Nuorisoalan osaamiskeskukset ja nuorisokeskukset

Opetus- ja kulttuuriministeriö kehittää nuorisoalan palveluita ja osaamista tukemalla nuorisoalan osaamiskeskusten toimintaa ja nuorisokeskuksia.

Nuorisoalan osaamiskeskukset

Osaamiskeskukset muodostavat valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman tavoitteiden toimeenpanoa tukevan kokonaisuuden. Osaamiskeskukset kehittävät ja edistävät nuorisoalan osaamista, asiantuntijuutta ja tiedonkulkua nuorisolain mukaisesti.

Valtion talousarvioon voidaan ottaa vuosittain määräraha myönnettäväksi valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten toimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyy osaamiskeskuksen valtionapukelpoisuuden.

Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyi valtionapukelpoiset nuorisoalan osaamiskeskukset vuosille 2020-2023 valtakunnallisen nuorisotyön ja –politiikan ohjelman 2020-2023 painopisteiden mukaisesti.  

Nuorisoalan osaamiskeskukset 2020-2023

1. Nuorisotyö kunnassa

2. Nuorisoalalla toimivien järjestöjen tilannekuva ja vaikuttavuus

3. Osallisuus ja vaikuttaminen

4. Kohdennettu nuorisotyö

5. Digitaalinen nuorisotyö

6. Nuorisotyö kouluissa ja oppilaitoksissa

Nuorisokeskukset

Nuorisokeskuksissa järjestetään nuorisotyöllisiä leiri- ja luontokouluja, erilaisten nuorisoryhmien ja nuorisojärjestöjen leiri- ja kurssitoimintaa, sosiaalista nuorisotyötä sekä monipuolista kansainvälistä toimintaa. Keskukset ovat toimineet myös nuorisotyön metodologisina kehittämiskeskuksina, erityisesti seikkailu- ja elämyspedagogiikassa ja NUOTTA –valmennuksessa. 

Nuorisokeskukset ovat kuntien, nuorisotyötä tekevien järjestöjen ja muiden yhteisöjen omistamia. Nuorisokeskukset muodostavat nuorisotyöhön erikoistuneen verkoston. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee keskuksia avustuksilla.

Suomen nuorisokeskukset

Nuorisokeskus Anjala, Kouvola

Nuorisokeskus Hyvärilä, Nurmes

Nuorisokeskus Vasatokka, Inari

Nuorisokeskus Metsäkartano, Rautavaara

Nuorisokeskus Marttinen, Virrat

Nuorisokeskus Oivanki, Kuusamo

Nuorisokeskus Piispala, Kannonkoski

Nuorisokeskus Villa Elba, Kokkola

Nuorisokeskus Pikku-Syöte, Pudasjärvi (nuorisokeskuksessa ei ole ollut toimintaa vuodesta 2024 lähtien)

Tietoa nuorisokeskuksista
 

 

Lisätietoja

Emma Taipale, neuvotteleva virkamies 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Nuorisotyön ja -politiikan vastuualue (NV) Puhelin:0295330196   Sähköpostiosoite:

Nuorisokeskukset:

Marja N Pulkkinen, ylitarkastaja,

opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Nuorisotyön ja politiikan vastuualue (NV)

puh. 0295 330 113
[email protected]