Hoppa till innehåll

Nutidscirkus skall omfattas av statsandelssystemet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 16.1.2014 11.36
Pressmeddelande -

Statrådet godkände idag regeringens proposition om ändring av teater- och orkesterlagen. Framöver skall undervisnings- och kulturministeriet enligt 1 § i teater- och orkesterlagen kunna bevilja statsandel för verksamhetens driftskostnader till aktörer inom cirkusbranschen. I och med lagändringen får aktörer inom cirkuskonsten samma ställning som aktörer i andra motsvarande konstsektorer.

- I Finland har cirkuskonsten varit på en hög nivå i flera år. Därför att det inte mer än rättvist att cirkusar får samma rätt till statligt stöd som teatrar och orkestrar. Branschen växer och vi har redan bl.a. utbildning som förbereder för cirkusyrken. Även antalet personer som har cirkusen som hobby ökar, säger kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki.

Att cirkuskonsten tas med i den krets som kan beviljas statsandel med stöd av teater och orkesterlagen kan påverka sysselsättningsläget inom branschen positivt genom att stödja inrättandet av nya arbetsplatser på cirkuskonstens område. Dessutom förbättrar reformen tillgången och åtkomsten till cirkuskonst i hela landet.

- Att cirkusen godkänns som en statsandelsberättigad konstform betyder inte att cirkusen omedelbart beviljas statsandelar. Nu är det emellertid möjligt för cirkusar att ansöka om att bli en del av statsandelssystemet. Hittills har det inte varit möjligt, säger Arhinmäki.

Cirkuskonsten togs för första gången med i statsbudgeten som en särskilt konstform 2009. Förra året uppgick anslaget för främjande av cirkuskonst till 560 000 euro. Ur detta anslag har verksamhetsbidrag beviljats till 12 grupper och dessutom understöd av engångsnatur till fem aktörer.

Statsandelsberättigade är de teatrar och orkestrar som undervisnings- och kulturministeriet inom ramen för statsbudgeten godkänt som berättigade till statsandel för teatrar och orkestrar, samt Svenska Teatern i Helsingfors och Tampereen Työväen Teatteri. Undervisnings- och kulturministeriet beslutar inom ramen för statsbudgeten om det antal årsverken som ska utgöra den kalkylerade grunden vid beräkningen av statsandelarna för teatrar och orkestrar. 2013 fanns det 57 teatrar som fick statsunderstöd. Antalet är det samma 2014.

- Anslagen för statandelarna 2014 till konstinstitutioner har redan slagits fast i budgeten. I praktiken kommer cirkusen att dela på samma statsandelspott som redan nu delas av tal- och dansteatrar. Stödsystemet måste ändå vara rättvist. Om ändringar sker på konstfältet måste det också synas i understöden, säger Arhinmäki.

Lagen föreslås träda i kraft så fort som möjligt.

Ytterligare information:
- regeringssekreterare Sini Lahdenperä, tfn 0295 3 30392
- kulturrådet Katri Santtila, tfn 0295 3 30285