Hoppa till innehåll

Skyddstiden för fonogram förlängs

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 13.6.2013 11.02
Pressmeddelande -

Regeringen förslår ändringar i upphovsrättslagen, till följd av ändringar i EU:s skyddstidsdirektiv. I skyddstidsdirektivet förlängdes skyddstiden för inspelade musikframföranden från 50 till 70 år.

Musiker får också på andra sätt ett bättre skydd. Om producenten inte saluför upptagningen, då det gått 50 år sedan inspelningen, kan musikern säga upp överlåtningsavtalet, varvid rättigheterna återgår till musikern. Därtill skall producenten, efter att det gått 50 år, ända fram till det har gått 70 år betala tilläggsersättning till en musiker som har överlåtit sina rättigheter till producenten mot en engångsersättning.

Sättet att beräkna upphovsrätten för musikverk med text förenhetligas inom EU. Skyddstiden räknas efter lagändringen utifrån den sist avlidne textförfattarens eller kompositörens dödsår.

Förutom de ändringar, som uppstår på grund av direktivet, föreslås en avtalslicensbestämmelse som möjliggör att televisions- och radioföretag eller tidningsförläggare med godkända organisationer för kollektiv förvaltning av upphovsrätt kan avtala om att inom ramen för sin egen verksamhet återutsända arkiverade radio- och tv-program samt verk som ingår i tidningar. Återutsändningen skulle även gälla överföring av arkivmaterial till allmänheten via internet.

Upphovsrättslagens paragraf om ersättning för utlåning föreslås bli preciserad: Bara den ursprungliga upphovsmannen till ett verk eller dennes arvingar ska kunna vara förmånstagare när det gäller ersättning för utlåning.

Enligt förslaget ska de bestämmelser som direktivet om viss tillåten användning av föräldralösa verk förutsätter införas i lagen om användning av föräldralösa verk. Lagen föreslås innehålla bestämmelser om efterforskning av rättsinnehavarna och om registrering av resultaten och användandet av föräldralösa verk.

Som föräldralösa verk betraktas till exempel böcker, tidningar eller filmupptagningar som lyder under upphovsrätten, men vars upphovsmän inte är kända eller identifierade eller inte kan nås. Lagen skall enligt förslaget tillämpas på material i bibliotekens, museernas och utbildningsorganisationernas samlingar samt på material som produceras av allmännyttiga televisions- och radioföretag, samt användning inom ovan nämna institutioner.

Material som konstaterats vara föräldralöst skall enligt förslaget bl.a. kunna digitaliseras och överföras till allmänheten via internet. Om en rättsinnehavare identifieras och kan nås, förutsätter användandet av materialet hans eller hennes tillåtelse. Om rättsinnehavaren identifieras och dennes vistelseort klarnar senare, bör ersättning utbetalas för användandet av materialet.

Lagen om ändring av upphovsrättslagen avses träda i kraft den 1 november 2013. De ändringar som föranleds av direktivet om föräldralösa verk är dock avsedda att träda i kraft den 29 oktober 2014 samtidigt som lagen om användning av föräldralösa verk.

Ytterligare information:
- statssekreterare Jarmo Lindén, tfn 0295 3 30194
- direktör Jukka Liedes, tfn 0295 3 30192
- regeringsrådet Jorma Waldén, tfn 0295 3 30338