Tekijänoikeusdirektiivin (DSM) muutokset tekijänoikeuslakiin
EU-direktiivi tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla tulee sisällyttää osaksi jäsenmaiden lainsäädäntöä. Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee tekijänoikeusdirektiivin muutokset Suomen tekijänoikeuslakiin. Direktiivien toimeenpano on merkittävin tekijänoikeuslainsäädännön uudistus 20 vuoteen.
Direktiivi sopeuttaa EU:n jäsenmaiden tekijänoikeuslainsäädäntöä muutoksiin, joita digitaalinen toimintaympäristö aiheuttaa sisällön luojille, levittäjille ja kuluttajille. Pyrkimyksenä on turvata tekijänoikeudet ilmaisunvapautta tai muita perusoikeuksia rajoittamatta.
Direktiivillä
- yhdenmukaistetaan käyttäjien oikeuksia hyödyntää teoksia mm. opetuksessa, tiedonlouhinnassa ja kulttuuriperinnön saataville saattamiseksi
- parannetaan oikeudenhaltijoiden mahdollisuuksia oikeuksiensa harjoittamiseen verkkoympäristössä
- taataan tasavertaiset toimintamahdollisuudet digitaalisilla sisämarkkinoilla.
Direktiivi velvoittaa mm.
- uutissivustot maksamaan lehtikustantajille korvauksia artikkelien käyttämisestä palveluissaan
- alustapalvelut (Google, Youtube, Facebook, Twitter ym.) poistamaan tekijänoikeutta loukkaavat sisällöt ja tekemään julkaisusopimukset oikeudenomistajien kanssa.
Direktiivi tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla (DSM) hyväksyttiin EU:ssa 15.4.2019. EU:n jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa viedä direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä.
Tiedotteet
Tekijänoikeuslaki muuttuu
Tekijänoikeuslain muutosesitys eduskuntaan
Tekijänoikeuslain muutokset lausunnoille
Parlamentti hyväksyi tekijänoikeusdirektiivin
Lisätietoja
Anna Vuopala, hallitusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Tekijänoikeuden ja audiovisuaalisen kulttuurin vastuualue Puhelin:0295330331 Sähköpostiosoite: [email protected]