Hoppa till innehåll

Minister Sandra Bergqvist: Jämställdhetsutvecklingen inom idrotten bör upprätthållas

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 10.52 | Publicerad på svenska 8.3.2024 kl. 15.17
Nyhet

I Finland har man under årtionden arbetat målmedvetet för att främja jämställdhet och likabehandling inom idrott och motion. Motions-, idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist anser det vara viktigt att denna utveckling inte avtar. Frågan diskuterades på morgonen på internationella kvinnodagen, där minister Bergqvist hade bjudit in idrottare och idrottspåverkare.

Vid diskussionsmötet fick ministern höra idrottarnas och påverkarnas tankar om kvinnors ställning i den finländska och internationella idrotten. Diskussionsteman var olika fenomen i idrottsvärlden, motion bland kvinnor och flickor samt kvinnors ställning då det gäller ledande uppgifter inom idrott.

Minister Bergqvist ansåg det vara oroväckande att jämställdheten för närvarande inte framskrider på önskat sätt inom alla delområden av idrott och motion. I en färsk jämlikhetsjämförelse mellan EU-länderna placerade sig Finland på åttonde plats, men särskilt kvinnors deltagande i idrotts-, kultur- och fritidsintressen kunde förbättras. Kvinnor är fortfarande en klar minoritet av beslutsfattarna inom motion och idrott.

– Kvinnor har garanterat den kompetens som krävs, så vi måste fundera på varför kvinnor inte söker sig till exempel till tränings- och ledningsuppgifter, sade ministern.

Bergqvist påminde om att även mycket små gärningar påverkar främjandet av jämställdheten. I familjer kan man till exempel göra medvetna val genom att följa idrottstävlingar för kvinnor på plats eller via en skärm. Naturligtvis har också politiska åtgärder betydelse.

– Regeringen arbetar målmedvetet för att främja likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i samhället. Jag hoppas att frukosten på kvinnodagen blir en tradition och en diskussionsarena för att främja jämställdhet inom idrott och motion, sade minister Bergqvist.

Ytterligare information:
Oscar Byman, motions-, idrotts- och ungdomsministerns specialmedarbetare, tfn 050 479 7976