Hyppää sisältöön

Ministeri Sandra Bergqvist: Urheilun tasa-arvokehityksen vauhtia on pidettävä yllä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2024 10.52
Uutinen

Suomessa on tehty vuosikymmenten ajan määrätietoista työtä urheilun ja liikunnan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist pitää tärkeänä, että tämä kehitys ei pääse hidastumaan. Aiheesta keskusteltiin kansainvälisen naistenpäivän aamupalalla, johon ministeri Bergqvist oli kutsunut urheilijoita ja urheilun vaikuttajia.

Ministeri kuuli keskustelutilaisuudessa urheilijoiden ja vaikuttajien ajatuksia naisten asemasta suomalaisessa ja kansainvälisessä urheilussa. Urheilumaailman ilmiöiden lisäksi keskustelua herättivät naisten ja tyttöjen liikkuminen sekä naisten asema urheilun ja liikunnan johtotehtävissä.

Ministeri Bergqvist piti huolestuttavana sitä, että tällä hetkellä tasa-arvo ei etene toivotulla tavalla kaikilla urheilun ja liikunnan osa-alueilla. EU-maiden tuoreessa tasa-arvovertailussa Suomi sijoittui kahdeksanneksi, mutta parannettavaa oli erityisesti naisten osallistumisessa liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajan harrastuksiin. Naiset ovat edelleen selkeänä vähemmistönä liikunnan ja urheilun päätöksentekijöinä.

– Naisilla riittää taatusti osaamista, joten meidän on pohdittava syitä sille, miksi naiset eivät hakeudu esimerkiksi valmennus- ja johtotehtäviin, ministeri sanoi.

Bergqvist muistutti, että aivan pienilläkin teoilla on vaikutusta tasa-arvon edistämisessä. Perheissä voidaan esimerkiksi tehdä tietoisia valintoja naisten urheilukilpailujen tai pelien seuraamiseksi paikan päällä tai ruudun välityksellä. Luonnollisesti myös politiikkatoimilla on merkitystä.

– Hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa. Toivon, että tästä naistenpäivän aamiaisesta muodostuu perinne ja yksi keskustelun areena tasa-arvon edistämiseksi urheilussa ja liikunnassa, ministeri Bergqvist sanoi.

Lisätietoja: liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin erityisavustaja Oscar Byman, p. 050 479 7976