Opetusministeri Anna-Maja Henriksson

Ruotsalainen kansanpuolue

opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson toimii opetus- ja kulttuuriministeriön päällikkönä ja vastaa varhaiskasvatuksesta, yleissivistävästä koulutuksesta, ammatillisesta koulutuksesta sekä kirkollisasioista. Hänelle kuuluvat ulkoministeriössä pohjoismaisen yhteistyön asiat.

Henkilökuva

Anna-Maja Henriksson (os. Forss) on syntynyt vuonna 1964 Pietarsaaressa, jossa hän asuu yhä. 
Henriksson kirjoitti ylioppilaaksi Pietarsaaren lukiosta vuonna 1982, ja muutti sen jälkeen Helsinkiin opiskelemaan oikeustiedettä. Hän valmistui vuonna 1987 oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta. 

Henriksson on naimisissa Janne Henrikssonin kanssa ja heillä on kaksi tytärtä. Kotona Henrikssonit puhuvat suomea ja ruotsia.

Henrikssonin poliittinen ura alkoi vuonna 1996, kun hänet valittiin Pietarsaaren kaupunginvaltuustoon. Neljä vuotta myöhemmin hänet valittiin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Vuosina 2003–2004 Henriksson työskenteli valtiovarainministeriössä toisen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroosin eritysavustajana. 

Henriksson valittiin vuonna 2007 ensimmäisen kerran eduskuntaan. Ensimmäisellä eduskuntakaudellaan hän toimi muun muassa lakivaliokunnan varapuheenjohtajana sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenenä. Eduskunnan ulkopuolella Henriksson toimi Svenska Finlands Folktingetin puheenjohtajana vuosina 2009–2011. Vuonna 2010 Henriksson valittiin RKP:n varapuheenjohtajaksi. 

Toiselle kaudelle kansanedustajaksi Henriksson valittiin vuonna 2011. Hänet valittiin tuolloin myös oikeusministeriksi ensimmäisen kerran. Sen jälkeen Henriksson on työskennellyt oikeusministerinä kahdeksan vuoden ajan eri hallituksissa. Hän työskenteli myös Ahvenanmaasta vastaavana ministerinä vuosina 2011–2015.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Henriksson valittiin eduskuntaan kolmannelle kaudelle ja eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaksi. Hänet valittiin RKP:n puheenjohtajaksi vuonna 2016. Henriksson toimi myös Ahvenanmaasta vastaavana ministerinä vuosina 2019–2022.

Vapaa-aikanaan Anna-Maja Henriksson mökkeilee saaristossa. Henriksson on myös kiinnostunut liikunnasta ja urheilusta ja hiihtää sekä pelaa pallopelejä mielellään. 

Henkilötiedot

Kansanedustaja
Ruotsalainen kansanpuolue
Syntymäaika ja -paikka: 7.1.1964 Pietarsaari

Opetusministeri 20.6.2023 -

Ministerinä yhteensä 3275 päivää
Aiemmat ministeritehtävät

Ansioluettelo ja työ eduskunnassa

Lisätietoa

Kuvia ministeristä

Twitter
Instagram
anna-maja.fi

sfp.fi

Ministeriöt eivät vastaa henkilökohtaisten sivustojen sisällöstä eivätkä ylläpidosta.

Valtiosihteerit

  • Orpo - Nylander, Mikaela 22.6.2023 -
  • Rinne - Brännkärr, Malin 1.7.2019 - 10.12.2019

Yhteystiedot