Hoppa till innehåll

Ändringar i bestämmelserna om skydd av kyrkliga byggnader

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.9.2013 10.08
Pressmeddelande -

Regeringen föreslår ändringar i bestämmelserna om skydd av kyrkliga byggnader. Målet är att få skyddet att omfatta en tillräckligt stor del av de värdefulla kyrkliga byggnaderna och säkerställa att Museiverkets sakkunskap utnyttjas redan i det inledande skedet av ett renoverings- och ändringsprojekt. Ändringen i kyrkolagen avses träda i kraft den 1 januari 2014.

När man planerar en väsentlig ombyggnad eller rivning eller en ändring av användningsändamålet i fråga om en kyrklig byggnad som är 50 år gammal eller äldre, ska man be om Museiverkets yttrande även om byggnaden inte är skyddad. Förutom av Museiverket ska yttrande begäras hos Ålands landskapsregering, om den kyrkliga byggnaden finns på Åland och hos sametinget om byggnaden finns på samernas hembygdsområde.

Det föreslås dessutom att Museiverkets ställning som sakkunnig också ska förstärkas genom besvärsrätt. Museiverket ska ha rätt att överklaga de beslut som en församling eller kyrklig samfällighet har fattat om en skyddad kyrklig byggnad och som ska underställas kyrkostyrelsen för fastställelse, samt kyrkostyrelsens beslut om skydd av en kyrklig byggnad och beslut om att skyddet ska upphöra. Kyrkostyrelsens beslut ska inte längre underställas undervisnings- och kulturministeriet för fastställelse.

548 kyrkor, 16 välsignelsekapell och ca 200 begravningskapell inom den evangelisk-lutherska kyrkan omfattas av skyddet. Inom den ortodoxa kyrkan är det 19 kyrkor och 4 bönehus som omfattas av skyddet.

Ytterligare information: regeringssekreterare Sini Lahdenperä, (UKM), tfn 0295 3 30392