Hoppa till innehåll

Stödverksamheten och resurserna inom Finlands filmstiftelse utredda

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 29.1.2014 8.25
Pressmeddelande -

Undervisnings- och kulturministeriet bereder en regeringsproposition om en revidering av lagen som gäller främjande av filmkonst. I anslutning till beredningen lät ministeriet göra en utredning om stödverksamheten inom Finlands filmstiftelse, hur de mål ministeriet ställt upp för filmstiftelsen nås samt om resultaten i anslutning till användandet av verksamhetsunderstöden. Utredningen gjordes av strategikonsulten Jari Muikku vid Digital Media Finland Oy.

I utredningen går man främst in på stiftelsens stödsystem och –verksamhet, resurser samt resultatstyrningen mellan stiftelsen och ministeriet.

Enligt utredaren är filmstiftelsens största administrativa problem det stora antalet ansökningar i förhållande till de resurser som stiftelsen har till sitt förfogande. Behandlingen av ansökningarna förutsätter flera utredningar såväl i ansökningsskedet som vid bevakningen av hur de beviljade stöden används, t.ex. i fråga om produktionsbolagens och projektens ekonomiska situation. Filmstiftelsen får årligen in drygt tusen ansökningar. Besluten bereds av fyra produktionsrådgivare och två andra anställda.

För att korrigera situationen föreslår utredaren att man antingen ändrar hela stödsystemet och dess praxis bl.a. genom att precisera regelverket, lätta upp administrationen och övervakningen eller genom att stärka stiftelsens resurser.

I utredningen föreslås bl.a. att systemet med ansökningstider optimeras i samarbete med kunderna. Stiftelsen borde informera tydligt om de kriterier där det är nödvändigt att produktionsrådgivaren träffar den ansökande. Om alla sökande i jämlikhetens namn erbjuds samma möjlighet att träffa en rådgivare kräver det att stiftelsens resurser och ansökningstider omvärderas. Det finns också skäl att utvärdera om det är möjligt att på ett bättre sätt kontrollera antalet ansökningar som kommer in till stiftelsen, antingen genom att genomföra någon form av förhandsgallring eller genom att på ett transparent sätt höja kravnivån på de ansökningar som lämnas in.

I fråga om utvärderingen av resultaten av hur stiftelsens verksamhetsanslag används borde grunderna utvecklas och utvärderas på nytt. Man borde undersöka vilka kvantitativa och kvalitativa mätare det vore skäl att använda i mån av möjlighet. För tillfället för undervisnings- och kulturministeriet och filmstiftelsen målsamtal årligen. Utredaren föreslår det borde ordnas en särskild diskussionsrunda mellan representanter från film- och av-branschen samt ministeriet och stiftelsen om stiftelseverksamhetens mera omfattande kulturpolitiska utgångspunkter.

Filmstiftelsen sköter myndighetsuppgifter vid beviljandet av olika offentliga understöd i anslutning till främjande av filmkultur. Stiftelsens myndighetsuppgifter finns föreskrivna i lagen. Stiftelsens finansiering och de stödresurser som av stiftelsen riktas till film tas ur vinstmedel. Undervisnings- och kulturministeriet styr stiftelsen enligt samma principer som styrningen av Finlands Nationalopera och Finlands Nationalteater.

I utredningen föreslås att medlemmarna i styrelsen för Finlands filmstiftelse även framöver bör vara aktörer från olika delar av filmbranschen. Styrelsen övervakar stiftelsens verksamhet. En styrelse bestående av enbart förtroendevalde utanför branschen skulle inte vara ändamålsenlig och förorsaka problem mellan stiftelsen och aktörer i branschen. I fråga om jäv bland styrelsemedlemmarna bör man tillämpa en strikt linje. I praktiken betyder det till exempel att man, om situationen kräver, har en klar bokföring om jäv i styrelsens protokoll.

Ytterligare information:
Strategikonskult Jari Muikku, tfn 040 719 74 80
Kulturrådet Leena Laaksonen, tfn 02 953 30175

Finlands filmstiftelses stödverksamhet: förvaltningspraxis, mål och resultat