Tiede ja tutkimus

Atomimalli. KUVA: GorillaTiedepolitiikalla tuetaan tutkimusta tekevien ja tukevien organisaatioiden toimintamahdollisuuksia.

Tutkimuksessa uusi syntyvä tieto ja osaaminen palvelevat yhteiskunnan eri toimijoita, kuten yrityksiä, yhteisöjä ja julkisia organisaatioita sekä poliittista päätöksentekoa.

Yliopistojen tehtäviin kuuluvat vapaa tutkimus, tieteellinen ja taiteellinen sivistys sekä näihin perustuva ylin opetus. Yliopistot käyttävät tutkimukseen valtionrahoitustaan sekä kilpailtua tutkimusrahoitusta, kuten Suomen Akatemia, Business Finlandin ja Euroopan unionin rahoitusta.

Ammattikorkeakoulujen tehtävänä on tarjota ammatillisiin asiantuntijatehtäviin johtavaa korkeakouluopetusta, joka vastaa työelämän muuttuviin tarpeisiin. Lisäksi ammattikorkeakoulujen tehtäviin kuuluu opetusta palveleva sekä työelämää ja aluekehitystä tukeva, soveltava tutkimus- ja kehitystyö. Ammattikorkeakoulut käyttävät TKI-toimintaan valtionrahoitustaan. Ulkopuolisen TKI-rahoituksen merkittävin lähde ammattikorkeakouluille on Euroopan unionin rakennerahasto-ohjelmat. Hallituksen päätösten mukaisesti Suomen Akatemia ja Business Finland huomioivat aiempaa paremmin myös ammattikorkeakoulujen ja niiden kumppanuuksien TKI-työn tukemisen mahdollisuudet.

Valtion tutkimuslaitokset tekevät ratkaisukeskeistä tutkimusta yhteiskunnallisen päätöksenteon ja elinkeinoelämän uudistumisen tueksi. Lisäksi laitoksilla on asiantuntija- ja viranomaistehtäviä sekä maksullista ja muuta palvelutoimintaa. Tutkimuslaitokset ylläpitävät merkittäviä tutkimusinfrastruktuureita, tietoaineistoja ja pitkiä aikasarjoja toiminta-aloiltaan. Tutkimuslaitokset palvelevat horisontaalisesti hallinnonaloja, muuta julkista sektoria sekä yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita.

Tutkimuslaitosten T&K-toiminnan rahoitus on valtaosin valtion talousarviosta myönnettyjä määrärahoja. Tutkimuslaitokset käyttävät TKI-toimintaansa myös maksullisen palvelutoiminnan sekä kotimaista ja kansainvälistä kilpailtua rahoitusta.

Tutkimushenkilöstö ja tutkijanura

T&K-rahoituslain ja parlamentaarisesti sovittujen T&K-linjausten tavoitteiden saavuttamiseksi tutkijanuriin ja tutkijankoulutukseen panostetaan. Yliopistot toteuttavat OKM:n osoittamilla voimavaroilla tohtoripilotin, jossa kokeillaan tapoja lyhentää ja uudistaa tutkijankoulutusta. Tutkijankoulutuksen vahvistuvista elementeistä yksi on väitöskirjatyön aikana toteutettava yhteistyö työelämän kanssa laajasti. Muidenkin kuin akateemisten tutkijanurien merkitystä korostetaan tutkimuslaitosten tohtoritutkija-ohjelmalla.

Tutkijankoulutetun työvoiman urien seuraaminen korkeakouluissa, tutkimuslaitoksissa ja muilla yhteiskunnan sektoreilla on tärkeää muun muassa tohtorikoulutuksen määrällisen ennakoinnin ja sisältöjen kehittämisen kannalta. Tietoja kerätään opetushallinnon tilastopalvelu Vipuseen sekä Tilastokeskuksen aineistoihin.

Tutkimus- ja innovaatiojärjestelmän kehittäminen

Valtioneuvoston ministeriöt kehittävät yhdessä tutkimus- ja innovaatiojärjestelmää koskevia politiikkatoimia.

Pääministerin johtama tutkimus- ja innovaationeuvosto tukee valtioneuvostoa pitkäjänteisen tiede-, teknologia- ja innovaatiopolitiikan (TKI-politiikka) kehittämisessä ja yhteensovittamisessa. Se seuraa alan toimintaympäristön muutoksia sekä tekee TKI-politiikkaan liittyviä aloitteita.

Tutkimusinfrastruktuurit

Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan tutkimusvälineitä, laitteistoja, aineistoja ja palveluita sekä näistä vastaavia ihmisiä. Tutkimusinfrastruktuurit voivat olla keskitettyjä, hajautettuja tai virtuaalisia kokonaisuuksia. Suomen Akatemian asettama komitea vastaa kansallisten tutkimusinfrastruktuurien strategian ja tiekartan valmistelusta ja toimeenpanosta. Tiekartassa tarkastellaan kansallisen tason tutkimusinfrastruktuureja ja Suomen osallistumista kansainvälisiin hankkeisiin. 

Suomen Akatemia on asiantuntijaorganisaatio, joka rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta ja toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana. Se toimii tutkimuksen, tutkijankoulutuksen ja tutkimusympäristöjen kehittämisen tukena avointen hakujen ja kilpailun kautta jaettavalla rahoituksella. Lisäksi Suomen Akatemia palvelee kansallisena tieteen ja tutkimuksen asiantuntijana kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa sekä tuottaa tiedettä Suomessa kuvaavia tietoaineistoja.

Lisätietoja

Erja Heikkinen, johtaja 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Puhelin:0295330101   Sähköpostiosoite: