är offentlig), ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen i all sin upphandling.
- Om understödstagaren får understöd för en specifik upphandling till över 50 procent av upphandlingens värde ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen vid den upphandlingen.
(lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016).
Undervisnings- och kulturministeriet har bestämt att understödsmottagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Det finns också andra villkor och begränsningar som gäller användningen av understödet. Se villkoren och begränsningarna för understöd i sin helhet.
En redovisning av hur understödet har använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. I redovisningen ska det ingå både en ekonomisk rapport och en resultatrapport. Av understödstagaren förutsätts ekonomisk rapportering på kostnadsplatsnivå om det handlar om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Understöd som sökts och beviljats i e-tjänsten ska redovisas i undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst.
Ytterligare information
Mer information:
Överinspektör Sari Virta
[email protected]
tfn 0295 330377
Överinspektör
Kari Niemi-Nikkola
[email protected]
tfn 0295 330 103
Stöd i tekniska frågor som gäller ärendehanteringstjänsten: [email protected]