Liikunnallisen elämäntavan edistämisen tavoitteet on asetettu liikuntalaissa. Tavoitteina on edistää eri väestöryhmien mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa liikuntaa, väestön hyvinvointia ja terveyttä, fyysisen toimintakyvyn ylläpitämistä ja parantamista sekä lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä.
Tavoitteiden toteuttamisessa lähtökohtina ovat sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys, monikulttuurisuus, terveet elämäntavat sekä ympäristön kunnioittaminen ja kestävä kehitys.
Kansalliset liikuntasuositukset
Fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan lisäämiseksi on annettu kansallisia suosituksia eri ikä- ja väestöryhmille sekä liikunta- ja terveysalojen ammattilaisille.
Suositusten avulla viestitään suositeltavasta liikkumisen määrästä, laadusta ja tehosta. Suosituksia käytetään myös väestön terveys- ja liikuntakäyttäytymisen sekä liikunnanedistämistoimien onnistumisen seurannassa.
Liikuntasuositukset:
- Kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen
- Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä - varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset
- Tieteelliset perusteet varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksille
- Liikkumissuositus 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille (OKM)
- Liikkumissuositukset eri ikäisille ja erityisryhmille (UKK-Instituutti)
- Käypä hoito -suositus liikunnasta (Duodecim)
- Liikuntasuositukset (STM)
- Global Recommendations on Physical Activity for Health (Maailman terveysjärjestön WHO)
- Liikkuvan työelämän suositukset - Liikkuva työelämä
Liikkuvat-kokonaisuus
Valtakunnallisten liikunnan edistämisohjelmien eli Liikkuvat-kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Ohjelmia rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Liikkuvat-kokonaisuuteen kuuluvat
- Liikkuva perhe
- Liikkuva varhaiskasvatus
- Liikkuva koulu
- Liikkuva opiskelu
- Liikkuva aikuinen
- Ikiliikkuja
Liikunnan harrastaminen
Liikunta on yksi suosituimmista harrastuksista. Valtionhallinto edistää harrastamista eri linjauksin, toimenpitein ja rahoituksin. Kunnat, kolmas sektori ja yritykset ovat merkittäviä harrastustoiminnan järjestäjiä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia ja paikallista matalan harrastuskynnyksen liikuntatoimintaa. Harrastamisen on oltava kaikille lapsille ja nuorille mahdollista. Harrastamisen strategiassa pääpaino on koulupäivän yhteydessä tapahtuvan harrastamisen lisäämisessä sekä niiden lasten ja nuorten tavoittamisessa, joilla ei ole muutoin mahdollisuutta mieleiseen harrastukseen.
Harrastaminen
- Harrastamisen strategia
- Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien edistäminen
- Harrastuspassi
- Harrastamisen Suomen malli
Liikunnan edistäminen kunnissa
Liikunta on kunnan peruspalvelu. Kunnat luovat edellytyksiä asukkaidensa liikunnalle järjestämällä liikuntapalveluja sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa eri kohderyhmille, tukemalla liikunta- ja urheiluseurojen ja muiden kansalaisjärjestöjen toimintaa sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kerää kahden vuoden välein tietoa liikunnan edistämisestä ja sen kehittymisestä kunnissa. Tulokset raportoidaan terveyden edistämisen TEAviisari-vertailutietojärjestelmässä.
Liikunta kunnissa
- Liikuntatoimi tilastojen valossa -raportti 2023
- Peruspalvelujen arviointi 2023 – liikunnan toimiala
- TEAviisari
- Liikuntaneuvonnan valtakunnalliset suositukset (liikkuva aikuinen.fi)
- Liikuntaneuvonta yhdyspintatehtävänä – ohjeistusta kunnille
Eurooppalainen yhteistyö liikunnallisen elämäntavan edistämisessä
Maailman terveysjärjestö WHO Eurooppa laatii yhdessä Euroopan unionin kanssa kolmen vuoden välein vertailun EU neuvoston fyysisen aktiivisuuden suositusten toteutumisesta EU-jäsenmaissa (EU Physical Activity Country Factsheets).
Tietoa kerätään maittain väestön fyysisestä aktiivisuudesta ja terveyttä edistävään liikuntaan tähtäävistä poliittisista toimista, liikunnan edistämisen poikkihallinnollisuudesta, liikuntasuosituksista eri ikäryhmissä ja niiden toteutumisesta sekä koulu- ja työpaikkaliikunnan toimenpiteistä ja määristä. Lisäksi tuotetaan teemakohtaisia raportteja.
Opetus- ja kulttuuriministeriö edustaa Suomea Euroopan Unionin ja Maailman terveysjärjestö (WHO) Euroopan terveysliikunnan yhteyspisteverkostossa (focal points network).
Yhteyspisteverkoston tehtävänä on koordinoida tiedonkeruu kansallisesti sekä toimia EU:a ja WHO Euroopan tukena tiedonkeruun valmistelussa, toimeenpanossa ja raportoinnissa sekä liikunnan edistämistoimien toimeenpanossa Euroopassa.
Lisätietoja
Päivi Aalto-Nevalainen, kulttuuriasiainneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Liikunnan vastuualue (LV) Puhelin:0295330054 Sähköpostiosoite: [email protected]
Sari Virta, ylitarkastaja
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Liikunnan vastuualue (LV) Puhelin:0295330377 Sähköpostiosoite: [email protected]