Hoppa till innehåll

EU-konferens med trygg idrott för barn och unga som tema

EU2019FIundervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 16.9.2019 11.43
Nyhet

Vid expertkonferensen om idrott diskuteras trygg motion och idrott för barn och unga Omkring 120 yrkespersoner, opinionsbildare och beslutsfattare deltar i konferensen som ordnas på Kulturcentret Hanaholmen den 24 september.

Hur kan man se till att så många barn som möjligt har en trygg miljö där de kan motionera och utöva idrott? Vilka risker förknippas med idrott för barn och unga? Vilka konkreta medel kan idrottspolitiken och olika idrottsaktörer använda för att göra idrotten tryggare?

Trots de många obestridliga fördelarna med idrott stöter barn och unga också på olika risker medan de idrottar. Dessa kan vara exempelvis fysisk eller psykisk överbelastning eller t.ex. att bli utsatt för mobbning eller sexuella trakasserier.

Målet med konferensen är att jämföra olika länders praxis samt att hitta metoder för att bl.a. förebygga psykisk stress och fysiska skador. Vid konferensen diskuterar man även barnens rättigheter, idrottsorganisationernas och tränarnas ansvar, god förvaltningssed samt förebyggandet av oegentligheter och trakasserier.

Om främjandet av trygg idrott för barn och unga pratar bl.a. Susan Greinig från internationella olympiska kommittén och Iris Hugo-Bouvier från UEFA, tränaren Jani Westerlund samt forskarna Sami Kokko (JYO) och Aurelie van Hoye. Vid konferensen presenteras därtill några lyckade internationella EU-projekt som anknyter till temat.

Konferensen öppnas av forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen och kommissionär Tibor Navracsics.

Enligt minister Kosonen är temat för konferensen ett av de viktigaste i Finlands nationella och internationella idrottspolitik. ”Varje barn och ungdom ska ha rätt att motionera och idrotta i en trygg och pålitlig miljö. En trygg idrottsmiljö för barn och unga är en av prioriteterna på idrottsområdet under vår EU-ordförandeskapsperiod.

Mer information: kulturrådet Mikko Missi, tfn 0295 330 028

Expertkonferens om idrott 

Twitter: #BeActive #SportsConf #EU2019FI

Europeiska idrottsveckan

I samband med detta står Finland tillsammans med Europeiska kommissionen värd för den officiella invigningen av Europeiska idrottsveckan den 23 september 2019. Invigningen ordnas i samband med School Action Day. Evenemanget är en idrottsdag som ordnas för ca 10 000 skolelever.

Europeiska idrottsveckan 23- 30.9 är Europeiska kommissionens initiativ för att öka motionen i Europa. I Finland ordnas över 20 regionala evenemang där över 80 000 barn och unga motionerar. I Finland samordnas Europeiska idrottsveckan av Utbildningsstyrelsen. Den officiella invigningen av Europeiska idrottsveckan ordnas i Esbo den 23 september,  i samband med School Action Day-evenemanget.

Hanna Kosonen Idrott