Kulttuurimatkailu ja kulttuurireitit
Opetus- ja kulttuuriministeriö edistää kulttuurimatkailun ja kulttuurireittien kehittämistä. Tavoite kiinnittyy luovien alojen toimintaedellytysten parantamiseen, kulttuurisesti kestävän matkailun vahvistamiseen ja osallistumiseen eurooppalaiseen kulttuurireittiyhteistyöhön.
Kulttuurimatkailun kehittäminen tukee pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa kulttuurimatkailua sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategian 2025 tavoitealueita: luova työ ja tuotanto, osallistuminen ja osallisuus kulttuurin sekä kulttuurin perusta ja jatkuvuus.
Matkailun kokonaiskehittämistä Suomessa ohjaava Suomen matkailustrategia 2019–2028 korostaa kestävän kehityksen mukaista matkailutoimintaa. Kulttuurimatkailussa halutaan panostaa erityisesti teemalliseen kehittämiseen.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on mukana Euroopan unionin (EU) ja kansanvälisten järjestöjen kulttuurimatkailuun liittyvässä yhteistyössä. Vuonna 2018 Suomi liittyi Euroopan neuvoston (EN) kulttuurireittien laajennettuun osittaissopimukseen (EPA). Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistuu sopimuksen viranomais- ja asiantuntijatyöhön ja edustaa Suomea sopimuksen hallintoneuvostossa. Hallintoneuvoston keskeinen tehtävä on päättää Euroopan neuvoston sertifikaatin myöntämisestä kulttuurireiteille ja jo myönnetyn sertifikaatin uudistamisesta.
Kulttuurimatkailun keinoin voidaan tukea YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n toimintaohjelman tavoitteita, joihin sisältyy tavoite edistää paikallisille työpaikkoja luovaa ja paikallista kulttuuria hyödyntävää kestävää matkailua (SDG 8.9, 12 b) sekä tehostaa hankkeita maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi (SDG 11.4).
Kulttuurimatkailun kansallisen kehittämisen tiekartta
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti keväällä 2021 työryhmän, jonka tehtävänä oli valmistella ehdotus kulttuurimatkailun kansallisen kehittämisen tiekartaksi. Tiekartan on tarkoitus määritellä tulevien vuosien kulttuurimatkailun kansalliset kehittämistoimet sekä toimia kansallisena ohjaavana asiakirjana Euroopan neuvoston kulttuurireittitoiminnassa.
Työryhmän ehdotus kulttuurimatkailun kansallisen kehittämisen tiekartaksi julkistettiin 18.5.2022. Se sisältää viisi tavoitelukua, jotka koskevat yhteistyön kehittämistä, kestävyyttä, kulttuurimatkailun tuotetarjontaa, digitalisaatiota ja tiedolla johtamista sekä kulttuurialan kansainvälisten toimien ja erityisesti Euroopan neuvoston kulttuurireittien hyödyntämistä kulttuurimatkailussa. Kestävä kehitys on huomioitu tiekarttatyössä läpileikkaavasti.
Tiekarttaehdotuksesta on käynnissä lausuntokierros 22.6.-19.9.2022. Ehdotus viimeistellään kulttuurimatkailun kansallisen kehittämisen tiekartaksi saadun lausuntopalautteen pohjalta.
Kulttuurimatkailun kansallisen kehittämisen tiekartta. Työryhmän ehdotus
Avustukset
Erityisavustukset kulttuurimatkailun kehittämishankkeisiin
Muualla verkossa
Suomen matkailustrategia vuosille 2019-2028 (työ- ja elinkeinoministeriö)
Euroopan neuvoston kulttuurireitit
Euroopan neuvosto ja kulttuuriperintö (Museovirasto)
Kulttuurimatkailun katto-ohjelma (Culture Finland)
YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n toimintaohjelma
Tutkimus: Vierailukestävyys kannustaa kulttuuriympäristöjen vastuulliseen kehittämiseen (Valtionneuvosto)
Lisätietoja
Emma Harju, kulttuuriasiainneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Taiteen ja kulttuuriperinnön vastuualue (TAKU) Puhelin:0295330134 [email protected]