Hoppa till innehåll

Ministrarna Gustafsson och Risikko presenterar ungdomsgarantin i Seinäjoki

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 1.10.2012 11.00
Pressmeddelande -

En roadshow om samhällgarantin för unga, dvs. ungdomsgarantin fortsätter idag i Seinäjoki. I Seinäjoki är är det undervisningsminister Jukka Gustafsson och social- och hälsovårdsminister Paula Risikko som presenterar ungdomsgarantin.

Under de lokala evenemangen försöker man tillsammans med arbetsgivare, arbetsmarknadsorganisationer, medborgarorganisationer samt unga hitta nya verksamhetsmodeller så att alla unga hittar en väg till utbildning och arbete.

Enligt Gustafsson är ungdomsgarantin, som träder i kraft 2013, ett viktigt steg i förebyggandet av utslagning bland unga samt för ett samhälle som erbjuder utbildning och en arbetskarriär för alla.


- Genom ungdomsgarantin förbinder vi oss till principen att varje ung människa har rätt att vara delaktig i det här samhället. Delaktigheten förutsätter möjlighet till utbildning och arbete, till att bygga upp en egen livsväg, sade Gustafsson.

Som en del av ungdomsgarantin förverkligas utbildningsgarantin som garanterar en utbildningsplats för alla som går ut grundskolan.


– Genom garantin kan vi öka yrkesutbildningen i de områden där det i förhållande till ungdomsåldersgruppen finns mindre av den än på andra ställen. Genom att förnya studerandeurvalet inom yrkesutbildningen hjälper vi också personer som avslutat grundstadiet att direkt komma in på fortsatt utbildning.

Gustafsson är nöjd med att man som en del av ungdomsgarantin förverkligar ett kompetensprogram för unga vuxna under 2013-2016 för sådana unga som innan garantin trädde i kraft blivit utan utbildning efter grundskolan. Över 100 000 unga under 30 år befinner sig i denna situation.

– Deras ställning på arbetsmarknaden och i samhället är svagare än andras. Möjligheten för den här gruppen att avlägga yrkes-, specialyrkesexamen eller yrkesinriktad grundexamen är en viktig investering för vårt samhälles framtid. Ur välfärdssamhällets synvinkel är det viktigaste att uppnå en hög sysselsättningsnivå och dit når vi bäst genom att höja medborgarnas kompetens- och utbildningsnivå, sade Gustafsson

Ta itu med ungas problem genom samarbete

Risikko betonar tväradministrativt samarbete vid förverkligandet av ungdomsgarantin. Social- och hälsovårdsministeriet koordinerar regeringens gemensamma åtgärdsprogram för att minska utslagning, fattigdom och hälsoproblem. Över 30 projekt hör till programmet. Kommunerna får stöd med att hitta nya samarbetsformer t.ex. genom finansiering via social- och hälsovårdens nationella utvecklingsprogram (Kaste). På så sätt kan man t.ex. förbättra barns, ungas och barnfamiljers tjänster, utvidga verksamheten inom familjecentralerna och öka barnfamiljernas hemtjänster.

– Man hjälper inte unga på bara ett sätt, kommunerna behöver ett brett samarbete mellan olika aktörer, sade Risikko.

Utslagningen har ofta sina rötter djupt i barndomen, och därför måste förebyggandet börja där. Unga som har låg utbildningsnivå, är omhändertagna och unga med invandrarbakgrund löper den största risken att bli utslagna.

- Ungas hälsa och välfärd måste stärkas i såväl grundskolan som inom andra stadiets utbildning. Om en ung person mår dåligt och inte kan delta i utbildning eller i arbetslivet så behöver den personen rehabilitering. I rehabiliteringen måsteman se till den ungas livssituation som helhet och inte bara koncentrera sig på någon eventuell sjukdom. Bland annat Fpa:s villkor för beviljande av yrkesrehabilitering granskas nu ur den här synvinkeln och man utreder hur livssituationen på ett bättre sätt kan beaktas. Vi måste stoppa den ökande mängden sjukpensionerade unga, betonade Risikko.

En presentationsvideo samt ett närmare program om turnén hittar du på adressen http://www.nuorisotakuu.fi/

Ytterligare information:
- specialmedarbetare Aleksi Kalenius (UKM), tfn 040 125 1032
- specialmedarbetare Ulla-Mari Heinola (SHM), tfn 050 537 4945

Jukka Gustafsson Paula Risikko