Opintotuen kokonaisuudistus

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee opintotuen kokonaisuudistusta pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti. Tavoitteena on hallitusohjelman mukaan turvata opiskeluaikainen toimeentulo, vahvistaa opintotuen kannustinelementtejä sekä tukea opintojen läpäisyä tavoiteajassa.

Kokonaisuudistuksessa tarkastellaan

  • opintorahan tasoa,
  • opintolainan suuruutta ja opintolainahyvityksen määrää,
  • vapaiden tulojen rajoja,
  • perheellisten opiskelijoiden asemaa ja
  • asumisen tukemista.

Uudistusta valmistellaan työryhmässä yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Työryhmä arvioi nykytilaa ja laatii ministeriölle ehdotuksia kokonaisuudistuksen valmistelemiseksi. Uudistuksen seurantaryhmä tukee työryhmän työtä ja ottaa kantaa käsiteltäviin asioihin.

Uudistuksen aikataulu

Työryhmä ja seurantaryhmä asetettiin tammikuussa 2024. Työryhmä jättää ehdotuksensa ministeriölle 31.1.2025 mennessä. Uudistuksen jatkoaskeleista päätetään keväällä 2025.

Opintotuen kokonaisuudistuksen valmistelu vuonna 2024. Keväällä työryhmässä kartoitetaan kehittämisvaihtoehtoja. Syksyllä vuorossa on vaikutusarvioiden laadinta, taustaselvitykset ja työryhmän ehdotukset.

(Avaa suuremmaksi klikkaamalla kuvaa.)

Lisätietoja

Virpi Hiltunen, neuvotteleva virkamies 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Strategia- ja ohjausryhmä (SORY) Puhelin:0295330110   Sähköpostiosoite: