Nuorisoalan osaamiskeskukset ja nuorisokeskukset

Opetus- ja kulttuuriministeriö kehittää nuorisoalan palveluita ja osaamista tukemalla nuorisoalan osaamiskeskusten toimintaa ja nuorisokeskuksia.

Nuorisoalan osaamiskeskukset

Osaamiskeskukset muodostavat valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman tavoitteiden toimeenpanoa tukevan kokonaisuuden. Osaamiskeskukset kehittävät ja edistävät nuorisoalan osaamista, asiantuntijuutta ja tiedonkulkua nuorisolain mukaisesti.

Valtion talousarvioon voidaan ottaa vuosittain määräraha myönnettäväksi valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten toimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyy osaamiskeskuksen valtionapukelpoisuuden.

Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyi valtionapukelpoiset nuorisoalan osaamiskeskukset vuosille 2020-2023 valtakunnallisen nuorisotyön ja –politiikan ohjelman 2020-2023 painopisteiden mukaisesti.  

Nuorisoalan osaamiskeskukset 2020-2023

1. Nuorisotyö kunnassa

2. Nuorisoalalla toimivien järjestöjen tilannekuva ja vaikuttavuus

3. Osallisuus ja vaikuttaminen

4. Kohdennettu nuorisotyö

5. Digitaalinen nuorisotyö

6. Nuorisotyö kouluissa ja oppilaitoksissa

Nuorisokeskukset

Nuorisokeskuksissa järjestetään leiri- ja luontokouluja, erilaisten nuorisoryhmien ja nuorisojärjestöjen leiri- ja kurssitoimintaa, sosiaalista nuorisotyötä sekä monipuolista kansainvälistä toimintaa. Keskukset ovat toimineet myös nuorisotyön metodologisina kehittämiskeskuksina, erityisesti seikkailu- ja elämyspedagogiikassa ja NUOTTA –valmennuksessa. 

Nuorisokeskukset ovat kuntien, nuorisojärjestöjen, nuorisotyötä tekevien järjestöjen ja muiden yhteisöjen omistamia.  Nuorisokeskukset muodostavat nuorisotyöhön erikoistuneen verkoston. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee keskuksia avustuksilla.

Suomen nuorisokeskukset

Nuorisokeskus Anjala, Kouvola
Nuorisokeskus Hyvärilä, Nurmes
Nuorisokeskus Vasatokka, Inari
Nuorisokeskus Metsäkartano, Rautavaara
Nuorisokeskus Marttinen, Virrat
Nuorisokeskus Oivanki, Kuusamo
Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Piispala, Kannonkoski
Nuorisokeskus Syöte, Pudasjärvi
Nuorisokeskus Villa Elba, Kokkola

Tietoa nuorisokeskuksista

Lisätietoja

Emma Taipale, neuvotteleva virkamies 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Nuorisotyön ja -politiikan vastuualue (NV) Puhelin:0295330196   Sähköpostiosoite:

Nuorisokeskukset:

Marja N Pulkkinen, ylitarkastaja,

opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Nuorisotyön ja politiikan vastuualue (NV)

puh. 0295 330 113